15 produktų, kuriuos „Apple“ mėgina sunaikinti

Pristačiusi atnaujintą operacinę sistemą mobiliesiems įrenginiams „iOS 7“, labiausiai pasitikinti savimi IT kompanija pasaulyje smarkiai pakeitė ekrano vaizdą, įdiegė įtartinai panašius į naudojamus „Windows 8“ šriftus bei kalkuliatorių ir iš nekenčiamo „Android“ nusižiūrėjo kontrolės centrą.

Štai kelios naujos "iPhone" atsiradusios arba patobulintos paslaugos, kurios grąso sunaikinti šiuo metu įprastas ir populiarias alternatyvas.<br>"Apple"
Štai kelios naujos "iPhone" atsiradusios arba patobulintos paslaugos, kurios grąso sunaikinti šiuo metu įprastas ir populiarias alternatyvas.<br>"Apple"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2013, 12:14 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:18 PM

Tačiau tai ne viskas – naujoje sistemoje atsirado jūra funkcijų, kurios anksčiau veikė tik atsisiuntus vienokias ar kitokias programėles. Spėjame, kad tokių populiarių programėlių, kaip „Bump“, „WhatsApp“, „Viber“, „Pandora“ autoriau jau graužia alkūnes ir liūdnai šnibžda: „Už ką?“

Kas dabar maitins visų tų žibintuvėlių, slaptažodžių tvarkymo, knygų skaitymo, pamesto telefono aptikimo programėlių autorių vaikus? Štai penkiolika paslaugų, kurias ėmėsi negailestingai žudyti naujoji „Apple“ operacinė sistema.

1. Sistemoje įdiegta „AirDrop“ funkcija leidžia beviele jungtimi laisvai persiųsti nuotraukas iš vieno „iOS“ įrenginio į kitą. Įjungi, ekrane pamatai netoliese esantį įrenginį, spusteli ir failas persiųstas. Nereikia nei prieiti, nei priglausti, nei prisijungti.

Labai patogu. Tačiau ką darys programėlės „Bump“, kuri anksčiau buvo giriama už puikiai atliekamą failų perdavimą, kūrėjai? Juk ji veikdavo tik stuktelėjus telefonais, o tai labai nepatogu – užpakalį nuo odinės sofos per karščius juk atplėšti nelengva.

2. Naujoji „Messages“ žinučių rašymo internetu programėlė, įdiegta tiesiog „iOS7“ sistemoje, veikia puikiai ir atrodo labai gražiai. Tad kam gi dabar bus reikalinga viena populiariausių „App Store“ parduotuvės programėlių „WhatsApp“?

Juolab, kad „Messages“ ekrano vaizdas ir žinučių perdavimo galimybės net įtartinai panašios į tai, ką mato besinaudojantys trečiųjų kūrėju siūloma „WhatsApp“. Kažkam gal ir pikta, tačiau kas muziką užsako, tas ir šoka.

Tik įdomu, kaip vertinti tai, kad netrukus po „iOS7“ pristatymo, birželio 13 d., „WhatsApp“ pasiekė naują persiųstų žinučių rekordą – per 24 val. programėlės naudotojai pasiuntė 27 mlrd. žinučių? Kaip atsisveikinimo fanfaras, ar karo trimitus?

3. Atnaujinta „FaceTime Audio“ visas vaizdo pokalbių internetu programėles paverčia tiesiog nereikalingu, vietą telefone užimančiu šlamštu. Na, kam dabar bus reikalingi tie „Viber“ ar „Skype“?

Tai „Business Insider“ apžvalgininkų mintis. Gal žmonės užmiršo, kad pasaulyje yra ne tik „Apple“, kad iš „Skype“ galima skambinti į paprastus telefonus, kad „Viber“ puikiai jungia įvairių platformų telefonų savininkus?

Žodžiu, arba vėl teks pripažinti „FaceTime“ pralaimėjimą, arba atsisakyti visų neturinčių „iPhone“ draugų.

4. Atnaujinta „Apple“ orų programėlė patogiai ir pakankamai išsamiai pateikia informaciją, tad vartotojai tikrai galės atsisakyti ligi šiol populiariausios „Yahoo“ orų paslaugos.

Tikra pergalė? Neskubėkite. Nauja programėlė naudoja tos pačios „Yahoo“ duomenis ir atrodo labai panašiai į „Yahoo“. Spėjame, kad ir pinigėlių „Yahoo“ už paslauga nepraras.

5. Naujoji „Mac OS X“ operacinė sistema kompiuteriams turi savy įdiegtą slaptažodžių tvarkyklę, kuri veikia ir su „iOS“ įrenginiais. Žodžiu, tokioms programėlėms, kaip „1Password“ ar „LastPass“ atėjo sunkūs laikai ir šį sykį niekuo nepaguosime.

6. Iškilmingai bet trumpai pristatyta naujoji „iTunes Radio“ paslauga turėtų iš „iPhone“ savininkų sąmonės išstumti tokias muziką tiesiogiai internetu siunčiančias senienas, kaip „Pandora“ arba „Spotify“.

Karas gali būti rimtas. „Spotify“ jau turime, ji gerai veikia, o kokie ten radijo žemėlapiai išėjo „Apple“ dar reikės pamatyti.

7. Atnaujinta „Safari“ naršyklė pasiryžo stoti į kovą su populiariąja „Chrome“. Ligi tol net „iPad“ savininkų ignoruota „Apple“ naršyklė dabar ne tik gerokai spartesnė už „Google“ kurtą konkurentę, bet ir atrodo gražiau.

8. Naujoji „iOS“ foto kameros programa turi kur kas daugiau naudingų funkcijų, fotografinius filtrus, tad bent dalies programėlių, kuriomis naudojosi visi meninio vaizdo gerbėjai, bus galima atsisakyti. Laikykis, „Instagram“.

9. Į naująjį „Apple“ kalendorių integruotas „Facebook“, žemėlapiai, taigi tai labai funkcionali ir naudinga programa. Taigi, ligi šiol privaloma alternatyva buvusiai „Fantastical“ paslaugai gali būti tarta „viso gero“.

10. Kompiuterio ekrane knygas jau galima skaityti naudojant „Apple“ paslaugą „iBooks“. Ar tai reiškia, kad „Amazon Kindle“ skaityklė bus užmiršta? Kol kas netikime, tačiau konkurentą gaus rimtą.

11. Atnaujintas „Apple“ telefono valdymo centras „Control Center“ labai primeną seniausiai „Android“ telefonuose įdiegtą valdymo langą. Tačiau čia rasite kai ką daugiau. Viena iš naujovių – žibintuvėlio ikona. Žodžiu, visi visų „iPhone“ žibintuvėliu paversdavusių programėlių autoriai gali žvalgytis kito darbo.

12. Naujoji įdiegta fotografavimo programa automatiškai kuria fotoalbumus, rūšiuoja nuotraukas pagal vietovę ar pagal laiką. Žodžiu, daugeliui patinka dar nė neišmėginus. Ir, beje, patinka labiau negu dabar naudojamos „Flayvr“ ar „Wide Angle“ programėlės. Pavojus!!!

13. Jei įsigysite automobilį, kurio kompiuteris ir ekranas pritaikytas dirbti su „iOS“, nebereikės jokių vairuotojams pagelbėjančių programų – telefonas integruosis su automobiliu, tad patogiau nebūna.

Kita vertus, kol kas tų programėlių autoriams bijoti irgi nėra ko – kas gi turi tokį automobilį?

14. Metas sunkiajai artilerijai. „Apple“ iššovė į debesis ir, šį sykį, pasirinko labai rimtą ginklą, kuris tikrai gali skausmingai sužeisti nemylimąją „Google“. Naujoji debesyse veikianti biuro programa „iWorks“ gali tapti itin rimtu konkurentu „Google Docs“.

Pirmiausia, todėl, kad dirba ne tik „Apple“ įrenginiuose - „iWorks“ galima bus naudotis ir „Chrome“, ir net „IE“ naršyklėse. Ir, beje, ši programa net „Windows“ kompiuteriuose leis dirbti su tokiomis populiariomis „Apple“ programomis, kaip „Keynote“.

15. O štai už kovos su telefonų vagimis programą lenkiuosi „Apple“ iki žemės. Pagaliau bent vienas pasaulio gamintojas rimtai ėmėsi daryti tai, ką visi galėjo padaryti seniausiai – pavogto telefono blokavimas įdiegtas į pačią programinės įrangos šerdį.

Taigi, jei pavogs jūsų „iPhone“ su įdiegta „iOS7“, galėsite jį atjungti nuotoliniu būdu. Bet svarbiausia net ne tai – kartą taip atjungto telefono nebus įmanoma įjungti, nepavyks pakeisti jo programinės įrangos tol, kol nesuvesite savo „Apple ID“ ir slaptažodžio.

Vieną vertus, vagys turės dėl ko riebiai pasikeikti. Kita vertus, keiktis galės ir įvairiausių nuo vagių saugančių programėlių kūrėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.