Geriausios programėlės mobiliems kino kūrėjams

Išmanusis telefonas daro tiek visko, kad kartais net nustembi, kad juo dar galima ir kalbėtis. Viena iš jau įprastų funkcijų – filmavimas. Tačiau net aukštos raiškos vaizdo įrašas nepavers filmuojančio žmogaus nei Fellini, nei Spielbergu – kitas draugas gali ir užmigti laukdamas, kol tavo filme pamatys kažką įdomaus. Ačiū programuotojams, dabar nebereikia brangių studijų ir montažinių, kad iš to, ką nufilmavome, padarytume tai, ką galima žiūrėti. Štai kelios programėlės, kuriomis padirbėjęs išgelbėsi savo žiūrovą nuo žiovulio.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 11, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:51 PM

Kas bet kokį nufilmuotą marmalą paverčia žiūrimu siužetu? Geras montažas, įgarsinimas ir fono muzika. Peržiūrėkime geriausias tokį darbą atliekančias programėles.

„Magistro“

Be galo paprasta ir beprotiškai populiari vaizdo filmų kūrimo programėlė. Tiesa, jos funkcijos kiek ribotos, galima kurti tik labai trumpus filmukus, tačiau viską atperka paprastumas ir tai, kad ši ir „iOS“, ir „Android“ įrenginiuose veikianti programa yra nemokama.

Pasirenki vaizdo ir fotomedžiagą, pasirenki pageidaujamą temą, pridedi muziką, o visą kitą programa padaro automatiškai. Aišku, jei netenkina automatiškai parinkti geriausi videofilmų momentai (kūrėjai prisiekinėja, kad programa tai moka), galite efektus dėti ir kadrus pakarpyti patys. Foninę muziką galima parinkti iš turimos telefone arba „Magistro“ siūlomo nemokamo legalaus katalogo.

Programa automatiškai stabilizuoja vaizdą, parenka reikiamus filtrus bei efektus, galima į filmą įterpti nuotraukas, nupiešti ką nors ant viršaus ir, galiausiai, tiesiai iš programėlės patalpinti sukurtą filmuką savo socialinio tinklo paskyroje.

7 mln. žmonių pasaulyje ja naudojasi ir absoliuti dauguma giria, tad išbandyti verta. Juolab, kad tai nieko jums nekainuos.

„Viddy“

Labai paprasta nemokama programėlė, veikianti ir „iOS“, ir „Android“ įrenginiuose. Leidžia filmuojamam ir nufilmuotam vaizdui parinkti kokį nors efektą (senovinės kino kameros, futuristinį, meniškai blankų ar labai kontrastingą), parinkti patikusią garso takelio muziką ir vienu paspaudimu pasidalinti gautu filmuku su draugais.

Gautą filmą galima talpinti socialiniuose tinkluose, siųsti draugams elektroniniu paštu, pranešti apie naują filmuką SMS. Taip pat numatyta galimybė sekti kitų programėlės naudotojų darbus, juos komentuoti.

„Cinefy – Special FX Studio“

99 JAV centus kainuojanti programėlė, kuri, deja, kol kas veikia tik „iOS“ įrenginiuose, iš esmės yra labai supaprastinta profesionalios videomontažinės kopija.

Savo vaizdo medžiagą galite ne tik karpyti ir klijuoti, pridėti garso takelį, tačiau ją galima praturtinti specialiais vaizdo efektais.

„Daugiau negu 100 Holivudo lygio vaizdo efektų“, – rašoma programėlės pristatyme, o atsisiuntę žmonės komentuoja, kad tai nėra melas.

Galima atsisiųsti parengtus titrus, vaizdo bei garso efektus, o sukurtą šedevrą pasidalinti su draugais socialiniuose tinkluose.

„FxGuru: Movie FX Director“

Labai panaši idėja į „Cinefy“, tik ši skirta „Android“ įrenginiams, yra visiškai nemokama ir turi mažiau funkcijų.

Iš esmės tai labai linksma pramoga, o ne rimtas darbas. Tiesiog filmuodami su šia programėle galite realiu laiku matyti įvairius vaizdo efektus, kurie bus įrašyti į jūsų filmuką – ateivių invaziją, sprogimus, iš dangaus krentančius palydovus, bombas, sunaikinančias bet kurį filmuojamą daiktą, ginklus, uraganus, žaibus…

Žodžiu, supratote – tai, ką nufilmuosite, neturės nieko bendro su realybe, tačiau atrodys linksmai ir netgi įspūdingai. Kad vaizdas būtų natūralesnis, programėlė turi 24 kino filtrus, kurie padės sukurti „įvykiui“ tinkamą atmosferą, o judesio suderinimo technologija leis filmuoti realistiškai derinant efektą su realiu vaizdu.

Taigi, kaip sako kūrėjai: „Jus riboja tik jūsų vaizduotė.“

„VideoTrim“

Tai viena populiariausių nufilmuotos medžiagos tvarkymo programėlių „Android“ įrenginiams. Nemokama versija daro viską, ką ir kainuojanti 7,39 Lt „Pro“, tačiau panaudojus efektus gautoje medžiagoje matysite specialų simbolį.

Visa kita, kaip jau įprasta – galima dėti vaizdo efektus (nespalvotas, negatyvas, grūdėtas vaizdas ir t. t.), karpyti, netgi atskirai įrašyti vien garso takelį

Dar galima vaizdo filmą pakeisti į kitą formatą, keisti dydį, suspausti. Na ir, aišku, pasidalinti su draugais. Iš esmės nieko ypatingo, tačiau savo funkciją atlieka.

Tiesa, pabandžius man kiek labiau patiko labai panašiai veikianti ir kiek pigesnė programėlė „AndroVid Video Trimmer“. Ji irgi turi nemokamą versiją, o „Pro“ licencija kainuoja 6,45 Lt.

„Splice – Video Editor“

Tik „iOS“ įrenginiams skirta vaizdo montavimo programėlė. Yra mokama ir nemokama jos versijos, be to, galima papildomai pirkti įvairius efektus ir funkcijų paketus tiesiog iš programos.

Programėlė pasižymi funkcijų gausa – galite į tiesiog telefone montuojamą vaizdo klipą įmesti ir nufilmuotą medžiagą, ir nuotrauką, tekstus, visa tai apdoroti vaizdo efektais, iliustruoti savo garso takeliu ir net įkalbėti komentarus.

Beje, garso takelį galima sukurti sumaišius kelis audiokanalus ir sinchronizuoti garso efektus su vaizdu. Valdymas intuityvus, o paruoštą filmą galite iškart talpinti į „Youtube“ ar siųsti draugams.

Mokama versija kainuoja 2,99 dolerius

„Movie Aid“

Labai panaši programėlė į „Splice“, tik skirta „Android“ įrenginiams. Lygiai taip pat leidžia kurti vaizdo projektus sumontavus nufilmuotą medžiagą ir nuotraukas į vientisą filmą.

Taigi, galite sujungti daug trumpų filmukų į vieną, parinkti vaizdo efektus, parinkti lydinčią muziką ir įrašyti komentarus savo balsu. Lygiai taip pat galima įrašyti ir teksto žinutę, subtitrus, parinkti užrašų spalvą bei šriftą.

Taigi, net nuotraukų albumą galite paversti vaizdo filmu, kurį patalpintumėte, pavyzdžiui, į „Youtube“. Tiesa, nemokama programėlės versija leidžia kurti tik iki minutės ilgio filmukus, tad norintys kažko daugiau turės įsigyti „Pro“ versiją.

„Socialcam“

Tai ne vaizdo montavimo, o filmavimo programa. Išskirtinė ji tuo, kad leidžia filmuoti visiškai neribodama laiko, tad galite filmuoti tol, kol išsikraus baterija ar užsipildys visa vidinė atmintis.

Be to, tiesiog filmuojant galima vaizdą pagražinti įvairiais spalvų filtrais. Tiesa, ne vienas „Android“ savininkas skundžiasi, kad programėlė veikia nestabiliai.

Na, bet taip jau yra su „Android“ – nori, kad viskas gerai veiktų, pirk brangiausią ir naujausią įrenginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.