Geriausio kūrinio virtualiems instrumentams autorius – „Freaks on Floor“ narys

Akivaizdu, kad technologijų amžiuje net „rimtiems“ kompozitoriams reikia ištraukti galvą iš timpano, bent trumpam patraukti ausį nuo violončelės, o lūpas – nuo fleitos. Juk jei kanklėmis atlikdamas Kristijono Donelaičio kalendoriniams ciklams pašvęstus kūrinius nori žavėti ne tik aborigenų meno ieškančius turistus, bet ir „iPad“ kartos jaunimą, reikia kad tose kanklėse bent stygos būtų lazerinės! Nežinome, ar būtent taip mąstė balandžio 7 d. Vilniaus Kongresų rūmuose vykusio pirmojo Lietuvoje Elektroninių ir kompiuterinių kūrinių konkurso organizatoriai, tačiau technologijų jame tikrai netrūko.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-04-09 15:25, atnaujinta 2018-03-08 14:18

LMTA Muzikos inovacijų centro ir festivalio „Jauna muzika“ surengto konkurso idėja buvo XXI a. virtualiaisiais instrumentais atlikti savotišką skaitmeninį reveransą Kristijonui Donelaičiui. Taigi, pasitelkę virtualų kompiuterio pianiną „Pianoteq“ ir netikėtas muzikines dermes bei intonacijas generuojančią programą „Scala“, dalyviai kūrė kalendorinių ciklų ir tekstų tema.

Lyg tokios keistos senovės ir ateities dermės dar būtų maža, konkurso metu klausytojai salėje geriausią kūrinį rinko siųsdami SMS žinutes, o pasaulio elektroninės muzikos gerbėjai – tiesioginės interneto transliacijos metu (čia). Taigi, konkursą stebėjo ir rinkimuose dalyvavo internautai iš 14 šalių.

Lietuvos universitetų ir akademijų studentai, absolventai ir dėstytojai konkursui pateikė 14 skaitmeninio formato kūrinių. Daugiausia virtualių klausytojų balsų pelnė jauno kompozitoriaus, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantūros studento, Juliaus Aglinsko „Fragmentai“ dviems virtualioms klaviatūroms. Už šį kūrinį autoriui, kuris laisvu nuo „rimto“ komponavimo metu yra dar ir vienos geriausių Lietuvos roko grupių „Freaks on Floor“ garso režisierius, įteikta 2013 metų Muzikos inovacijų premija ir Lietuvos kompozitorių sąjungos įsteigtas 1000 Lt piniginis prizas.

O tie, kas šiais metais nespėjo paskrajoti virtualios muzikos kosmose ir praleido bent jau virtualių kalendorinių ciklų pavasarį (realus, atrodo, jau irgi ateina), galės tai padaryti kitąmet – Muzikos inovacijų premiją už technologines ir edukacines iniciatyvas numatoma teikti kasmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.