Velykaičiams marginti vilnietis įdarbino robotą (video)

Kaip Velykoms numarginti kiaušinius neprikišus rankų? Vilnietis verslininkas ir pramoninio dizaino specialistas Ramūnas Stankevičius pasitelkė robotą, kuris kiaušinį išmargina vidutiniškai per 1–2 minutes.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Mar 31, 2013, 10:21 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:51 AM

Kiaušinius marginantis robotas, sveriantis vos du kilogramus, į tris vaikus auginančių Ramūno ir Vytūnės Stankevičių namus atkeliavo iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Apie aštuonis šimtus litų kainavęs įrenginys skirtas vaikų kūrybiškumui lavinti, tačiau juo laisvalaikiu mielai naudojasi ir tėvai.

„Šis įrenginys Amerikoje parduodamas išrinktas – kaip konstruktorius, mokomoji priemonė moksleiviams. Jie mokosi surinkti robotą, prijungti prie kompiuterio ir įsitikinti, kaip tas įrenginys veikia“, – apie kiaušinių marginimo roboto paskirtį pasakojo 41 metų R. Stankevičius.

Tiks ir Kalėdų puošmenoms

Verslininkas laisvalaikio pomėgiui skirtą robotą įsigijo šių metų pradžioje, tad kartu su trimis savo vaikais – septynerių metų Miku, dešimtmete Evita ir penkiolikamečiu Jonu numargino ir suvalgė labai daug kiaušinių. Namuose atsiradus robotui netgi padidėjo vaikų apetitas, nes nemargintų virtų kiaušinių jie nelabai mėgo valgyti.

R. Stankevičius, atsisiuntęs vektorinės grafikos – Velykų kiaušinių marginimo raštų – programas, kone kasdien įdarbina robotą. Verslininkas neabejojo, kad robotas turės daug darbo ne tik prieš Velykas, bet ir prieš ateinančias Kalėdas. Mat bus galima dekoruoti ir apvalias Kalėdų puošmenas.

Išgauna kelias spalvas

Šioms Velykoms R. Stankevičius susirado tautinių raštų, kuriais tradiciškai vašku marginami kiaušiniai, programas.

Atskirti, kuris velykaitis buvo margintas rankomis naudojant vašką, o kuris – pasitelkus robotą, nėra sudėtinga.

Roboto ant kiaušinio lukšto išraižytos geometrinės formos ir linijos – tikslios ir tiesios, o marginant vašku ranka gali suvirpėti, ir raštai nebus idealiai tikslūs.

Velykaičius robotas gali nudažyti ne tik juodais ornamentais, bet ir numarginti keliomis spalvomis – tereikia pakeisti programą.

„Kiekvienos spalvos sluoksnį robotas ant kiaušinio lukšto gali atspausti atskirai. Nubrėžęs juodą kontūrą, robotas sustoja. Tada pakeičiu spalvą ir duodu komandą jam spalvinti antrą sluoksnį“, – pasakojo R. Stankevičius.

Naujasis žaislas, marginantis kiaušinius, Stankevičiams dar nepabodo. Jie nepasiilgo tradicinių marginimo būdų, kuriems tektų sugaišti nemažai laiko. O pasitelkus robotą galima nustatyti tokį marginimo greitį, kad jis suktųsi kaip vijurkas.

Per 10 minučių lėkštėje gali atsidurti penki kiaušiniai. Velykoms Stankevičiai ketina dažyti 30 kiaušinių, tad robotas margins ne ilgiau kaip valandą.

Ar taps šventės gražuoliais?

Stankevičiai dažniausiai margina nevirtus kiaušinius. Tokių margučių galima pasiruošti kiekvienai dienai – numargintus laikyti šaldytuve, o kai reikia, išsivirti. Raštai verdant nenusiplauna, nes dažai atsparūs karščiui ir drėgmei.

„Per Velykas pas vaikų močiutes vešimės šviežių margintų kiaušinių. Nuvežę juos išvirsime ir ant stalo jie bus patiekti garuojantys. Neįprasta, nes per Velykas dažniausiai valgomi atšalę kiaušiniai.

Bet mūsų Velykos bus kitokios. Įspėjome močiutes, kad pačios nedažytų kiaušinių. Ridensime, daužysime ir valgysime roboto dažytus margučius“, – šypsodamasis patikino R. Stankevičius.

Bet verslininkas abejoja, ar ateityje pasitelks vien robotą kiaušiniams dažyti.

„Savo giminėje per šias Velykas išsiskirsime iš kitų, o kitais metais gal niekam ir nebebus įdomu stalą puošti roboto dažytais margučiais. Manau, jų grožis – ne tik tiksliai nubraižytos linijos. Jų grožis – margumas.

Mano mama kasmet per Velykas išrenka gražiausius margučius ir pasilieka juos atminimui. Smalsu, ar roboto marginti kiaušiniai šįkart bus išrinkti šventės gražuoliais?“ – svarstė R. Stankevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.