Mobiliųjų virusų grėsmės. Penki žingsniai renkantis apsaugą nuo virusų

Lietuvoje išmaniaisiais telefonais jau naudojasi kas penktas gyventojas. Iki metų pabaigos tokių gali būti pusė. Reikalingos programos, patogi operacinė sistema bei didelė telefono atmintis leidžia tiek asmeninius, tiek ir dalykinius duomenis saugoti ne tik kompiuteryje, bet ir mobiliajame telefone, tad jis vis dažniau pakeičia asmeninį kompiuterį. Akivaizdu, kad šie pokyčiai neliko nepastebėti programišių, tad jie vis dažniau atakuoja išmaniuosius telefonus.

Vien „Google Play“ parduotuvėje nemokamų su virusais kovojančių programų - daugiau negu šimtas. Visos skelbiasi „geriausiomis“. Tačiau rinktis reikėtų ne pagal reklamą, o pagal poreikius atitinkantį funkcionalumą.<br>A. L. montažas
Vien „Google Play“ parduotuvėje nemokamų su virusais kovojančių programų - daugiau negu šimtas. Visos skelbiasi „geriausiomis“. Tačiau rinktis reikėtų ne pagal reklamą, o pagal poreikius atitinkantį funkcionalumą.<br>A. L. montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2013, 9:54 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:50 PM

Kenkėjiškoms programoms patekus į mobiliojo telefono programinę įrangą, kyla grėsmė netekti ne tik asmeninės ar dalykinės informacijos. Virusai gali sparčiau eikvoti telefono bateriją, blokuoti tam tikras funkcijas, automatiškai siųsti masines žinutes visiems telefono kontaktams, filmuoti ar fotografuoti vietoves, kuriose lankosi telefono savininkas, ir įkelti šiuos vaizdus į interneto portalus.

Didžiausią pavojų virusai kelia išmaniesiems telefonams, naudojantiems „Android“, „Symbian“ ar „Windows Mobile“ operacines sistemas. Apsisaugoti nuo jų galima įdiegus specialias antivirusines programas. Tačiau programėlių parduotuvėse jų daug, vienos - mokamos, kitos – ne. Kaip pasirinkti tinkamiausią? Štai penki žingsniai (kriterijai), kurie padės išspręsti šią dilemą.

Pirmas – apsaugos lygis

Mobilioji antivirusinė programa turėtų saugoti ne tik nuo virusų, kenkėjiškų programų ar nereikalingų „šiukšlių“. Pažangi apsaugos programa suteikia galimybę apsaugoti telefoną nuotoliniu būdu, t. y. užblokuoti jame esančią informaciją.

Kai kurios išmaniuosius telefonus apsaugančios programos netgi leidžia telefone įdiegti specialią sistemą, veikiančią kaip automobilio signalizacija. Ilgapirščiams kėsinantis į telefoną, šiame įsijungia specialus garso signalas.

Pažangiausios apsaugos programos siūlo telefone įdiegti GPS sekimo įrangą, kurią naudodami visuomet galėsite sužinoti, kur yra dingęs mobilusis telefonas.

Tiesa, dėl to ta pati programėlė asmeniui, gavusiam prisijungimą, gali tapti puikia jūsų pačių sekimo įranga. Tad, jei turite pernelyg pavydų mylimąjį – atsargiai.

Antras – papildomos funkcijos

Jei mobilioji saugumo programa apima papildomas funkcijas, atskiru jų įdiegimu rūpintis jau nereikės, o tai patogu. Tokios funkcijos leidžia peržvelgti, ar programinė įranga nepaveikta virusų ir kenkėjiškų programų, suteikia galimybę sukurti atsargines visų telefono įrašų kopijas, internetu tvarkyti apsaugos nustatymus ir matyti apsaugos programos atliktas operacijas, priimtus, blokuotus įrašus, netgi vaiko telefone nustatyti apsaugos nuo nepageidaujamo turinio lygį.

Tik neužmirškime, kad kuo daugiau nuolat veikiančių funkcijų, tuo trumpesnis baterijos darbo laikas. Neapsižiūrėjus ir nustačius nuolatinį būklės atnaujinimą pati programa gali naudoti nemažai mobiliojo interneto duomenų, o tai kainuoja.

Aišku, visa tai galima nustatyti, tačiau neturintys jokių įgūdžių skaitykite toliau.

Trečias – paprastas naudojimas

Vienas pagrindinių reikalavimų mobiliųjų telefonų apsaugos programoms – paprastas naudojimasis. Apsaugos įranga neturėtų trukdyti naudotis pagrindinėmis mobiliųjų telefonų funkcijomis. Atvirkščiai, ji turi palengvinti visų juose patalpintų duomenų apsaugą.

Apsauga turėtų būti paprastai įdiegiama, jos papildymai lengvai atsisiunčiami internetu ar per jungtį iš asmeninio kompiuterio, o atnaujinimai diegiami automatiškai, be papildomos jų paieškos.

Aišku, ar programa tikrai yra paprasta, galima įsitikinti tik ją panaudojus. Arba paskaičius kitų vartotojų atsiliepimus programėlių parduotuvėje. Nepakenktų pasirinkus programą paieškoti ir profesionalių jos apžvalgų. Deja, visa ši informacija prieinama anglų kalba, tad jos nemokantiems lieka spręsti pagal vartotojų įvertinimo žvaigždutes ir atidžiai pasižiūrėti, kiek žmonių pasaulyje tokią programą jau atsisiuntė.

Ketvirtas – pagalbos centrai

Naudojantis programomis neretai iškyla papildomų klausimų, susiduriama su neaiškumais. Tokiu atveju svarbu, kad vartotojams būtų suteikta galimybė susisiekti su pagalbos centru.

Geriausia, jei apsaugos programos gamintoja nurodo kontaktinį telefoną, elektroninį paštą ar tiesioginio pokalbio galimybę su klientų aptarnavimo specialistais. Daugeliui vartotojų taip pat naudinga interneto puslapio skiltis „Dažniausiai užduodami klausimai“, kurioje jie gali rasti atsakymus į dažniausiai iškylančius klausimus.

Penktas – programų kokybės tyrimai

Svarbu nepamiršti, kad mobiliųjų antivirusinių programų kokybė skiriasi. Renkantis tinkamiausią, svarbu atkreipti dėmesį į programos testavimo rezultatus (čia vienas tokių). Pasitaiko, kad paprastesnės antivirusinės programos blokuoja tik dažniausiai pasitaikančius, žinomus virusus, o naujai pasirodančios kenkėjiškos programos lieka nepastebėtos.

Tyrimuose nurodomi konkretūs programų testavimo kriterijai, tad vartotojas gali nesunkiai nuspręsti, kuri jam tinkamiausia.

Šie metai pasižymės vienomis aktyviausių kibernetinių atakų prieš išmaniuosius telefonus. Veiksmingiausias būdas užtikrinti asmeniniame pagalbininke patalpintų duomenų saugumą - įsigyti antivirusinę programą. Juolab, kad žinant, į ką kreipti dėmesį, rasti gerą bus nesunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.