Ateityje dalysimės ir spausdintuvais, ir automobiliais

Pagrindinė šių metų „CeBit“ parodos tema – dalijimosi ekonomika – iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nesuprantama ir tolima.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Mar 8, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:39 AM

Tačiau kam jei ne lietuviams, kurie, nuolat dalydamiesi failais, baigia sugriauti pramogų industrijos ekonomiką, tai turėtų būti aktualu.

Juokai juokais, tačiau parodoje Hanoveryje pristatomi sprendimai apima ne tik elektroninę prekybą ar įmonių veiklą debesų kompiuterijos amžiuje.

„Preview“ apdovanojimą laimėjusi „Ezeep“ aplikacija, leidžianti iš bet kokio įrenginio pasiekti bet kokį spausdintuvą ir juo pasinaudoti, arba „Carzapp“ portalas, siūlantis dalytis savo nenaudojamu automobiliu ir taip saugoti gamtos resursus, gali smarkiai palengvinti kiekvieno mūsų gyvenimą.

Spausdintuvai visiems

Aišku, būtų keista, jei vieną rytą jūsų nuosavas spausdintuvas atspausdintų velniažin kokį dokumentą, o po kelių sekundžių paskambinęs į duris nepažįstamasis paprašytų tą dokumentą jam paduoti, pareiškęs, kad jis pasinaudojo jūsų spausdinimo įranga.

Kita vertus, jei tas spausdintuvas vis tiek nenaudojamas, o žmogus apmokėtų už popierių bei rašalą, gal ne taip ir baisu?

Nežinia, ar kompanija „Ezeep“, siūlanti mobiliąją aplikaciją, kuri leis bet kurį mobilų įrenginį be jokių specialių programų sujungti su bet kuriuo tinkle esančiu spausdintuvu, būtent taip ir įsivaizduoja spausdinimo procesą ateityje.

Tačiau dabar tokia galimybė pristatoma, kaip itin naudinga tiems, kas darbe naudojasi nuosavu įrenginiu.

Nesvarbu, ar dokumentą norite spausdinti iš mobiliojo telefono, planšetės, kompiuterio, tinklo, nesvarbu koks spausdintuvo modelis – pasinaudojus naująja aplikacija pakaks vienu piršto paspaudimu patvirtinti slaptažodį ir pasiimti atspausdintą dokumentą.

Piratai vis kartoja: „Dalytis – nereiškia vogti“, o programėlės autoriai sako: „Galima dalytis, nebūtina įsigyti“.

„Preview“ apdovanojimus skyrusios komisijos nariai nusprendė, kad tokia pozicija yra puikus vartotojui patogios dalijimosi ekonomikos pavyzdys, štai ir įteikė apdovanojimą.

„Šiandien niekur nevažiuoji? Tai duok mašiną!“

Suprantu, kad lietuviui toks požiūris į dalijimosi ekonomiką gali pasirodyti kiek radikalus. Kokiam jautresniam zaporožiečio savininkui infarktą galėtų įvaryti net mintis apie tai, kad jo mašina naudosis kažkas kitas. Ypač, kai pats vairuoja kartą per mėnesį, o po to savaitę remontuoja.

Tačiau žmonės naudojasi ir naujais automobiliais. 

Idėja atrodo labai vykusi – juk savo automobiliu dažniausiai per dieną naudojamės mažiau negu porą valandų. Likusį laiką brangiausias įrenginys stovi be naudos ir nuvertėja.

„Carzapp“ sistema sukurta taip, kad tai išspręstų. Nenaudoji automobilio? Perduok jį kitam. Svarbiausia tokios programos funkcija – perduodant automobilį, nereikia niekam nešti jo raktelio.

Automobilyje sumontuota speciali „ZappKitt“ įranga užtikrina, kad raktelio funkciją galės atlikti bet kuris išmanusis telefonas.

Speciali aplikacija priima ir saugo telefone atrakinimo kodą, o sumontuota įranga užtikrina, kad niekas kitas automobilio neatrakins.

Trys zuikiai vienu šūviu – saugai gamtą, iš besiskolinančio žmogaus gali gauti pinigų ir, šiaip, linksma.

Visi siūlantys ir ieškantys automobilių registruojasi portalo „Carzapp“ duomenų bazėje, kuri ir siūlo galimus variantus. Berlyne, sako, bandomoji šios sistemos versija pradės veikti jau pavasarį.

Tiesa, dalinimosi savininkai neatsakė, ką darys jei dienai pasiskolintas automobilis po metų atsiras kitame pasaulio krate.

Išmaniuosius telefonus turi ir portaluose registruotis moka toli gražu ne tik sąžiningi žmonės. Tad, džiaukimės, kad dalijimosi ekonomikos šalininkai kol kas nieko nekalba apie dalijimąsi žmonomis.

Ir vėl dviračiai

Apie dalijimosi ekonomiką čia kalba visi – „Kaspersky“ siūlo naują, debesyje veikiančia apsaugą nuo virusų. Siūlomos pardavimo sistemos, kai už parduotuvėje išsirinktą prekę galima sumokėti internetu, labai daug sprendimų dirbantiems namuose bei besinešantiems į darbą nuosavą techniką.

Tačiau geriausiai dalijimąsi parodoje pajusti galima ryte užsukus į transporto salę – imi vieną iš kelių elektrinių dviračių ir leki trasa visiškai nemokamai. Tiesa, tenka pasirašyti, kad nusisukęs sprandą pretenzijų neturėsi, tačiau juk žmonės dalijasi dviračiais, ne sprandais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.