Kokių žaislų mūsų vaikai kaulys jau šiais metais?

Niujorko žaislų mugėje pristatyti 2013 m. siūlomi žaislai išmaniojo amžiaus vaikams. Kadaise mergaitės mylėjo iš šiaudų susuktas lėlytes, o berniukai miške išsidrožę lanką šaudydavo kaimynų vištas. Vėliau atsirado pliušiniai meškučiai ir žaisliniai pistoletai su pistonais. Dar visai neseniai techniškai išprusę vaikai žaidė su jaunojo chemiko rinkiniais, mergaitės dažėsi mamos lūpų dažais, o popieriniai lėktuvėliai nukrisdavo už kelių metrų. Dabar viskas pasikeitė – popieriniai lėktuvėliai valdomi išmaniaisiais telefonais, Barbės veidrodis leidžia pasidažyti nesusitepus, žuvytės-robotai akvariume plaukia kaip tikros, robotai-tarakonai… Manote – viskas?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 20, 2013, 6:41 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 11:06 AM

Papildytos realybės Barbės veidrodis

Kiekvienai mergaitę auginančiai mamai bent kartą grįžus namo teko pakraupti – brangiausi jos lūpų dažai sugadinti, o brangiausia jos dukrelė atrodo kaip klounas iš siaubo filmų. Tai piktina, tačiau neišvengiama – bundanti moteris privalo išmokti dažytis kad ir kiek tai bekainuotų.

Šių metų tarptautinėje mugėje pristatytas kompanijos „Mattel“ skaitmeninis papildytos realybės veidrodis skirtas būtent tokiai situacijai ir, bent jau iš pirmo žvilgsnio, gali ir vilką pasotinti, ir mamos lūpų dažus išsaugoti.

Rožinis, kaip ir priklauso Barbei, veidrodėlio rėmas, prie kurio pridėta virtualių dažų paletė, kainuoja tik 69 dolerius. Tiesa, paties veidrodžio funkcija atlieka į rėmą įstatomas ir „Bluetooth“ jungtimi su juo sujungiamas „iPad“, tad jo neturintys pigiai neišsisuks.

Veikimo principas gana aiškus – nutarusi pasigražinti mergaitė specialiu teptuku paliečia pasirinktą spalvą ir dažosi veidą. „Veidrodyje“ matosi, kaip ji atrodo vienaip ar kitaip pasidažiusi, tačiau realybėje mergaitė lieka visiškai švari. Jei nepavyksta – viską galimą nutrinti ir pradėti iš naujo.

Žaidimas gana smagus, nors rezultatas praktiškai visuomet bus neskoningas. Vienintelis trūkumas, kad kiekvienas vaikas po virtualių bandymų būtinai pajus norą išbandyti ir „tikrą daiktą“.

Pliusai: „Mattel“ veidrodžio aplikacija veiks ir be rožinio rėmelio, galima nusipiešti ne tik lūpas, bet ir karūną, o gautą rezultatą išsaugojus pasidalinti nuotrauka su draugais.

Skaitmeninė Barbės suknelė

Tęsiant Barbės temą, „Mattel“ nutarė sujungti madą su technologija. Mergaitėms siūloma Barbė, aprengta skaitmenine švytinčia suknele.

Viskas labai paprasta – suknelė padengta LED švieselėmis, o su lėle žaidžiantys vaikai gali patys kurti to apšvietimo dizainą – keisti spalvas, šviečiančio ploto formą, paversti ją net švytinčia raide.

Džeimso Bondo kamera ar „Google Street View“ tavo kambariui?

Jei tokį žaisliuką būtume padovanoję Štirlicui, jis manytų, kad jo sąjungininkais tapo ateiviai. Ką ten – filmuojant pirmąją „Džeimso Bondo“ dalį tokį žaislą net geriausi pasaulio šnipai galėjo nebent susapnuoti. Dabar tai siūloma vaikučiams, o rudenį pasirodysiantis šnipų žaisliukas kainuos 60 dolerių.

„Spy Gear“ sukurta „Panosphere 360“ šnipo kamera turi guminį čiuptuką, kuris prisiklijuoja prie daugelio lygių paviršių, jos lenktas objektyvo lęšis fiksuoja vaizdą 360 laipsnių kampu, o atkuriant jį galimą gautą vaizdo medžiagą apžiūrėti sukiojant ekrane vaizdą panašiai, kaip „Google Street View“. 2 GB vidine atmintimi aprūpintas įrenginys gali įrašyti iki pusės valandos 720p kokybės vaizdo medžiagos.

Žodžiu, į žaisliuką sudėta tai, kas dar prieš metus kainavo tūkstančius. Be šio žaisliuko, „Spy Gear“ siūlo ir daugiau gaminių, kurių savo vaikams tikrai neturėtų pirkti nelegalia veikla užsiimantys tėvai – balsu aktyvuojamą nešiojamą tarpusavio pokalbių sistemą bei smiginio strėlytes su mikrofonu – kur įsmigo, ten garsą ir įrašys.

Atrodo, kai kurioms Lietuvos tarnyboms tokie žaisliukai galėtų tapti svajonių įranga sekant kokį asmenį.

Robovabalas „Nano V2“

Vaikai myli tarakonus? Aišku, išvydę labai spiegia, bet teoriškai myli. Taigi, robotas-vabalas turėtų jiems sukelti ekstazę? Velnias žino, bet „Hexbug Nano“ robotuko kūrėjams tikriausiai geriau matyti – šiaip ar taip, o šiais metais jie pristatė jau antrą, atnaujintą, savo robovabalo versiją.

„Hexbug Nano V2“ nuo pirmtako skiriasi tuo, kad apačioje turi papildomą kojyčių porą, o viršuje – tris čiuptuvėlius. Jo varikliukas leidžia judėti keliskart greičiau nei pirmojo modelio vabalui. Visa tai įgalina šį lipti į viršų vamzdžio vidumi.

Akivaizdu, kad tai praverstų kanalizacijų valytojams, tačiau vėlgi – kas tų vaikų norus supaisys?

Popierinis lėktuvėlis su varikliu

Kiek besistengsi tobulindamas savo popierinį lėktuvėlį, jis ore geriausiu atveju išsilaikys kelias sekundes. Nieko – rugsėjo mėnesį tai pasikeis! 50 dolerių kainuosiantis „PowerUp 3.0“ pavers jį elektriniu lėktuvu.

Iš esmės, tai lėktuvėlio priekyje pritvirtinamas elektrinis varikliukas, sukantis propelerį gale. 3 minutes pakrovus, toks variklis skraidins lėktuvėlį 10 minučių. Įrengta „Bluetooth 4.0“ jungtis leis lėktuvą valdyti mobiliuoju telefonu – sukiojant rankose telefoną, lėktuvas pasisuks, o ekrane rodomi mygtukai keis jo skrydžio greitį.

Taigi, lieka bijoti lietaus.

Mylintiems žuvytes, o ne jų priežiūrą

Dažnai vaikai svajoja apie akvariumą su spalvotomis žuvytėmis. Kai kurie jį gauna ir praktiškai visi kiek pasidžiaugę po to verkia laidodami savo augintines unitaze. Toks jau tas gyvūnų pasaulis – kad džiugintų, reikia ir išmanymo, ir darbo.

Tačiau dabar visus tinginius išgelbės robotai! Mugėje pristatyta „RoboFish“ žuvytė pamerkiama į vandenį elgiasi visai kaip gyva. Delno dydžio žuvies (yra ir ryklys) formos robotas veikia maitinamas laikrodžio baterijų ir įsijungia tik atsidūręs vandenyje.

Kadangi žuvytę valdo šioks toks dirbtinis intelektas, ji elgiasi visai kaip gyva – plaukioja netolygiai, paneria gilyn ir kyla į paviršių, kartais net taško vandenį. Žodžiu, jau iš poros metrų atstumo jos neatskirsi nuo tikros.

Svarbiausia, kad viena žuvis kainuoja tik 10 dolerių, pasidžiaugus ją galima išimti iš akvariumo ir ji „užmigs“, o jei akvariumo neturite, žuvytes pristačiusi kompanija „Zuru“ už 20 dolerių siūlo ir jį. 

Na, gerai, suprantame, kad tai yra netikra žuvis. Tačiau matėte, kiek kainuoja tikro akvariumo filtrai, maistas, deguonies padavimo sistemos, visi vamzdeliai, dangtis su šviesomis, žvyras, maistas… Aha, o „Zuru“ net siūlo žuvytės modelį su LED švieselėmis!

Perėjęs į tamsos pusę

Berniukų, kurie niekada nieko negirdėjo apie „Žvaigždžių karus“, pasitaiko rečiau negu cepelinų prancūziškame restorane. Taigi, šios kosminės pasakos herojai jau daugelį metų yra žaislų gamintojų numylėtiniai. Ne veltui filmo ir knygos autorius George'as Lucasas tapo pirmuoju Žemės milijardieriumi, praturtėjusiu iš „Žvaigždžių karų“. Beje, didesnę to turto dalį sukrovė ne filmai, o parduotos teisės žaislų gamintojams.

Kadangi jau aišku, kad „Žvaigždžių karų“ tęsinys tikrai bus, kad VII ir tolesnes filmo dalis kurs kompanija „Disney“, žaislų gamintojai vėl sujudo.

Mugėje pristatyta speciali kompanijos „Hasbo“ figūrėlė, kuri vaizduoja, kaip gerasis Anakinas Skaivokeris žengia į tamsą ir virsta Dartu Veideriu. Žodžiu, lengvai virsta iš vieno į kitą ir atgal. Svarbiausia, kad figūrėlė sako frazes iš filmo, jos lazerinis kardas keičia spalvas, o uždėjus kaukę iš jos sklinda pumpuojamo oro garsas.

Tegul jėga būna su tavimi, su lėle žaidžiantis berniuk!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.