Pagal lietuvės idėją „Fujitsu“ sukūrė išmaniąją lazdą senukams

Gera lazda pensininkui yra tiesiog nepakeičiamas įrankis – gali ir pasiremti, ir šunį nuvyti, ir triukšmadariams pagrasinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 5, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:50 PM

Kompanija „Fujitsu“ šį įrankį sugebėjo gerokai patobulinti. Pristatytas lazdos ateities senoliams prototipas matuoja pulsą ir temperatūrą, padeda bendrauti su artimaisiais, o artimiesiems – aptikti pasiklydusį senelį.

Išmanioji lazda netgi pasiunčia įspėjimo žinutę ir elektroninį laišką, jei kyla įtarimų, kad jos savininkas parvirto. Įdomiausia, kad pačią lazdos idėją „Fujitsu“ pasiūlė lietuvė dizainerė Eglė Ugintaitė.

Lazdoje sumontuotas GPS imtuvas ir siųstuvas, 3G, „Bluetooth“ bei „Wi-Fi“ ryšio technologijos, o rankenoje – įvairius įspėjimus galintis perduoti LED ekranėlis. Tad lazdos šeimininkas gali iš anksto kompiuteryje suplanuoti būsimos kelionės maršrutą, persiųsti jį tiesiogiai į lazdą, o jau toji keliaujant rodys reikiamą kryptį švytinčiomis rodyklėlėmis ir vibruos, jei pasuksite ne ten.

Lazda automatiškai susisiekia su pasirinktu kompiuteriu ir perduoda informaciją apie senuko būklę artimiesiems arba slaugėms, o nustačiusi, kad sutriko širdies ritmas, tuoj pat susisiekia su pagalbos tarnyba.

Japonijos kompanija pirmoji ėmė kurti įrenginius žmonėms, turintiems specialiųjų poreikių. Nors ši lazda pirmiausia skirta senukams, „Fujitsu“ atstovai tiki, kad ji pravers ir neįgaliems žmonėms ar į tolimą kelionę pėsčiomis išsiruošusiems turistams.

Šiuo metu pristatyto prototipo baterija įkrauta veikia 2-3 valandas, tad norint įdiegti daugiau funkcijų ją teks gerokai tobulinti. Kada kitos kartos lazda pasieks parduotuves, kol kas neskelbiama.

Tačiau girdami japonus neužmirškime pagirti ir lietuvių. Lazdos idėją kompanijai „Fujitsu“ pasiūlė lietuvė Eglė Ugintaitė, kuri 2011 m. dalyvavo „Fujitsu“ paskelbtame kasdienių daiktų 2020 m. kūrimo konkurse. Jos sukurta lazda senoliams „The Aid“, kuri „teikė mobilios navigacijos ir sveikatos kontrolės paslaugas“, buvo apdovanota už dizainą.

Nors Eglės projekte buvo numatyta, kad žmogaus ranka ir riešas bus lazdos viduje, o dabartinis modelis turi tiesiog rankeną ir labiau primena paprastą vaikščiojimo lazdą, galime pasidžiaugti, kad turime tautiečių, iš kurių mokosi net japonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.