Svetainė „EU2013.lt“ suteiks galimybę visiems prisidėti prie Europos Sąjungos valdymo

Penktadienį iškilmingai pristatytas oficiali Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai tinklalapis tikrai neužsiima atsakingų postų dalyba. Tačiau tinklalapio pristatyme dalyvavę Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išreiškė pageidavimą, kad kiekvienas šalies pilietis aktyviau prisidėtų prie Europos Tarybos, kuriai Lietuva pirmininkaus nuo liepos pradžios, valdymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 21, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:26 AM

Kuo prie to prisidės pristatytas tinklalapis? Čia kiekvienas galės užduoti klausimus, į kuriuos bus atsakyta viešai, taigi ir protingi pasiūlymai ir pagrįstas nepasitenkinimas bus pastebėti. Beje, į pirmuosius klausimus – kokia Lietuvai nauda iš to pirmininkavimo, kaip patys galime prie jo prisidėti – tiesiog pristatymo metu atsakė pati prezidentė.

„Šioje svetainėje Lietuvos piliečiai vienoje vietoje galės rasti visą dominančią informaciją apie įvykius bei renginius. Taip pat čia bus dedami įvairūs interviu, vaizdo reportažai, bus vykdomos tiesioginės transliacijos.

Tačiau svarbiausia, kad šioje svetainėje bus suteikta galimybė kiekvienam užduoti dominantį klausimą tiesiogiai Lietuvos pirmininkavimo komandai ir greitai gauti atsakymus“, – skelbiama svetainės pristatyme.

Prisidėk prie šalies įvaizdžio gerinimo

Kadangi pristatymo metu svetainė jau veikė, buvo sulaukta pirmųjų klausimų, nieko nelaukę į juos atsakyti ir paprašė pačios Prezidentės.

1. Milda Kazlauskaitė susirūpinusi, ar pirmininkavimas Europai neatitrauks dėmesio nuo Lietuvos problemų?

Dalia Grybauskaitė: „Pirmiausia, tie europiniai klausimai, jie nėra kažkokie kitokie, negu rūpimi mums. Kartu sudėjus Europa yra viena šalis. Tie probleminiai klausimai, kurie bus diskutuojami mūsų pirmininkavimo metu – apie ekonominę situaciją, jaunimo nedarbą, vidaus rinkos klausimus – jie visi yra bendri, rūpi visiems.

Todėl spręsdami taip vadinamą pirmininkavimo užduoti, tuo pačiu spręsime ir kiekvieno Lietuvos žmogaus problemas, ginsime Lietuvos interesus. Nėra jokio prieštaravimo, jokio skirtumo.“

2. Dažniausias klausimas – kokia Lietuvai nauda iš pirmininkavimo?

Dalia Grybauskaitė: „Kokia nauda Lietuvai būti ES nare? Visokeriopa. Pirmiausia, pirmininkavimas šaliai suteikia galimybę būti matomai, įvertintai ir pristatyti savo šalies grožį.

Beje, apie gražią šalį. Ką tik daviau interviu Kroatijos televizijai ir noriu pasidžiaugti, kad pirmas jų klausimas buvo ne apie ką kitą, o susižavėjimas: „Kokia graži šalis! Koks gražus Vilnius!“ Patikėkite, užplūdo pasididžiavimo jausmas.

Turbūt nemokame džiaugtis tuo ką matome aplinkui. O parodyti tikrai bus ką, bus kuo pasigirti. Ir galėsime su pasididžiavimu sakyti, kad esame Europos Sąjungos šalis, kuri turi kuo pasidžiaugti, kuo pasidalinti ir kuo pasigirti.

Taigi, pirmiausia tai matomumas ir žinomumas. Lietuvoje bus surengta 200 renginių, tikimės mažiausiai 30 tūkst. svečių, o tai reiškia ir tiesioginę ekonominę naudą.“

Galiausiai, akcentavusi, kad kiekvienas galime prisidėti prie šalies įvaizdžio gerinimo, tiesiog gatvėje sutikę užsienieti, maloniai bendraudami, galime tapti savo šalies ambasadoriais, prezidentė išrūko į Zarasus. Taigi, grįžkime prie svetainės.

Tik faktai

* Svetainė patogiai veikia ir kompiuteriuose, ir visų tipų nešiojamuosiuose išmaniuose įrenginiuose. Jau galima atsisiųsti programėlę „EU2013“ „Android“ įrenginiams. „App Store“ kol kas tokios neaptikau, tačiau visi žinome, kiek trunka „Apple“ programėlių tikrinimas.

*Už atsakymų į svetainėje užduodamus klausimus parengimą atsakingas ES pirmininkavimo komunikacijos skyrius, kuriame dirba 17 žmonių. Visi jie atsakymus teiks ir informaciją svetainei rengs neatsitraukdami nuo pagrindinių darbų. Vien svetainės priežiūra užsiims du žmonės – redaktorė ir sistemos administratorė.

*Atsakymai į pateiktus klausimus bus pateikiami pagal per įstatymų numatytus terminus. Patys klausimai svetainėje bus skelbiami kartu su atsakymais.

*„Nemažai dėmesio skiriame ir saugumo klausimais. Yra numatytos priemonės, kad apsisaugoti nuo DDoS atakų. Aišku, niekas nėra apsaugotas“, – sakė pirmininkvaimo Europos Sąjungos Tarybai departamento komunikacijos skyriaus vedėjas, Andrius Grikienis.

*Svetainės dizainą kūrė bendrovė „Dizaino kryptis“. Prieš metus rašėme, kad ši bendrovė buvo atsidūrusi policijos ir „Verslo programinės įrangos aljanso“ akiratyje, dėl nelegalių programų naudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.