Elektroninis muilas ir kiti lietuvių studentų sukurti ateities prietaisai

Tarsi staltiesė sulankstoma kaitlentė, harmoningą atmosferą namuose kuriantis oro valytuvas ir tas pats elektroninis muilas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2013, 6:41 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:50 PM

Tokias tris Vilniaus dailės akademijos dizaino specialybės studentų sukurtas koncepcijas išskyrė ir apdovanojo konkurso „Electrolux Design Lab 2013” Lietuvos etapo komisija.

Prieš metus tarptautinio jaunųjų dizainerių konkurso, kuriame siūlomos beprotiškiausios idėjos pusfinalį pasiekė net du lietuviai – elektroninę „nosį“ šaldytuvui sukūręs Vilius Dringelis ir šaukštelį-druskinę pasiūliusi Barbara Adomaitytė.

Kadangi prieš metus tarptautiniame konkurse nugalėjo pati beprotiškiausia idėja – studento iš Lenkijos J. Ankiersztajno sugalvoti skraidantys ir namų orą nuo dulkių valantys rutuliukai – galime paspėlioti, ar šiais metais į tarptautinį konkursą pasiųstos lietuvių idėjos pakankamai beprotiškos, kad pretenduotų į pagrindinį prizą.

Elektroninis muilas

Už vartotojams aktualiausias įžvalgas daugiausiai balsų surinko gaminių ir aplinkos dizaino specialybės II kurso studentės Rūtos Vilutytės koncepcinis muilas „Handy“.

Šis portatyvinis rankų valymo ir dezinfekavimo prietaisas, paremtas koloidinio sidabro veikimu, padės net neturint reikiamų sąlygų, palaikyti būtiną higieną ir išvengti sveikatos problemų, kurias sukelia gausybė aplinkui esančių ir ant rankų patenkančių bakterijų.

Neužimantis daug vietos ir patogus nešiotis su savimi prietaisas ne tik nuvalo ir dezinfekuoja, bet ir atgaivina rankas, suteikdamas pasirinktą (saldų, tropikų, jūros) kvapą. „Handy“ ateities miestiečiui praverstų visur, kur nėra galimybės nusiplauti rankas tekančiu vandeniu, juolab, kad vanduo tampa vis brangesniu ištekliu.

Valančios orą smilgos

Už geriausią estetikos ir funkcionalumo derinį įvertintas Dominykos Barkauskaitės oro valytuvas „Smilgos“, kuris turėtų saugoti patalpas nuo dulkių, bakterijų, cigarečių dūmų bei kitų kenksmingų mikroorganizmų.

Žaliuojančių smilgų kupstą primenančiame prietaise integruota skirtingų kvapų ir garsų funkcija, kuri leis sukurti norimą (kalnų, pajūrio, miško) meditacinę atmosferą. Siauri vamzdeliai pučiant apatinėje bazėje įrengtam ventiliatoriui, linguoja ir taip traukia oro daleles bei generuoja anijonus, išvalydami užterštą orą.

Anijonai chemiškai oksiduoja, skaido ir neutralizuoja blogą kvapą, todėl patalpos oras tampa žymiai gaivesnis. Sukauptas kenksmingo ozono perteklius konvertuojamas į neigiamą elektros krūvį ir virsta energija, kuri panaudojama šviesos bei spalvos kaitai. Tamsėjanti žalsva spalva - signalas keisti filtrus.

Šis elektrotechnikos prietaisas atlieka ir estetinę funkciją, leidžia keisti, pagyvinti statišką modernių namų aplinką.

Staltiesė iš pasakų

Už tai, kad geriausiai atitiko konkurso temą „Įkvepiamas miesto gyvenimas“ ir kriterijus, pagrindiniu Lietuvos etapo prizu – bevieliu dulkių siurbliu „Ergorapido“ - buvo apdovanota Evelina Kudabaitė. Ji pasiūlė gaminimo paviršiaus-staltiesės „Cook Cloth“ idėją.

Ploną ir iš smulkių elementų sukonstruotą lankstų paviršių galima naudoti kaip pjaustymo lentą ir kaitlentę. Ji padės išlaikyti maistą šiltą, o be to iš jos galima išlankstyti bet kokią figūrą ir panaudoti kaip foną, kuriant teminio vakarėlio atmosferą.

Nenaudojamą prietaisą paprasta nuvalyti ir saugoti sulanksčius kaip staltiesę. Pasak autorės, toks jutiklių valdomas daugiafunkcinis prietaisas naudingas užsiėmusiems miesto gyventojams, kurie nori su draugais ruošti maistą namuose ar lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.