Keturiasdešimtasis mobiliojo telefono gimtadienis liko nepastebėtas

Mobiliajam telefonui

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 4, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:07 PM

Pirmasis pokalbis mobiliuoju telefonu įvyko 1973 metų balandžio 3-ąją, o vienas iš jo dalyvių buvo bendrovės „Motorola“ inžinierius Martinas Cooperis, vadovavęs grupei, kūrusiai judriojo ryšio technologijas.

M.Cooperis paskambino vienam telefono abonentui Niujorko 6-ojoje alėjoje, o vėliau atvyko į spaudos konferenciją, kurioje pristatė mobilųjį telefoną „Motorola DynaTAC“, kuris svėrė kilogramą, o jo baterijų pakako 20 minučių, nurodė „Motorola“.

M.Cooperis praeitais metais sakė technologijų portalui „The Verge“, kad pirmojo mobiliojo pokalbio pašnekovas buvo jo varžovas Joelis Engelis iš telekomunikacijų bendrovės „Bell Labs“.

„Iki šios dienos jis purkštauja dėl to, ką „Motorola“ padarė anomis dienomis, - šypsojosi M. Cooperis. - Jie galvojo, kad esame mašalai, kliūtis ... Tuo tarpu mes tikėjome konkurencija ir daugeliu žaidėjų. Taip pat tikėjome - mūsų religija buvo nešiojamieji įrenginiai, nes žmonės yra judrūs. Tuo tarpu jie mėgino sukurti automobilinį telefoną ir tapti jo monopolininkais. Taigi, ši kova buvo priežastis, dėl kurios sukūrėme tą telefoną.“

M. Cooperis ir jo grupė už savo darbus buvo pagerbti anksčiau šiais metais - jiems skirta JAV Nacionalinės inžinerijos akademijos Draperio premija.

Per 40 metų ši telekomunikacijų sritis padarė didžiulę pažangą. Tyrimų bendrovė IDC prognozuoja, kad šiais metais pasaulyje bus parduota 900 mln. išmaniųjų telefonų - maždaug tiek pat, kiek paprastesnių mobiliųjų telefonų.

Mobilieji telefonai taip pat tapo viena iš svarbiausių reklamos platformų: pasak rinkų tyrimų bendrovės „eMarketer“, Jungtinėse Valstijose reklamai mobiliuoju ryšiu skiriamos lėšos pernai išaugo 178 proc. iki 4,11 mlrd. dolerių (11,1 mlrd. litų), o šiais metais ta rinka turėtų plėstis dar apie 77,3 proc. iki 7,29 mlrd. dolerių (17,7 mlrd. litų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.