Naudingiausių programų dešimtukas planšetėms

Visa technika buvo sugalvota palengvinti mūsų darbą ir padaryti jį efektyvesnį. Bent jau taip turėjo būti. Tikrovė šiek tiek skiriasi nuo idealo, bet mes stengiamės ją patobulinti – dažnas kompiuteris, telefonas, o dabar ir planšetė turi vieną ar kelias darbo produktyvumą gerinančias programas, kurias vartotojas pasirenka pagal savo poreikius.

Planšetinis kompiuteris gali būti skirtas ne tik pramogoms, bet ir rimtam darbui.<br>Įmonės archyvas
Planšetinis kompiuteris gali būti skirtas ne tik pramogoms, bet ir rimtam darbui.<br>Įmonės archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Džiugas Paršonis

Apr 3, 2013, 10:32 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:33 PM

Ir taupus gali laimėti

Nors „iPad“ programų produktyvumo skyrius „App Store“ parduotuvėje siūlo kelis tūkstančius įvairiausių programų, nebūtina skubėti leisti joms pinigus. „Apple“ programų rinkinys, kuris būna įdiegtas kiekvienoje naujoje planšetėje, jau turi kelis paprastus, bet naudingus įrankius. Pavyzdžiui, laikrodžio programa turi laikmatį ir chronometrą.

Taigi galime ją panaudoti planuodami darbą susikaupus ir pertraukas. Užrašinė „Notes“ nuo šeštosios „iOS“ versijos tapo itin vertinga, nes joje rašomi tekstai automatiškai sinchronizuojami su „Mac“ kompiuteriais ir „iPhone“ telefonais. Vienur užsirašai – turi tekstą visur.

Panašiai yra ir su kalendoriumi ar priminimų programėle „Reminders“. Kalendorius padeda planuoti darbą ir poilsį, o „Reminders“ primena apie tądien atliktinus darbus. Jei sudėsime visas šias programas ir jų turimas funkcijas į krūvą, gausime veik pilną produktyvumo rinkinį. Jame gali trūkti nebent projektų valdymo funkcijų, integracijos su naršykle ar interneto tarnybomis ar kokių egzotiškesnių įrankių.

Pirkinių sąrašas – universalus įrankis

Be šių keturių pačios „Apple“ sukurtų ir nemokamai įdiegtų programų paminėsiu dar šešetą, kurį atrinkau per penkerius pastaruosius metus, pakeliui išbandęs keliasdešimt mokamų ir nemokamų programų.

Pirmoji mano rekomendacija gali jus kiek nustebinti – tai elektroninis pirkinių sąrašas „ShopShop“ (nemokamas). Kai jį išsirinkau, ketinau naudoti tik savaitiniam apsipirkimui parduotuvėje, tačiau paaiškėjo, kad programa tinka daugybei kitų naudingų dalykų. „ShopShop“ atsimena kiekvieną kada į sąrašą įtrauktą pavadinimą. Viena vertus tai labai palengvina pirkinių planavimą: „Agurkų reikia? O pomidorų? Gal kopūstų?...“ Nebūtina prisiminti, ko gali prireikti – daug paprasčiau rinktis iš sąrašo.

Dar geriau, kad nereikia iš naujo rašyti – vos bakstelėjęs pirštu į norimą produktą įkeli jį į pirkinių sąrašą ir lygiai taip jį pažymi kaip nupirktą parduotuvėje (tiesa, apsipirkimui naudoju tą pačią programą telefone – taip kompaktiškiau, nors „iPad Mini“ irgi tinka).

Tačiau „ShopShop“ tinka bet kokiam pasikartojančių darbų planavimui. Ko reikia paruošti žemę sodinimui? Ką pasiimti į žygį baidarėmis? Kokius darbus reikia padaryti prieš perrašant kompiuterio operacinę sistemą iš naujo? Prie sąrašo reikia padirbėti tik pirmą kartą – vėliau telieka susidėti juos į norimą seką.

Jei norėtumėte naudoti labiau tradicinę darbų sąrašų programą, rekomenduočiau nemokamą „Wunderlist“. Ji naudoja savo sinchronizavimo tarnybą, gali priminti apie pasikartojančius įvykius, leidžia dalintis darbus su draugais ir kolegomis. Be to, ji veikia keliose skirtingose OS, kas yra svarbu mišriam technikos ūkiui.

Kiekvienai planšetei reikia geros teksto redagavimo programos. Spartesnės už „Pages“, bet turinčios daugiau funkcijų už „Notes“. Man šią nišą užpildo „Notebooks for iPad“ (7,99 eurų). Programa nepigi, bet labai patogi. Rašomus dokumentus galima sudėti į aplankus pagal temas. Teksto rašymo metu virš klaviatūros pateikiama speciali juostelė su dažniausiai naudojamais skyrybos ženklais ir kitais pravarčiais simboliais. „Notebooks“ atpažįsta teksto, HTML, PDF, „Office“, „iWork“ dokumentus, leidžia į dokumentą įterpti nuotraukas, vaizdo ir garso klipus.

Labiausiai „Notebooks“ stinga sinchronizacijos su „iCloud“. Tačiau programa gali naudoti „Dropbox“ tarnybą. Aš gi dažniausiai reikiamus dokumentus išsiunčiu sau el. paštu – trunka vos porą sekundžių.

Jei mokėti už tekstų redagavimo programą neatrodo verta, galima pasinaudoti populiaria nemokama „Evernote“ programa. Ji yra itin paranki, kuomet tenka pasižymėti kelis svarbius sakinius, kurių vėliau prireikia namų kompiuteryje. Man „Evernote“ praverčia per seminarus su studentais universitete – į programą planšetėje rašausi trumpas pastabas ir vertinimus, kurie vėliau praverčia ruošiant ataskaitas prie namų kompiuterio ekrano. Panašiai programą galima naudoti ir verslo susitikimuose.

Kai tingisi rašyti, galima fotografuoti. „iPad“ fotoaparatas gali būti neblogas skenerio pakaitalas. Yra netgi specialiai skenavimui skirta programėlė „Scanner Mini“ (nemokama). Kur bebūtumėte, galite tiesiog nufotografuoti teksto informaciją – kadangi „Scanner Mini“ naudoja sinchronizaciją, tai visi dokumentai atsidurs jūsų kompiuteryje, kur juos galėsite paversti tekstu su specialiomis teksto atpažinimo programomis. Kartais to nė nereikia: jei bandote planuoti savo biudžetą, bet vengiate kaupti pirkinių čekius, tai pakanka juos nufotografuoti ir peržiūrėti mėnesio gale.

Ne viena paminėtų ir daugybė čia nepaminėtų programų duomenimis gali keistis ne tik per „iCloud“, bet ir per „Dropbox“ tarnybą. Todėl dešimtuką norėčiau užbaigti šia „nematoma“ ir nemokama programėle. Galima „Dropbox“ įsivaizduoti kaip virtualią atmintinę – kur beįdėtum į ją failą, jis atsiduria visuose įrenginiuose, kuriuose įdiegta programa ar kurie gali pasiekti saugyklą per naršyklę. Poroje su „iCloud“ ši programa gali visiškai įveikti mūsų užmaršumą. O juk jis ir yra vienas didžiausių produktyvumo trikdžių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.