Kodėl dabar neverta pirkti kompiuterio?

Norintys pirkti kompiuterį, turėtų labai rimtai pamąstyti, ar neverta kiek luktelėti. Taipėjuje (Taivanas) prasidėjusioje „Computex“ parodoje „Intel“ pristatė seniai lauktus ketvirtos kartos „core“ procesorius „Haswell“. Kompanija pateikė duomenis, iš kurių matyti, kad jie gerokai galingesni, smarkiai ekonomiškesni, aprūpinti geresniu vaizdo procesoriumi ir mažesni, tad leis gaminti dar plonesnius nešiojamus įrenginius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-06-04 14:03, atnaujinta 2018-03-05 22:22

Ta pačia proga „Intel“ išleido griežtesnius reikalavimus „ultrabook“ klasės kompiuteriams. Gamintojai nesnaudžia: „Acer“ parodoje pristatė bent 20 naujų gaminių su „Haswell“ procesoriais, „Dell“ – naujos kartos „Alienware X51“ ir ne tik. 

Procesoriai

Nesuklyskime, ne visi „Haswell“procesoriai taupūs, ne visi turi naujausios kartos „Iris“ grafiką ir ne visi ekonomiški. Tiesiog siūlomų naujovių gama labai plati.

Specialiai planšetiniams kompiuteriams sukurta itin taupių, tik 6 vatų galios procesorių serija „Y“. Numatyta, kad jie bus montuojami po stikliniu ekranu, užtikrins galimybę kartą pakrovus dirbti praktiškai visą dieną, o nauja vienos mikroschemos konstrukcija įgalins tokius įrenginius dar paploninti.

Naujiems „Ultrabook“ klasės itin ploniems kompiuteriams liečiamu ekranu skirti nauji „U“ klasės procesoriai. Jie aprūpinti „Iris“ vaizdo apdorojimo technologija, tad vaizdą atkurs bent du kartus geriau negu trečios kartos „core“. Sumažinus galią iki 15 vatų, veikimo su baterija laikas pailgėjo nuo 6 iki 8 val.

„Intel“ mano, kad šis procesorius įgalins kurti daug naujos formos kompiuterių paslepiama klaviatūra. Procesorius kur kas efektyviau naudos galią atkurdamas HD vaizdą, tad aukščiausios kokybės vaizdo medžiagą kompiuteris galės rodyti iki 9 val. Netgi imlius resursams žaidimus tokiu „ultrabook“ bus galima žaisti visai pakenčiamai.

Didesniems nešiojamiems kompiuteriams skirti „M“ serijos keturių bei dviejų branduolių procesoriai, bei „H“ serijos keturių branduolių procesoriai su integruota „Iris Pro“ grafika. Jų galia siekia 47-57 vatus.

Galiausiai, didesniems nemobiliems kompiuteriams skirti ekonomiški „S“ bei „T“ serijų procesoriai ir entuziastų rinkai – „K“ serija. Keista tai, kad didiesiems kompiuteriams skirti procesoriai neturės naujausio „Iris“ grafikos sprendimo.

Tiksliau, turės tik vienas – Core i7–4770R, kuris bus montuojamas tiesiai į sisteminę plokštę, tad skirtas kompiuteriams „viskas viename“. Matyt gamintojai nusprendė, kad kitokius didelius kompiuterius perkantys žmonės linkę įsigyti atskirą ir galingesnę vaizdo plokštę.

Stalo kompiuteriams skirtų procesorių ekonomiškumas taip pat neatrodo stebuklingas – galia siekia 84 vatus, tad nelabai kuo ir skiriasi nuo trečios kartos „core“ procesorių. Kai kuriuose testuose netgi nusileidžia naujausiems AMD procesoriams.

Taigi, pripažinkime – ketvirta „Intel core“ procesorių karta kur kas labiau paveiks nešiojamų ir kompaktiškų kompiuterių rinką. Tai puikiai matyti iš „Intel“ parengtų naujų reikalavimų „ultrabook“ klasės kompiuteriams.

Ateities „ultrabook“ – greitesni, plonesni, saugesni

Didžiausia pasaulyje procesorių kompiuteriams gamintoja „Intel“ atnaujino reikalavimus „ultrabook“ standartui. Nuo šiol gamintojai norintys pardavinėti nešiojamą kompiuterį ant kurio puikuojasi užrašas „ultrabook“, privalės įvykdyti kur kas griežtesnius reikalavimus.

Anksčiau tokiu galėjo vadintis ne lėčiau, kaip per 7 sek. įsijungiantis, bent 5 val. veikiantis su įkrauta baterija, „labai plonas“ ir turintis apsaugą nuo vagių nešiojamas kompiuteris. Dabar gamintojai taip lengvai nebeišsisuks.

Nuo šiol „ultrabook“ pavadinimas bus suteikiamas ne lėčiau negu per 3 sekundes įsijungiančiam ir ne trumpiau negu 6 val. dirbančiam su baterija, plonesniam negu 23 milimetrų nešiojamam kompiuteriui lietimui jautriu ekranu.

Be to, toks kompiuteris privalės bent 7 dienas saugoti užkrautus duomenis snaudimo būsenoje ir daugiau negu 9 val. dirbti su „Windows 8“ pirminio ekrano programėlėmis. Jame privalės būti įdiegti antivirusiniai bei saugantys nuo vagių sprendimai.

Be to, visi „ultrabook“ privalės turėt bevielio ekrano pajungimo technologiją bei patikimą bevielį internetą ir kokį nors valdymo balsu sprendimą.

„Intel“ išreiškia viltį, kad atsiras daug keičiančių formą „ultrabook“ kompiuterių - apsiverčiančiais, pasukamais ekranas ar paslepiama klaviatūra.

Taigi, jei perkantieji didelį stalo kompiuterį dar ir gali nelaukti, tai trokštantys tokio universalaus mažylio, tikrai turėtų luktelėti, kol parduotuves pasieks šiuo metu parodoje jau rodomi naujokai.

Naujų kompiuterių birželis

Atrodo visi kompiuterių gamintojai lyg susitarę nutarė šį mėnesį tiesiog užversti mus naujais pasiūlymais. Lieka šiek tiek gailėtis nespėjusių atsikratyti užsigulėjusiomis prekėmis pardavėjų ir džiugiai laukti naujovių.

Tiesa, svajojančius apie neregėtų formų futuristinius sprendimus teks nuvilti – atrodo, kol kas revoliucijų nenusimato, tad visi užsiima evoliucija.

„Toshiba“ atnaujino savo visų serijų kompiuterius, tačiau dizaino iš esmės nepakeitė. Taigi, gausime naujus procesorius, daugiau „Full HD“ raiškos ekranų, o prabangiausiuose „Satellite P“ serijos bei „Qosmio X75“ kompiuteriuose atsirado HDMI 1.4 jungtis, kuri įgalins televizoriaus ekrane rodyti 4K raiškos turinį. Aišku, jei kas turi to turinio ir tų televizorių.

„Acer“ parodoje pristato bent 23 naujus kompiuterių modelius. Na, ne naujus, o atnaujintus. Nešiojamas kompiuteris žaidėjams „Acer Aspire V3-772G“, su i7-4702MQ procesoriumi ir Nvidia GTX760M grafine plokšte. „Ultrabook“ klasės „Aspire S7“ ir „Aspire V7“. Žodžiu, geriau, bet nieko revoliucinio.

„Dell“ labai džiaugiasi aprūpinusi nauju procesoriumi savo mini kompiuteriuką apverčiamu ekranu „Dell XPS12“ – geresnė grafika, ilgiau veikianti baterija, gal pirks? Beje, pristatytas ir „XPS 11“ modelis išsiverčiančiu (kaip „Lenovo Yoga“) ekranu.

Kompiuteris „Viskas viename“ - „XPS One 27“ taip pat gavo naujos kartos procesorių, ryškesnį ir natūralesnių spalvų 2560x1440 ekraną, SSD atminties diską bei „Thunderbolt“ jungtį.

„Alienware X51“ iš išorės visai nepasikeitė – tas pats nedidelis stacionarus kompiuteris žaidėjams. Aišku, vėlgi, su ketvirtos kartos „Intel“ procesoriumi.

Vieną gražiausių „Ultrabook“ kompiuterių parodoje „Computex“ pristatė „Asus“. Naujasis 13,3 ekrano įstrižainės „Zenbook“ praktiškai visas pagamintas iš „Gorilla“ stiklo ir yra tik 15,5 mm storio. Jo širdis - dviejų branduolių ketvirtos kartos „Intel“ procesorius, tačiau daugiau duomenų kol kas nepateikiama.

Kita „Asus“ naujovė – planšetinis kompiuteris „Transformer Pad Infinity“. Šio specifikacijos tikrai įspūdingos – 10,1 colio įstrižainės IPS ekranas yra 2560x1600 raiškos! Širdis – „Tegra 4“ procesorius. 32 GB vidinė ir 2 GB sparčioji atmintis, dvi vaizdo kameros ir galimybė per HDMI jungtį siųsti 4K raiškos signalą.

Na ir, matyt, didžiausia „Asus“ naujiena – planšetinis kompiuteris su prijungiama klaviatūra „Transformer Book Trio“. Išskirtinė jo ypatybė – įrengti du procesoriai įgalinantys šiame kompiuteryje leisti ir „Android“ ir „Windows 8“ operacines sistemas.

Beje, abu procesoriai pakankamai neblogi – „Windows 8“ skirtas „Core i7 U4500“, o „Android“ – „Atom 2580“. Be to, kompiuteryje įrengti du kietieji diskai, vienas 7 TB, kitas – 64GB SSD. IPS ekranas yra „Full HD“ raiškos.

Įdiegta dar viena neregėta naujovė. Atjungus klaviatūrą „Transformer Book Trio“ yra planšetė, prijungus – nešiojamasis kompiuteris, o prijungus klaviatūros dalį prie bet kokio ekrano - jis virsta normaliu kompiuteriu.

Taigi, akivaizdu, kad „Atom“ procesorius įrengtas ekrane, o galingesnis – klaviatūros dalyje. Kaina kol kas nežinoma, bet nepanašu, kad rengiamasi nusipiginti.

Taigi, spręskite patys, ar verta dabar skubėti pirkti kompiuterį, jei rudenį bus didesnis pasirinkimas, o dabartiniai turėtų būti gerokai pigesni?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.