Lietuvoje parduodamas televizorius už 110 tūkst. litų. Ar verta tiek mokėti?

Dvi kompanijos – „Sharp“ ir „Samsung“ – pradėjo Lietuvoje prekiauti televizoriais, kurių ekrano aukštis viršija metrą. Gal gamintojai iš Azijos pagaliau išgirdo apie lietuvių meilę krepšiniui ir nutarė čia vežti krepšininkų dydžio televizorius, gal kažkas jiems išpliurpė apie mūsų sugebėjimą sumokėti už techniką daugiau negu legaliai uždirbame per metus.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 28, 2013, 9:03 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:33 AM

Kaip ten bebūtų, du gigantiški modeliai jau čia, ir mums nieko kito nelieka, kaip juos apžiūrėti, pamaigyti ir nuspręsti – ar verti jie to, kad parduotume savo butą. Juolab, kad parduotuvėje jau stovintis „Samsung“ yra pirmasis šios kompanijos „Ultra HD4K raiškos modelis, pasiekęs Lietuvą, o „Sharp“ savąjį „full HD“ raiškos televizorių pristato kaip didžiausią pasaulyje.

Operacija „Samsung UE85S9“

Kas yra 4K, arba vaizdas raiškesnis už realybę

Tai, kad šią savaitę „Samsung“ savo gimtojoje Pietų Korėjoje pradėjo prekyba pirmuoju pasaulyje aukščiausios klasės lenktu OLED televizoriumi, mums gal ir smalsu, tačiau tikrai ne taip artima, kaip „Akropolis“.

O gigantiškas 216 cm įstrižainės 4K raiškos „Samsung 85S9“ modelis stovi būtent šiame lietuviškos kultūros ir baltarusių kalbos centre Vilniuje, tad jo apžiūrėti ten ir patraukiau.

Nepamatyti televizoriaus, kuris tiesiog netilptų į daugelį sodo namelių, o įkištas į standartinį vilniečio būstą priverstu iš jo kraustytis pačius šeimininkus, „Samsung“ technikos skyriuje buvo tiesiog neįmanoma. Juolab, kad ekrane tuo metu rodomos braškės buvo triskart didesnės už mano galvą ir gerokai raiškesnės už tas, kurias raškiau savaitgalį.

Prisėdau prieš prasižergusį gimnasto stovą primenantį televizorių ir kurį laiką negalėjau atplėšti akių nuo ekrano – spalvų raiška, įspūdingas vaizdo kontrastas bei akinantys 4K raiškos reklaminiai vaizdai ragino atsikratyti savo pinigais įtaigiau negu telefoniniai sukčiai.

Deja, kai netyčia pažvelgiau žemyn ir pamačiau po televizoriumi užrašytą jo kainą, supratau, kad prieš atsikratydamas tokia suma turėsiu bent dešimt metų ją kaupti. Hipnozė praėjo, taigi, galima pakalbėti apie technologiją.

Savaime suprantama, svarbiausia šio televizoriaus savybė yra jo ekrano raiška. Nežinančius iškart nuvilsiu – 4K raiška nereiškia, kad žiūrėdami Lietuvos televizijų transliuojamus reportažus iš aukštuomenės vakarėlių regėsite ne dvi, o keturias Oksanos Pikul kojas.

Nors idėja būtų graži, tokiu atveju ateityje atsiradus 8K televizoriams jie mums pagaliau parodytų Oksaną-vorą, tačiau grįžkime į realybę.

4K, arba „Ultra HD“, raiška reiškia, kad ekrano horizontalių taškų skaičius siekia beveik 4000 taškų. Jei tiksliau – 3840. Lygiai dvigubai daugiau negu šiuolaikinio „Full HD“ televizoriaus, taigi yra tokia pati, kaip keturių tokio dydžio „Full HD“ televizorių.

Televizorius yra, o technologijos – dar ne

Ekrano profilis gana storas, nes LED pašvietimo diodai sumontuoti už jo. Šis sprendimas ir įdiegta diodų pritemdymo esant tamsiam vaizdui sistema leidžia gerokai padidinti kontrastą. O daryti patį ekraną plonesnį nėra prasmės – rėmas, kuriame įmontuotas televizorius, vis tiek užims kur kas daugiau vietos.

Beje, televizorius rėme gali būti stumdomas aukštyn ar žemyn, taip pat paverčiamas keičiant žiūrėjimo kampą. Be to, į laikantį rėmą įmontuota 200 vatų galios audiosistema, tad bent jau garso tikrai pakaks. Į rėmą virš ekrano įmontuota ir tradicinė vaizdo kamera.

Televizoriaus judesio skenavimo greitis siekia 1000 Hz (taip parašyta parduotuvėje, „Samsung“ nurodo 1200 Hz), tad greitai kintantys vaizdai turėtų atrodyti puikiai.

Televizorius aprūpintas keturių branduolių 1,35 GHz veikimo dažnio procesoriumi, o visa elektroninė sistema (reiškia ir valdymo bei atkūrimo galimybės) analogiška mano jau anksčiau apžvelgtam „F8000“ aštuntos klasės modeliui. Taigi, valdymas ranka ir balsu, išmanusis nuotolinio valdymo pultas, interneto programėlės bei kiti „žaislai“ čia puikiai veiks.

Beje, tokio dydžio ekrane žiūrėti 3D filmus turėtų būti tikras malonumas – raiška leidžia stebėti pakankamai iš arti, tad tikrai pasijusi įnėręs į vaizdą, o ne žiūrėsi į erdvę, uždarytą mažoje dėžutėje.

Deja, tų, kurie nutars šį televizorių nusipirkti šiandien, laukia kur kas liūdnesnė dilema. 4K raiškos programų ar filmų tiesiog nėra. Tad norint išnaudoti visas galimybes teks žiūrėti „Samsung“ parengtus reklaminius vaizdus.

Jie tikrai gražūs – čia ir kalnai, ir miestai iš paukščio skrydžio, ir sultingi šašlykai, net pjaustomi gimnastės lanko dydžio svogūno griežiniai negraužia akių. Tačiau, įtariu, ilgainiui tai turėtų atsibosti.

Aišku, programinė įranga kokybišką (pavyzdžiui „Blu-ray“ grotuvo pateikiamą) „full HD“ vaizdą „pritemps“ iki „Ultra HD“ raiškos ir jį bus įmanoma žiūrėti pernelyg nesiraukant.

Tačiau lietuviškoms televizijoms ir iki tokios kokybės dar triskart Baltijos jūrą perplaukti. O žiūrėti standartinės raiškos kanalus šiame ekrane yra ne tik nusikaltimas prieš piniginę, bet ir žiaurus savęs kankinimas. Na, bent jau konsultantas nesiryžo man parodyti tų vata aplipusių dėmių, kuriomis čia virs bet kuris lietuviškas kanalas.

Dvigubai tragiškiau yra tai, kad turinio nebus galima įsigyti dar bent kurį laiką. Nes kol kas nė nenuspręsta, koks bus tokios transliacijos standartas. Viena laimė, kad kol kas naudojanti savo susikurtą UHD vaizdo standartą „Samsung“ visas televizoriaus „smegenis“ patalpino į atskirą dėžutę, kurią, jei toji nesugebės atkurti visuotinai priimto (kalbame apie būsimąjį laiką) standarto, bus galima perprogramuoti ar pakeisti.

Tačiau net tokia šviesi ateitis bei protingi sprendimai manęs neįtikintų šiandien atsisakyti pirkti prabangų automobilį tik tam, kad įsigyčiau televizorių, kuris rodys nebent rytoj.

O juk kažkas perka!

Nors „Samsung“ konsultantas pasidalino įspūdžiais, kad daugelis prieinančių smalsuolių tokio televizoriaus kada nors norėtų -  jaunesnieji jo kainą lygina su automobilio, o vyresnieji – su buto - jis teigia kol kas nesulaukęs interesanto, pasiryžusio pirkti šį technikos stebuklą.

O juk parduotuvė „Topo Centras“ 4K „Sony“ televizorių pristatė dar gegužės 17 d. Tiesa, to apžiūrėti nė nespėjau – tą pačią dieną buvo parduotas. Gal tąsyk suveikė kaina – „Sony“ modelis gerokai pigesnis, tik apie 80 tūkst. litų, tad kažkas nesusilaikęs ir griebė „papigiai“.

Operacija „Sharp Aquos LC-90LE757 LED TV“

Svarbu ne smūgis, o ūgis

Prieš kelias dienas ir „Sharp“ atstovai išplatino pranešimą, kad jų gaminamą didžiausią pasaulyje 230 cm (90 colių) įstrižainės televizorių jau galima įsigyti ir Lietuvoje.

„Sharp AQUOS LC-90LE757 3D LED TV“ ekrano aukštis – daugiau nei 1,2 m. Pristatydama jį, kaip didžiausią pasaulyje masinės gamybos televizorių, kompanija teigia, kad tai „tikras svajonių išsipildymas tiems, kurie nori paversti savo namus kino teatru“.

Viena žinau, parsinešęs tokį namus paversčiau ne kino teatru, o mūšio lauku. Akivaizdu, kad laisvo tokio dydžio sienos ploto tiesiog neturiu, užtverti juo durų į tualetą neleis šeimos nariai, o dėl tokio pirkinio atsisakyti bent vienos spintos galiu tik kartu atsisakydamas žmonos.

Negana to, po visų vargų džiaugtis, kad turiu didžiausią pasaulyje televizorių galėsiu nebent iki rudens, kuomet „Samsung“ žada pradėti prekybą 95 ir 110 colių įstrižainės prieš tai aprašyto 4K modelio televizoriais. Taigi, jei rūpi tik dydis, skubėti neverta.

Technologija yra. Bet vakar dienos

Šis „Sharp“ modelis aprūpintas naujausios kartos „X-Gen 3D“ ekranu, kuris, anot reklamos, „užtikrina aukštos kokybės, nepaprastai ryškų ir aiškų vaizdą“. Jame įrengtas „Clear Picture“ procesorius, naudojama „Active Motion 200“ technologija.

Viskas labai smagu, jei ne viena eilutė – tai ne 4K, o įprastos „Full HD“ raiškos televizorius su foniniu LED apšvietimu. Taip, kol kas geresnės raiškos mums niekas ir nesiūlo. Tačiau kai ekranas tokio dydžio, „Full HD“ taško dydis pradeda grėsmingai priminti mažą lėkštutę. Matyt todėl „Sharp“ neužmiršo pristatyme priminti, kad „norint patogiai naudoti televizorių ir mėgautis neprilygstama spalvų kokybe bei detalėmis, reikia sėdėti 3,5 m atstumu nuo ekrano“.

Tiems, kas turi kur atsitraukti ir nenori permokėti už neišnaudojamą 4K technologiją (šiaip ar taip, o šis „Sharp“ modelis kainuoja tik niekingus 45 tūkst. litų), televizorius siūlo viską, kas įprasta šiuolaikiniame aukščiausios klasės įrenginyje.

Jis suteikia prieigą prie interneto, naudojant atvirą naršyklę „AQUOS NET+“. Prie jo paprasta prijungti mobiliuosius įrenginius bei naudotis VOD ir „Skype“ paslaugomis. Programa „AQUOS Remote Lite“ pavers jūsų „iOS“ ar „Android“ išmanųjį telefoną nuotolinio valdymo pulteliu su visomis reikiamomis funkcijomis.

64 kg be stovo sveriantis televizorius priima ir antžeminės, ir kabelinės, ir aukštos raiškos satelito televizijos signalą. Rodys nuotraukas, atkurs vaizdo įrašus ir muziką iš USB atmintinės arba tiesiogiai iš namų tinklo. Tinka vietoj tapetų!

Galbūt įniršusią dėl tokio pinigų švaistymo žmoną kiek apramins tas faktas, kad šis televizorius ne tik gali puikiai uždengti milžinišką skylę sienoje, bet tuo metu, kai nėra žiūrimas, puikiai apsimesti tapetais!

Fono vaizdo režimas išjungtą televizorių paverčia ekranu, rodančiu jūsų pasirinktus vaizdus – grafikos darbus, nuotraukas, mėgstamų meno kūrinių reprodukcijas. Ir tam nereikės nusipirkti nuosavos elektrinės. Dirbant fono vaizdo režimu, ekrano ryškumas yra tik 30 cd, tad energijos televizorius suvartos tiek, kiek maža 30–40 W elektros lemputė.

Ar verta už mokantį apsimetinėti tapetais televizorių mokėti ketverių metų minimalų atlyginimą, spręsti jums. Bent jau imti jam paskolos keturiems metams tikrai nepatarčiau – per tiek laiko jis gerokai atpigs ir dar labiau pasens – pasaulį jau valdys 4K. O lietuviškos televizijos per jį nei dabar, nei po tų ketverių metų normaliai nepažiūrėsi – kaip yra vata su žvaigždėmis iš popieriaus, taip ir liks. Nebent vietoje tapetų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.