Lietuvis kino kūrėjas hobį pavertė verslo paslauga

Gediminas Vansevičius yra vienintelės Lietuvoje kino technikos nuoma užsiimančios įmonės bendrasavininkas. Be to, jis yra prietaisų, vadinamų multikopteriais, pionierius. Vos jiems pasirodžius 2007 m., vyras pradėjo domėtis tokiu sprendimu, o jau 2010 m. savarankiškai sukonstravo savo pirmąjį multikopterį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2013, 4:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:02 PM

„Kadangi seniai dirbu kino ir filmavimo industrijoje, aš, kartu su kolegom, nuolatos ieškau būdų suteikti kamerai naujų galimybių, įdomių rakursų. Multikopetriai pasirodė pačiu laiku ir išsprendė nemažai problemų, nuolat kamavusių kino kūrėjus. Dabar šis sprendimas yra „ant bangos“ visame pasaulyje. Smagu, kad galime juos pasiūlyti ir Lietuvoje“, – pasakojo specialistas.

Anot jo, anksčiau, norint ką nors nufilmuoti iš oro, tekdavo rinktis iš dviejų variantų: samdyti tikrą sraigtasparnį arba susirasti radijo bangomis valdomą pakaitalą.

„Ir viena, ir kitas išeitis nebuvo pati geriausia. Pirmiausia dėl to, kad filmuoti, pavyzdžiui, iš radijo bangomis valdomo sraigtasparnio buvo ribotos galimybės. Jas lėmė įrenginio valdymo niuansai. Be to, tai buvo gana pavojinga aparatas. Ypač kino aikštelėje esantiems žmonėms“, – aiškino G. Vansevičius.

Pasak jo, norint išmokti valdyti tokį sraigtasparnį reikdavo sugaišti maždaug 5 metus. Tuo tarpu multikopteriu skristi galima išmokti ir per mėnesį.

„Kadangi multikopteriuose panaudojama daug šiuolaikinių technologijų, jie labai padeda pilotui ir atleidžia daug jo klaidų. Tai, žinoma, suteikia galimybę fiksuoti stabilų ir kokybišką vaizdą“, – aiškino pašnekovas.

G. Vansevičiaus teigimu, multikopterį dažniausiai valdo 2 žmonės. Vienas – pilotas, o kitas – operatorius. Anot jo, toks tandemas sugeba nufilmuoti daug įspūdingesnius vaizdus, nei tuomet, kai aparatą ir kamerą valdo tas pats asmuo.

Tačiau netgi darniai dirbanti komanda sulaukia iššūkių. Paklausus, kokie buvo įsimintiniausi filmavimo darbai, specialistas prisiminė neseniai atliktą užsakymą.

„Filmavome virš marių. Reikėjo skristi į plaukiantį laivą. Tokia situacija prideda adrenalino, nes dėl vieno netikslaus judesio multikopteris gali nuskęsti. O tada jau jo nesusigrąžinsi. Nuo žemės, nukritus aparatui, bent detales galėtum susirinkti“, – svarstė pašnekovas, kuriam ilgą laiką multikopteriai buvo tik hobis ir tik šiais metais pradėjo vystytis į konkrečią verslo paslaugą.

Nors ją teikiančią „Spyderfly Films“ studiją Gediminas su kolegomis įkūrė gana neseniai, ji jau gali pasigirti ir prisidėjimu prie solidžių kino projektų. Pavyzdžiui, jie padėjo tokių filmų kaip „Chronicles beyond the border“, „Ekskursantė“ ir „Ana Karenina“ filmavimo komandoms, kurios dirbo Lietuvoje.

„Pasaulyje šioje srityje konkurencija yra milžiniška, todėl orientuojamės į vietinę rinką. Čia matome nemažai galimybių. Ir ne vien tik filmavimo, bet ir švietimo srityje“, – sakė G. Vansevičius.

Jis savo multikopterius pristatys birželio 12 d. įvyksiančiame renginyje „TEDxVilniusLive“. Ten susirinkusiems smalsuoliams jis papasakos apie šių aparatų kūrimą, veikimą ir galimybes. O po to pademonstruos, kaip jie veikia ir filmuos renginio vietą iš oro.

Anot Gedimino Vansevičiaus, tai yra puiki proga paskatinti jaunus žmones domėtis moderniomis technologijomis ir ieškoti jų pritaikymo galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.