„Samsung“ ar „Apple“? Tipiški populiariausių išmaniųjų telefonų trūkumai ir privalumai

„iPhone“ pirkėjai dažniausiai nepatenkinti baterijos veikimu, „Samsung“ savininkus kankina prastai veikiantys mikrofonai ir garsiakalbiai, o „Nokia“ gerbėjai skundžiasi kaistančiu korpusu. Tačiau „iPhone“ susilaukia beveik triskart mažiau priekaištų negu „Samsung“ telefonai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-02-26 18:05, atnaujinta 2018-03-11 00:26

Portalo „FixYa“ atliktas populiariausių išmaniųjų telefonų patikimumo tyrimas parodė, kad „Apple“ kompanijos gerbėjai išsako mažiausiai skundų dėl gaminio broko – „Motorola“ savininkai skundžiasi beveik 30 kartų dažniau! Taigi, keli pastebėjimai besirenkantiems išmanųjį telefoną.

„FixYa“ - visuomeninis portalas, kuriame įvairiausių produktų bei gaminių savininkai dalinasi savo patirtimi jais naudojantis.

Čia gali sužinoti, kokių bėdų sulauksi nusipirkęs vieną ar kitą kavamalę ir kuo pradžiugins vieno ar kito gamintojo dulkių siurblys. Milijonai portalo lankytojų išsako savo problemas bei dalina patarimus. Tad akivaizdu, kad „FixYa“ atliktas išmaniųjų telefonų patikimumo tyrimas turėtų būti gana tikslus.

„FixYa“ išanalizavo atsiliepimus apie keturių kompanijų, kurios kartu užima 72,51 proc. rinkos dalį, išmaniuosius telefonus.

Palyginus 722 558 vartotojų nurodytas bėdas, kompanija pateikė išvadą – „iPhone“ savininkai beveik triskart labiau patenkinti savo pirkiniu, negu antroje vietoje likusios „Samsung“ išmaniųjų telefonų savininkai (žr. pirmą lentelę).

Be abejo, aklai tuo pasitikėti negalime – „Apple“ gamina tik vieną aukščiausios klasės modelį, o visi kiti gamintojai mėgina patenkinti įvairias pajamas turinčių pirkėjų poreikius, tad kartais kyla įtarimų, kad kažkas lygina „Dacia“ su „Mercedes“.

Tačiau tipiški nurodomi trūkumai ir privalumai gali padėti neapsisprendžiantiems, ką pirkti.

"Apple"

Nors gamina tik vieną telefono modelį, pastaruoju metu nebepateikia jokių revoliucinių idėjų ir ne vienam kelia neracionalų pyktį. „iPhone“ išlieka populiariausiu pasaulyje išmaniuoju telefonu ir vis dar išlaiko atsidavusių gerbėjų minias.

Privalumai:

■ Itin paprastas valdymas. „Apple“ visuomet didžiavosi sugebėjimu kurti produktus, suprantamus net neišprususiems technikoje. Praktiškai nesulaukta nė vieno skundo dėl kokių nors painių nustatymų. „FixYa“ vartotojai itin džiaugėsi intuityviu telefono valdymu, kurį lengvai įsisavina ir senelė, ir mažas vaikas.

■ Patikimumas. Daugelis vartotojų teigė, kad „iPhone“ visuomet veikia, kaip numatyta, nesvarbu, kokio tai senumo modelis, ir niekuomet nesusiduria su nuolatinėmis problemomis dirbant kuria nors programa.

■ Aplikacijos. Pirmoji pradėjusi kurti programėlių ekosistemą, „Apple“ ir toliau lyderiauja. Skundų, kad nėra vienos ar kitos programėlės, tiesiog nėra, ko nepasakysi apie „Android“ ir „Windows Phone“.

Trūkumai: 

■ Ribotos vartotojo teisės. Paprasta valdymo sistema yra lazda su dviem galais. Nors daugelį vartotojų tenkina funkcijos, kurias gauna kartu su telefonu, kiti norėtų galimybės keisti ekrano vaizdą, išdėstymą ir t.t. Deja, tai nenumatyta.

■ Baterija. Tai dažniausiai pasitaikantis skundas. Tie, kas visą dieną neprieina prie elektros lizdo, priversti riboti klausomos muzikos ir interneto naršymo laiką arba pirkti nepatrauklias išorines baterijas.

■ Nauji modeliai negauna naujų funkcijų. Kiekvienas naujas „iPhone“ pristatomas griaudint fanfaroms, todėl pirkėjai vis tikisi gauti daugiau naujovių negu jų sulaukia. Daužyti viltis nėra gerai. Kita vertus, įsigiję pirmąjį „iPhone“ niekuomet nesiskundžia.

"Samsung"

Tai kompanija, kuri pirmoji sukūrė sėkmingą „Android“ sistemos alternatyvą „iPhone“ – „Samsung Galaxy SIII“. Pasitikėjimas šiuo gamintoju pasiekė dar neregėtas aukštumas, tad ir reikalavimai kyla.

Privalumai:

■ Puiki ekrano kokybė. „FixYa“ praktiškai nesulaukė skundų dėl neveikiančių ekrano taškų, nekokybiško vaizdo ar bet kokių kitų ekrano trūkumų. Atvirkščiai – gamintojo telefonai giriami už neįtikėtinai gerą vaizdo atkūrimo kokybę. Super AMOLED nenuvilia!

■ Patrauklus valdymas. Jei anksčiau daugelis „Android“ savininkų skundėsi sistemos neintuityvumu, kad ji pritaikyta tik technologijų entuziastams, dabar „Samsung“ telefonų valdymas beveik toks pat paprastas, kaip „iPhone“, tačiau vartotojui palikta teisė viską keisti.

■ Puiki „Galaxy SIII“ baterija. „Samsung“ sugebėjo teisingai subalansuoti ryškų ekraną, greitą procesorių ir baterijos tarnavimo laiką. Nors skundų pasitaiko, tačiau baterija yra puiki ir veikia ilgiau negu parą. Be to, kiekvienas gali įsigyti atsarginę ir išsikrovusią pakeisti bet kur ir bet kada. 

Trūkumai:

■ Mikrofono ir garsiakalbio problemos. Šią problemą nuolat mini įvairiausio kainų lygio „Samsung“ telefonų savininkai. Nors kokybė vis gerėja, tačiau skundų vis pasitaiko. Dažniausiai skundžiamasi, kad skambinančiojo balso negirdi atsiliepęs žmogus, o garsiakalbiai veikia trūkinėdami. Negi kažkas užmiršo, kad telefonas vis dar yra ir telefonas?

■ Prasta „Galaxy Nexus“ baterija. Nuolatiniai šio telefono savininkų skundai dėl baterijos itin stebina dar ir dėl to, kad jis praktiškai tos pačios klasės kaip ir „Galaxy SIII“.

"Nokia"

Kadaise buvęs visų telefonų lyderis, dabar sparčiai didina apsukas ir iš visų jėgų vejasi nutolusius išmaniųjų telefonų gamintojus. Vienas išskirtinių šio gamintojo bruožų – visi "Nokia" išmanieji telefonai veikia su „Windows Phone 8“ sistema.

Privalumai:

■ Ekrano patvarumas ir lietimo funkcija. Daug kas dar prisimena „Nokia Lumia 900“ reklamą, kurioje į ekraną kalama vinis, o tas nedūžta, tačiau ir su vinimi veikia toliau. Matyt vartotojai tai įsidėmėjo, tad skundų dėl „Gorilla Glass“ beveik nepasitaiko. Beje, nežiūrint patvarumo, niekas nesiskundžia ir tuo, kad ekranas būtų nepakankamai jautrus lietimui.

■ Valdymo aplinka. Visiškai kitoks „Windows Phone“ ekrano vaizdas pasiteisino – daugeliui vartotojų jis patinka. „Gyvosios ikonėlės“ rodo atėjusius laiškus, draugų veidus ir atmintyje laikomas nuotraukas, išdėstymą galima laisvai keisti ir t.t. Kas šį telefoną pasirinko, jo valdymu nenusivylė.

Trūkumai:

■ Lėta reakcija. Neaišku, ar tai operacinės sistemos, ar programėlių bėda, tačiau „Nokia“ į lietimu pateiktas komandas reaguoja lėčiau negu daugelis konkurentų. Tai gali erzinti norinčius akimirksniu pasiekti reikiamas funkcijas, tačiau kitų, atrodo, tai visai neerzina.

■ Programėlių stoka. Nežiūrint į tai, kad „Nokia“ savo vartotojams siūlo nemokamą navigaciją bei žemėlapius, įdiegė puikias kameros valdymo programėles, kitų svarbių programų katastrofiškai trūksta. Aišku, tai ne „Nokia“, o palyginti jaunos „Windows Phone“ platformos trūkumas. Atotrūkis sparčiai mažėja, tačiau kokybiškų, ypač nemokamų, programėlių vis dar trūksta.

■ Baterija ir korpuso keitimas. Niekada per daug nesirūpinusi, kad jos telefonai būtų patys ploniausi rinkoje, „Nokia“ to nesiekė ir kurdama išmaniuosius įrenginius. Gal sunkesnis korpusas ir storas ekranas neužtikrina gero aušinimo, tačiau „Nokia“ dažnai pastebimai įkaista. Beje, baterija dėl to veikia ne ką ilgiau. 

"Motorola"

2009 m. „Motorola“ lyg ir žengė didelį žingsnį į išmaniųjų telefonų rinką pateikusi pirkėjams „Motorola Droid“, tačiau ir šiuo metu užima tik 1,81 proc. išmaniųjų telefonų rinkos. Kažkas matyt ne taip.

Privalumai:

■ Puiki baterija. Atrodo, „Motorola“ gamintojams pavyko išspręsti labiausiai visus gamintojus kankinančią problemą – vis didėjant ekrano raiškai, funkcijoms, procesorių greičiams, „Motorola“ telefonų baterijos veikia net ilgiau. Nemažai telefonų savininkų teigia, kad normaliai jais naudodamiesi sugeba nejungti į elektros tinklą dvi dienas.

■ Dizainas. Taip, gražių telefonų šiais laikais daug. Tiksliau – jie visi labai panašūs. Tačiau vartotojai nori ne tik gražaus, bet ir patogau ir „Motorola“ giriama būtent už tai. Nors, kas ginčijasi dėl skonio?

Trūkumai:

■ Nėra galimybės pašalinti gamintojo įdiegtų programų. Angliškai beprasmės gamintojo diegiamos programos vadinamos „bloatware“. „Motorola“ jomis itin piktnaudžiauja, kas gerokai erzina jos pirkėjus. Dar labiau juos erzina, kad nereikalingo balasto, kuris užima ir nemažą atminties dalį ir ekrano plotą, neįmanoma pašalinti. Gal tai rūpi ir ne visiems, tačiau „FixYa“ nuolat sulaukia šios kompanijos telefonų savininkų prašymų padėti pašalinti nereikalingas programas.

■ Liečiamo ekrano bėdos. Jos nėra tokios globalios, kaip, pavyzdžiui, skundai „iPhone“ baterija, tačiau nemažai vartotojų skundžiasi, kad staiga nebegali atrakinti ekrano, renkant tekstą įrašomos bet kokios raidės, o palietimu duodamos komandos staiga veikia visai kitaip nei numatyta. Ypač dažnai ši bėda pasitaiko „Motorola Droid“ aparatuose.

■ Garsiakalbio ir vaizdo kameros kokybė. Vis svarbesne išmaniųjų telefonų funkcija tampa vaizdo fiksavimas, o „Motorola“ šioje srityje pasigirti neturi kuo. Pirkėjai skundžiasi , kad nuotraukos, ypač daromos su blykste, yra neryškios. O ir garsiakalbio garsas labai nešvarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.