JAV pradėjo veikti „šešių kirčių“ kovos su „piratavimu“ programa

Kol Lietuva trypčiodama vietoje nesugeba įrodyti, kad „linkomanijoje“ žmonės dalijasi ne savo vestuvių nuotraukomis, pasaulis vis tampriau veržia kilpą ant intelektinės nuosavybės vagių kaklo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 5, 2013, 7:49 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:53 PM

Vokietija įvedė baudas pernelyg dosniai leidėjų nuosavybę dalijančioms paieškos svetainėms. Nuo šio pirmadienio penki JAV didžiausi interneto tiekėjai įvedė įspėjimo apie autorinių teisių pažeidimą sistemą. Taigi, nepavykus „prastumti“ SOPA ir PIPA, vis tiek rasta būdų, kaip apsaugoti kūrėjų kišenes nuo virtualių kišenvagių. O gal tai tiesiog sąmokslas prieš interneto laisvę?

Taigi, tautieti, gyvenantis JAV, pasisaugok – dabar tave ne tik seka, tačiau gali ir nubausti. Bendradarbiaudami su pramogų industrijos atstovais, penki didieji JAV interneto paslaugų tiekėjai – AT&T, Verizon, Time Warner Cable, Comcast ir Cablevision – paleido ilgai atidėliotą kovos su piratavimu mechanizmą.

Įspėjimo apie autorinių teisių pažeidimą sistema „CAS“, dar vadinama „šešių kirčių“ programa, veiks keliomis pakopomis. Stebėdami siunčiamų duomenų srautus interneto tiekėjai seks, kiek ir iš kur žmogus siunčia duomenų „peer-to-peer“ (P2P) tinkle. Pirmą kartą kilus įtarimams, kad tai nelegaliai siunčiama intelektinė nuosavybė, žmogui bus pasiųstas „auklėjamasis įspėjimas“.

Jei interneto tiekėjas matys, kad įspėjimo nepaisoma, klientas gaus dar kelis, o po to bus imtasi rimtesnių priemonių. Kaip praneša „TorrentFreak“, kiekvienas tiekėjas planuoja pažeidėjus bausti skirtingai. „Verizon“ tiesiog smarkiai lėtins teikiamos jungties greitį, „AT&T“ laikinai blokuos prisijungimą prie populiarių svetainių, o „Time Warner Cable“ nukreips į specialią svetainę.

Nors tiekėjai vienu balsu tvirtina, kad ši sistema nėra skirta nubausti, o siekia auklėti, kai kurios už interneto laisvę kovojančios grupės jau paskelbė, kad JAV interneto tiekėjai „siekia tapti teisėjais, prisiekusiaisiais ir budeliais viename asmenyje“.

JAV autorinių teisių informacijos centro (CCI) koordinuojama iniciatyva turėjo startuoti jau praeitais metais, tačiau, dėl uragano Sandy, paskutinę minutę buvo atidėta. Šį sykį uraganas neatskriejo.

„Per kelias artimiausias dienas mūsų partneriai, autorinių teisių savininkai, pradės siųsti įspėjimus interneto tiekėjams apie galimai P2P tinkle vykdomus autorinių teisių pažeidimus. O tiekėjai šiuos įspėjimus persiųs savo klientams, – apie sistemos veikimą pasakojo CCI direktorius, Jillas Lesseris. – Vartotojai, kurių jungtys buvo naudojamos dalinantis nelegaliai nukopijuotu turiniu, tuos įspėjimus gaus. Taip siekiame auklėti žmones ir siekti, kad jie ieškotų legalių alternatyvų. O jei kas nors įspėjimus gaus nepagrįstai, galės pasitelkę paprastą procesą patikrinti, už ką tie įspėjimai pasiųsti.“

Nors visi programos dalyviai tvirtina, kad gavę šešis įspėjimus, tačiau jų nepaisę, žmonės tiesiog „iškris iš sistemos“ ir niekaip nenukentės, tuo pat metu primenama, kad „kiekvienas interneto tiekėjas pats apsispręs, kaip bausti visus įspėjimus ignoravusius vartotojus.“

Pirmadieni pirmieji piratai jau gavo įspėjamuosius laiškus. Parašyti saldžia teisininkų kalba jie tik nurodo, kad autorinėmis teisėmis apsaugotų produktų savininkai turi priekaištų – patys interneto tiekėjai mėgina likti nuošalyje, nes nenori prarasti klientų. „Comcast“ siųstame laiške - nė užuominos apie tai, kad po keturių įspėjimų bus apribotas interneto naudojimas, užtat daug nuorodų į legalų turinį siūlančias svetaines.

Amerikiečiams lieka džiaugtis, kad nebuvo įvesta pradžioje planuota „trijų kirčių“ sistema – ten buvo numatytas visiškas interneto atjungimas po trijų įspėjimų. Tiesa, jie gali drebėti, nes pritaikius įspėjimų sistemą nebepavyks teismuose įrodyti, kad piratavai, nes nežinojai.

O Lietuvos piratai kol kas gali būti ramūs – mūsų biudžetas iš jų sumokamų pinigų interneto tiekėjui turtėja kur kas labiau, negu iš to, ką sumokėtų kūrėjai, jei jų kūrinių nevogtų.

Kiek juokina nebent tai, kad valstybės su piratavimu kovoti ėmėsi tuomet, kai jau buvo padaryta didelė žala, o pramogų industrija rado nemažai sprendimų, kaip išgyventi naujomis sąlygomis. Labiausiai juokina tai, kad Lietuva mėgindama piratus tramdyti laikmenos mokesčiu, išvis liko dvidešimtame amžiuje – laikmena piratui debesų kompiuterijos laikais reikalinga kur kas rečiau, negu kūrėjui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.