„Apple“ pristatė žvėriškai galingą „Mac Pro“ ir įkrovus visą dieną veikiančius „MacBook Air“

Kaip ir buvo laukta, „Apple“ pristatė naują operacinę sistemą nešiojamiems įrenginiams „iOS 7“, naują operacinę sistemą kompiuteriams, kuri beje ir pavadinta labai naujai – „OS X Mavericks“ ir naujus „MacBook Air“ kompiuterius su „Haswell“ procesoriais.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-06-11 00:04, atnaujinta 2018-03-05 16:45

Niekas nesitikėjo visiškai atnaujinto mažyčio cilindro formos galiūno, stacionaraus kompiuterio „Mac Pro“. Tačiau atnaujinti operacinių sistemų kalendoriai, žemėlapiai, susirašinėjimų programos, pakeisti užrakto ekranai ar debesyje veikianti dokumentų tvarkyklė vis tiek širdyje palieka tam tikrą nuoskaudą – juk įpratome iš „Apple“ tikėtis daugiau. Na, bet gavome ką gavome, o apie tai, kaip viskas buvo pristatyta čia ir rašome.

Pasiekimai

Tai 24 „Apple“ pristatymas. Į šį susirinko programinės įrangos kūrėjai iš 66 šalių, 60 proc. jų atvyko pirmą kartą. Kaip ir visuose tokio tipo renginiuose didžiausia visų žurnalistų problema iškart virto interneto ryšio pajėgumų trūkumas. Likus dviem minutėms iki pristatymo pusės žurnalistų kompiuterių ekranuose degė užrašas „negaliu prisijungti“. Tačiau renginys juk dėl to nesustos.

Viskas prasideda nuo tipiško „Apple“ videopristatymo: „Visi taip energingai gamina viską, kad niekas nebeturi laiko nieko pagaminti puikiai.“ Mintis teisinga, laukiame tęsinio. Scenoje – Timas Cookas:

„Tie žodžiai mums labai daug reiškia ir šiandien pamatysite, kodėl. Dabar 6 milijonai žmonių kuria programėles „Apple“. Milijonu daugiau negu pernai. 407 mūsų parduotuvėse 14-oje šalių lankosi tūkstančiai žmonių“, - pristatymą, kaip visuomet, nuo parduotuvių ir pardavimų pradeda Timas Cookas.

Taigi, iš „App Store“ vartotojai jau parsisiuntė 50 mlrd. programėlių. 575 mln. žmonių sukūrė „App Store“ savo paskyras. Programėlių kūrėjai jau uždirbo 10 milijardų dolerių. 5 mlrd. tik per praėjusius metus! Tai triskart daugiau negu visų kitų platformų programėlių kūrėjai kartu sudėjus. Lieka kukliai tarti: „Valio!“

„OS X Mavericks“

„Šiandien norime pristatyti naują operacinę sistemą kompiuteriams „OS X... Jūrų liūtas“? Ne, gal jau užteks tų gyvūnų. Pavadinimą rinkome tokį, kad tiktų dar bent dešimčiai metų. Nauja „OS X“ operacinė sistema vadinasi „OS X Mavericks“.“

Kas naujo? Naršymui tarp susikurtų bylų sukurtas paieškos langas „Finder Tabs“. Failai gali būti pažymėti papildomu vardu (tagged). Pavyzdžiui, pavadinę visus darbui reikalingus failus „darbas“, kairėje ekrano lango pusėje matysite visus juos.

Ekrane rodoma, kaip sukuriamas dokumentas, jam priskiriama žymė „svarbus“, jis nustumiamas į „svarbių“ pranešimų langą ir ten lieka. Sukurti naują žymą galima bet kada, ji automatiškai surūšiuojama, kiekvienai galima priskirti kitą spalvą.

Prijungus keletą monitorių, meniu gali būti išskleistas per visus juos, dokumentai taip pat. Taigi, susikurti patogų sau darbo lauką bus labai paprasta. Prijungus kelis monitorius kiekvienas jų gali būti valdomas visiškai nepriklausomai, kiekviename sukuriama atskira meniu juosta ir t.t. Taip pat dar vienu monitoriumi galima paversti bet kurį prie „Apple TV“ prijungtą televizorių.

„Mavericks“ itin efektyviai taupo bateriją. Dirbančio procesoriaus apkrovos nuolat kinta, tai smarkiai eikvoja bateriją, o „Mavericks“ sušvelnino tokius šuolius 70 proc., todėl procesorius iki 72 proc. mažiau dirba be reikalo.

Atnaujinta „Safari“ interneto naršyklė užima kur kas mažiau atminties ir mažiau naudoja energijos. Scenoje liūdesys dėl to, kaip smarkiai atsilieka konkurentai.

Dar viena naujovė – „iCloud Keychane“. „Raktinė“ leidžia sukurti prisijungimo slaptažodžius, kurie automatiškai per debesį sinchronizuojami su visais kitais jūsų turimais „Apple“ įrenginiais. Atnaujinta ir „iMessage“ pranešimų gavimo sistema. Dabar atsakyti į gautą žinutę galima tiesiog tęsiant pačią žinutę.

„OS X“ programėlių parduotuvė automatiškai naujins programėles, nereikalaudama jūsų įsikišimo.

„Naujojo kalendoriaus sukūrimui nebuvo nužudyta nė viena karvė“, – iškilmingai pranešė oratorius. Žvelgiant iš tolo, labai sunku pastebėti, kuo gi jis skiriasi nuo analogiško „Google“ produkto.

Na, štai, vėl žemėlapiai. Aišku, jokių kalbų apie trūkumus. Dabar galite susiplanuoti kelionę savo „Mac“ kompiuteryje, o naudotis planu jau „iPhone“. Be to, žemėlapių funkcijas į savo programėles galės diegti ir nepriklausomi kūrėjai.

Po žemėlapių pristatymo grįžo prie kalendoriaus ir pademonstravo, kad kalendorius automatiškai prisitaiko prie kitos laiko juostos. Kalendorius žino, kur planuojate vykti ir net nesibaigus vienam susitikimui automatiškai įspėja, kad jau metas eiti, nes nespėsite į kitą.

„Mac“ sulaukė knygų parduotuvės „iBooks“ ir ji... na, gerai, viskas ten veikia, kad tik bylos baigtųsi.

Atnaujintą operacinę sistemą kompiuteriams programų kūrėjai gauna šiandien, o visi vartotojai sulauks atnaujinimo rudenį.

Maži kompiuteriai

Į sceną įkopęs Philas Schilleris iškart griebia jautį už ragų:

„Atnaujinome visą „MacBook Air“ gamą ir pasiekėme to, apie ką seniai svajojome – baterijos pakanka visai darbo dienai!“

Taigi, „MacBook Air“ 11 colių įstrižainės ekranu darbo laikas išaugo nuo 5 iki 9 val., o su 13 colių ekranu – nuo 7 val iki... 12 val. Be to, naujos kartos procesoriai užtikrino 40 proc. greitesnį vaizdo veikimą.

„Dabar kartą pakrovę bateriją galėsite peržiūrėti visą „Žiedų valdovo“ trilogiją“, – gundo P. Schilleris.

Atnaujinta bevielio interneto jungtis 802.11ac triskart greitesnė už naudojamą dabar. Aišku, tam prireiks ir atnaujintų interneto stotelių „Airport Extreme“.

„MacBook Air“ prie naujų procesorių taip ir nesulaukė „retina“ ekranų! Gerai, kad bent jau kainos irgi nepakilo – 11 colių kompiuteris kainuos nuo 999 dolerių, o 13 colių – nuo 1099 dolerių.

Didelis kompiuteris

„Dažniausiai taip nesielgiame, tačiau dabar norėtume parodyti jums kai ką visiškai naujo. Šis produktas toks „kietas“... Ne, negaliu apie jį kalbėti neiškilmingai. Naujas didžiausios galios „Mac Pro“ kompiuteris!“

Stacionarus kompiuteris atrodo, kaip blizgantis cilindras. Na, gerai, namie nuo tokių jau atpratome, tačiau šito galia tiesiog stulbina.

„Xeon“ procesorius dukart galingesnis už prieš tai buvusio modelio. RAM atmintinė dvigubai greitesnė, o kietasis diskas jau net ne SSD. Tai „PCIe“ jungties pagrindu veikianti atmintinė, kurios įrašymo greitis siekia 1GBps, o nuskaitymo – dar didesnis.

Kompiuteryje įrengta antros kartos „Thunderbolt 2“ jungtis irgi dvigubai greitesnė už senąją. 2,5 karto greitesnė vaizdo plokštė leis pajungti 4K raiškos monitorių.

Ekrane šalia rodomi senasis ir naujasis „Mac Pro“. Akivaizdu, kad naujasis gerokai mažesnis, užima tik aštuntadalį tos erdvės, kurią užimdavo pirmtakas. Paskutinis taškas – šis kompiuteris sukurtas ir bus gaminamas JAV.

Debesis

Išvardinęs visus „iCloud“ pasiekimus, į sceną grįžęs Timas Cookas prabilo apie naujausią debesies programą „iWork“. Su ja tiesiog naršyklėje galima kurti dokumentus. Pademonstravo, kaip lengva keisti šrifto dydį, o tiesiog iš darbalaukio įmetus nuotrauką, tekstas automatiškai gula aplink ją.

Taigi, „Apple“ ieško būdų, kaip įveikti tikrąją „Windows“ tvirtovę – biuro programas. Kita vertus, juk ir „Google“ dokumentai daro kažką panašaus... Na, gerai, ne taip universaliai ir gražiai, bet juk daro.

Svarbiausia – naujoji programa veikia ne tik „Apple“ bet ir „PC“ kompiuteriuose. „iWorks“ puikiai dirbs ir „Chrome“, ir net „IE“ naršyklėse (tiesa, pastaroji privertė Tima Cooką raukytis).

Mobilioji operacinė sistema

Pirmiausia, aišku, pasigyrimas, kad „iPhone“ savininkai savo išmaniaisiais telefonais naudojasi dvigubai aktyviau negu „Android“ savininkai. Jie taip pat daugiau perka ir yra labiau patenkinti.

„Šiandien su didžiuliu malonumu pristatome „iOS 7, – pagaliau T. Cookas ištarė tai ko visi seniai laukė. – Tai didžiausias programinės įrangos atnaujinimas nuo pat „iPhone“ pristatymo laikų. Daugeliu atžvilgiu tai ne tik nauja kryptis, bet ir nauja pradžia.“

Akivaizdu, kad naujas dizainas sukuria kur kas plokštesnį vaizdą. „Windows 8“ įtaka? Kai kas visiškai naujo – visa programinė aplinka reaguoja į telefono pavertimo kampą – pasukus horizontaliai, ekranas persitvarko, kad būtų patogu žiūrėti taip.

Klaviatūra ir visi ekrane pasirodantys valdymo įrankiai pusiau permatomi. Užrakinto telefono ekrane nebeliko slenkančio užrakto. Tai visą ekraną užimantis ir labai jau „Windows Phone 8“ dizainą primenantis paveikslėlis. Ekranas atrakinamas tiesiog perbraukus pirštu vertikaliai.

Naujoji orus rodanti programėlė labai panaši į „Yahoo Weather“. Kita vertus, juk „Yahoo“ ir pateikia visus duomenis.

Perbraukus ekranu iš apačios į viršų atsiveria priėjimas prie papildomų valdymo funkcijų, kurias galima įjungti ir išjungti vienu piršto paspaudimu. Na, kažkas panašaus į tą funkcijų įjungimo ir išjungimo langą, kurį matome „Android“ telefonuose perbraukę nuo ekrano viršaus.

„iOS 7“ palaiko pilną „multitaskingą“. Visos programėlės gali dirbti vienu metu. Jei kuri nors programėlė naudojama dažniau, operacinė sistema tai įsidėmi ir ją laiko labiau parengtą paleidimui. Be to, programėlių atnaujinimai vykdomi automatiškai, kai jų kūrėjai pasiunčia komandą tai daryti.

Atnaujinta „Safari“ naršyklė veikia pilno ekrano režimu. Palietus ekrano viršų atsiveria paieškos ir adreso įvedimo juosta. Paspaudus tą juostą atsiveria langas, kuriame matyti visos išsaugotos svetainės, naujausi pranešimai socialiniuose tinkluose ir skaitytos medžiagos sąrašas.

Du kartus paspaudus „home“ mygtuką apačioje pasirodo visos tuo metu atvertos programėlės.

„iOS 7“ turi naują funkciją „AirDrop“. Tai ypač paprastas būdas perduoti nuotrauką iš įrenginio į įrenginį. Greta esančio draugo įrenginys pasirodo ekrane, paliečiate ikonėlę ir turiniu pasidalinta. Nereikia nė daužyti telefonų vienas į kitą.

Atnaujinta fotografavimo programa turi filtrų sistemą. Perbraukę ekraną pasirenkate fotografavimo, panoramos ar filmavimo režimus.

Nuotraukų galerija padalinta į „momentus“. Taigi, vietoj to, kad žiūrėtumėte begalinę nuotraukų seką, galėsite peržiūrėti tik tam tikru metu arba tam tikroje vietoje padarytas nuotraukas. Jų grupę galima sumažinti ar padidinti. Taip vis tolinant viename ekrane galime matyti dienos, savaitė, mėnesio ar visų metų nuotraukėles.

Siri gavo naują balsą. Jis kur kas žmoniškesnis ir nebediskriminuoja lyčių – Siri prabilo ir moterišku, ir vyrišku balsu. Be to, ji išmoko prancūziškai ir vokiškai.

„iOS“ įsiskverbė ir į automobilius. Nemažai gamintoju į savo automobilius įdiegė funkciją įgalinančią valdyti „iPhone“ tiesiog per automobilio liečiamą ekraną.

Nauja tiesioginės muzikos transliacijos funkcija „iTunes Radio“. Kaip ir galima buvo tikėtis, čia yra keletas pasirenkamų pagal muzikos žanrus stočių, yra galimybė sukurti savo stotį, kuri transliuos tik mėgstamas grupes. Žodžiu, mes jau turime visa tai „Spotify“.

„iOS 7“ dar geriau gins jūsų telefoną nuo vagių. Įdiegta funkcija „Activation Lock“ neatsijungs net vagims ištrynus visą telefono atmintį. Neįvedus teisingo kodo telefonas tiesiog neveiks, o ekrane matysite užrašą, kad jis pamestas. Beje ir pametęs savo kompiuterio ekrane galės matyti, kur tas „pamestas“ telefonas voliojasi.

Naujoji programinė įranga nebeveiks senesniuose nei „iPhone 4“ telefonų modeliuose. Pirmos kartos „iPad“ taip pat nebus palaikomas.

Štai tiek tų naujovių. Tikrai jokių didelių netikėtumų ir, vėlgi, jokių stebuklų. Na, gerai, „iOS 7“ lyg ir žada didelių naujovių, tačiau kiek jos didelės paaiškės tik išmėginus. O kol kas net neaišku džiaugtis čia, ar... eiti pirkti naujojo stacionaraus „Mac Pro“ ir džiaugtis tikrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.