Saudo Arabijos valdžia kyla į kovą su interneto pokalbių programėlėmis

Jei gyveni Saudo Arabijos Karalystėje ir mėgsti bendrauti „Skype“, susirašinėti naudodamas programėlę „WhatsApp“ ar mobiliuoju telefonu kalbiesi su draugais per „Viber“, tau gresia teisiniai nemalonumai. Agentūra „Reuters“ praneša, kad šalies valdininkai įspėjo, jog „imsis visų veiksmų prieš mobiliąsias paslaugas ir programėles, kurios neatitinka nustatytų reikalavimų ir taisyklių“. Koks didžiausias šių paslaugų nusikaltimas? Ogi labai sudėtinga pasiklausyti ir sekti, kas ką rašo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-06-06 11:37, atnaujinta 2018-03-05 20:29

Kai „BlackBerry“ atstovai susitikę su žurnalistais reklamuoja savo produktų privalumus, neužmiršta pabrėžti, kad tik šių telefonų palaikoma greitųjų žinučių sistema itin populiari Saudo Arabijoje. Tiesa, dažniausiai nutyli, kad 2010 m. tos šalies teisėsauga mėgino uždrausti ir jas.

Tuomet problemą pavyko išspręsti susitarimu, ir žinutės nebuvo blokuojamos. O kodėl jas taip norėta blokuoti, išduoda patys „BlackBerry“ atstovai: „Tų šalių moralės ir islamo teisės normos labai griežtos, tėvai jaunuoliams draudžia bendrauti su merginomis, seka skambučius, prižiūri, kam ir ką rašo dukros. Todėl tarp jaunimo ir išpopuliarėjo saugių ir greitų „BlackBerry“ žinučių paslaugos.

Dažnai lipduką su „BlackBerry“ numeriu gali matyti net priklijuotą prie mašinos – taip siekiama susirasti draugų ir draugių“, – pasakojo prieš metus Vilniuje lankęsi šios kompanijos atstovai.

Taigi, slaptos žinutės šalies jaunimui virto lyg ir nepriklausomu socialiniu tinklu. Tradicijų puoselėtojus, aišku, toks ištvirkimas erzina. Tačiau dėl „BlackBerry“ jiems teko nusileisti, nes tų pačių žinučių paslaugomis plačiai naudojasi verslininkai. Visai kas kita - mobiliosios internetinio ryšio programėlės.

Saudo Arabijos Ryšių ir informacinių technologijų komitetas priėmė sprendimą blokuoti „Viber“, motyvuodamas tuo, kad sunku sekti tokios programos naudotojus. Be to, pokalbiams ir žinutėms tarpusavyje naudojamas tik interneto ryšys, tokiu būdu trukdoma mobiliųjų tinklų operatoriams uždirbti iš mokesčių už pokalbius ar SMS žinutes.

Tisą sakant, šis sprendimas nenukrito lyg karvė iš dangaus. Jau kovo mėnesį tas pats komitetas buvo išplatinęs pranešimą, kad tokios paslaugos, kaip „Skype“, analogiška jai „Viber“ ir tarp „iPhone“ savininkų itin populiari „WhatsApp“, yra stebimos ir gali būti uždraustos.

Paslaugų kūrėjams ir savininkams buvo siūloma vienintelė išeitis – susitarti su šalies mobiliųjų tinklų operatoriais ir užtikrinti, kad būtų įmanoma stebėti siunčiamas žinutes.

Aišku, demokratinėse šalyse sukurtos paslaugos nenusileis taip žemai, kad kažkam suteiktų galimybę sekti jų klientus!.. Hmm, tačiau vis tiek keista – kodėl tada dabar uždraudė tik vieną jų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.