Pigių ir nemokamų programėlių medžioklė

Telefonų ir planšečių programėlių parduotuvėse – šimtai tūkstančių produktų. Daug yra nemokamų, bet daug geidžiamų kainuoja ne vieną litą. Neapdairiai rinkdamasis gali prikaupti daug nereikalingo šlamšto arba išleisti gerokai daugiau pinigų, nei leidžia biudžetas. Tačiau jei žinote kaip rinktis, tuomet programėlių „medžioklė“ teikia ir malonumą, ir atokvėpį piniginei.

Daugiau nuotraukų (1)

Džiugas Paršonis

Apr 5, 2013, 11:43 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:35 PM

Ne tokie turtingi, kad pirktumėme pigiausias

Nebent naujoką nustebinčiau pasakęs, kad nemokamų programėlių gausa anaiptol nereiškia kokybės. Programėlių telefonams ir planšetėms statistika yra žiauri – iš šimtų, kurias žmonės parsiunčia norėdami išbandyti, galiausiai lieka vos tuzinas kitas. Iš 20 parsisiųstų programų vos viena yra paleidžiama daugiau nei vieną kartą!

Žinoma, jei nemokamos, galima siųstis nors ir visas iš eilės – juk vėliau galima ištrinti. Bet ar verta gaišti laiką? Juo labiau, kad visiškai nesirenkant galima netgi nukentėti: tarp programų, nepaisant šiokios tokios atrankos, kurią atlieka parduotuvių administracija, galima rasti ir apgaulingai „siurbiančių“ jūsų asmeninius duomenis, be leidimo dalijančias jūsų buvimo vietos, veiklos, kartais netgi finansų duomenis. Taigi apdairumo ir atrankos reikia.

Ta pati statistika sako, kad dažniau vartotojų įrenginiuose lieka mokamos programos. Ne vien dėl to, kad jos turi „atidirbti“ už išleistus litus. Mokamos programos yra mielesnės naudoti, nes neerzina reklamos skydeliais; neretai jos turi dailesnę sąsają, daugiau funkcijų, yra kokybiškiau sukurtos, o jų autoriai imasi atsakomybės už savo produktą ir netgi mielai bendrauja su vartotojais, atsakydami į jų klausimus ir spręsdami iškilusias problemas.

Mokamos nemokamai

Todėl mūsų tikslas būtų ne prisemti visą planšetę nemokamų programų, o susirinkti visas vertingiausias išleidžiant kaip galima mažiau pinigų. Užduotis, kaip matote, yra dvejopa: 1) mums reikia atsijoti grūdus nuo pelų; 2) rasti, kaip įsigyti geras programas kuo pigiau.

Programėlių populiarumą galima pamatyti tiesiai „App Store“ parduotuvėje. „Apple“, pavyzdžiui, turi kelis atskirus „topus“ kiekvienai iš programų kategorijų: mokamų, nemokamų ir daugiausiai uždirbančių jų kūrėjams. Šie sąrašai padeda orientuotis, ką žmonės perka ir siunčiasi, tačiau tai yra masių skonis, kuris nebūtinai sutampa su jūsų poreikiais.

Ko nerasite parduotuvėse – tai palyginimo ir bandymo išrinkti geriausią tam tikros paskirties programą. Tačiau yra žmonių, kurie tam skiria visą savo laiką ir… taip, atspėjote – yra sukūrę specialias programėles. Viena tokių yra „App Advice“ (1,79 €).

Ji yra mokama, tačiau verta pinigų, nes padeda išfiltruoti visą gigantišką programėlių „iPad“ planšetėms ir „iPhone“ telefonams ūkį. Programa kasdien pateikia įdomiausių naujų programėlių apžvalgas ir dažnai skelbia kurios nors kategorijos programėlių palyginimus. Ji, beje, turi nemokamą priedą „Apps Gone Free“ kuris informuoja, kurios mokamos programos tapo nemokamos (laikinai ar visam laikui).

Galimas dalykas, kad atsirinkę įdomiausias programėles su „AppAdvice“ pamatysite, kad norėdami visas jas įsigyti turėsite išleisti nemažai pinigų. Neverta skubėti. Yra programėlių ir interneto svetainių, kurios padės „pagauti akimirką“, kai jūsų norimos programos yra parduodamos su didele nuolaida arba išvis nemokamai.

Aš dažniausiai naudojuosi svetainės appshopper.com paslaugomis. Ten galima sukurti savo pageidavimų sąrašą, į kurį reikia įtraukti visas programas, kurias norėtumėte įsigyti. Pati svetainė nuolat seks jų kainas ir el. paštu praneš jums vos tik kuri jų atpigs ar taps parsisiunčiama nemokamai. Visa kita – kantrybės dalykas. Jei labai neskubėsite, tai per kelis mėnesius susirinksite pačias geriausias programas daug pigiau ar išvis už dyką.

Tikras programėlių medžiotojas žino ne tik Kalėdų, Velykų ar Valentino dienos datas, bet ir specifinių JAV švenčių: Prezidento dienos, Darbo dienos ir panašiai. Mat prieš pat jas dažnai programėlės yra smarkiai atpiginamos, o kitą dieną jos vėl pabrangsta. Jei netingėsite užsiimti programėlių medžiokle po kurio laiko savo „iPad“ turėsite ne pigiausias programas, o geriausias programas. Ir visa tai – be skriaudos namų biudžetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.