Susipažinkime – laisviausi ir pigiausi išmanieji telefonai su „Firefox OS“

Ispanijoje ką tik pradėta prekyba išmaniaisiais telefonais su „Firefox OS“ operacine sistema, Lenkijoje jie tuoj pasirodys, o mes Vilniuje jau susitikome su programėlių kūrėju, tokį telefoną maigančiu bent mėnesį. Galbūt kai kam atrodo, kad nauja, dar neišbaigta operacinė sistema neturi ateities, tačiau vienintelio Lietuvoje „GeeksPhone Peak“ savininkas Emilis Dambauskas teigia, kad laisvė kažkam visuomet reikalinga.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 2, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:12 AM

Atviro kodo „Firefox OS“ suteikia neribotas galimybes keisti telefono programinę įrangą, jos kūrėjai žada nesigviešti vartotojų pinigų, o svarbiausia – Ispanijoje pasirodęs modelis „ZTE Open“ kainuoja tik 69 eurus (240 Lt), kuriuos sumokėjęs dar gauni paslaugų už 30 eurų.

Lašas istorijos

Viskas prasidėjo dar 2011 m., kai „Mozilla“ atviro kodo interneto naršyklės kūrėjai paskelbė pradėję vykdyti projektą „Boot to Gecko“. Oficialiai „Firefox OS“ pirmą kartą buvo pristatyta 2012 m. liepą.

Šių metų balandžio mėnesį buvo pradėta prekyba eksperimentiniais Ispanijos gamintojo „GeeksPhone“ telefonais su „Firefox OS“, skirtais specialiai programų kūrėjams. Beje, galingesnį „GeeksPhone Peak“ modelį įsigijęs Emilis Dambrauskas tvirtina, kad tai buvo gryniausia akla sėkmė, nes visa šių telefonų partija, kai tik gamintojas ją pateikia, būna išperkama per kelias minutes.

O praeitą mėnesį vykusioje „Computex“ parodoje „Mozilla“ pranešė apie partnerystę su kinų gamykla „Foxconn“ (ta pačia, kuri gamina „iPhone“) ir parodė būsimojo planšetinio kompiuterio prototipą.

Taigi, kol kas viskas atrodo labai šviesiai. Tačiau katės maišė nereikalingos net pigiai, tad paklausėme laimingo telefono savininko, kuo gi jis ypatingas. 

Ir programuotojui, ir mamai

„Mano modelis brangesnis – 150 eurų be mokesčių. Čia yra dviejų branduolių 1,2 Ghz procesorius, 512 RAM atmintinė, Micro USB kortelė, visos reikiamos jungtys, 8 megapikselių kamera ir gana keistos raiškos 4,3 colių įstrižainės ekranas, - pristatydamas patrauklios išvaizdos telefoną pasakojo savininkas. - Tiesa, 8 MP kamera fotografuoja tik dviejų megapikselių raiška.

Būtent toks nustatymas įrašytas kameros valdymo programoje. Kodėl taip yra – neaišku. Aš ir pats galėčiau tą programą perrašyti, tačiau nerizikuoju, nes nežinau, ar ten nėra kokių klaidų, kurios sutrikdys programos veikimą kituose telefonuose.“

Emilis teigia, kad nėra jokių trukdžių pačiam keisti programos kodą. Didžiausia problema – surasti visus reikiamus aprašymus. Mat prie OS kūrimo dirbo kelios komandos ir dabar visi jų darbai išmėtyti po skirtingas svetaines.

Jis pats šiai sistemai sukūrė veikiantį kelių interneto radijo stočių grotuvą, kurį dabar ir tobulina. Tačiau šios detalės svarbios tik programuotojams. Eilinis vartotojas paėmęs į rankas šį telefoną iškart pastebės nebent tai, kad visos programų įkonėlės ekrane yra apvalios, o meniu veikia labai panašiai, kaip „Android“.

Taigi, ar galima juo naudotis neturint programuotojo įgūdžių? Emilis tvirtina – jokių problemų: „Daviau šį telefoną išbandyti savo mamai. Pirmiausia išsiaiškinau, ką ji dažniausiai daro savo telefonu (pati naudojasi kažkokiu senu „Android“) ir paprašiau viską tą patį nuveikti šiuo, su „Firefox OS“. Sulaukiau dviejų trijų nusiskundimų.

Pirmiausia, kadangi mama mėgsta telefone žiūrėti „Facebook“, pasakė, kad ten esančias nuotraukas rodo labai prastai. Tačiau taip galėjo būti dėl to, kad „Facebook“ svetainę ji atidarė per kažkurią interneto naršyklę.

Kitas problema kyla dėl ekrane rodomos klaviatūros. Mama skundėsi, kad telefoną pavertus horizontaliai, klaviatūra uždengia per didelę ekrano dalį. Manau, tai yra trūkumas ir jis netrukus bus ištaisytas.“

Telefone veikia „Nokia“ navigacijos žemėlapiai, tad jis puikiai atstoja navigacijos įrankį net be interneto.

„Mozilla“ atstovai nurodo, kad pagrindinis jų siūlomos operacinės sistemos privalumas vartotojui, kad nebereikės pirkti kiekvienam įrenginiui kažkokių programėlių. Jos tiesiog yra, jas pasirenki ir jos veikia.

Realybė

Atviro kodo programų kūrėjų darbo idėja – laisvė. Jie nė neslepia, kad pagrindinis jų tikslas šiek tiek anarchistinis – trukdyti didžiosioms kompanijos užvaldyti rinką ir visus žmones paversti savo tarnais. Atrodo, kad ir ryšio tiekėjai (bent jau Ispanijoje) tokiai idėjai neprieštarauja.

„Mes tikime, kad išmanieji telefonai turi būti atviresni ir interneto pagrindu veikianti operacinė sistema tai leidžia. Vartotojai neturi būti prirakinti prie jokios vienos sistemos. Jie turi gauti teisę naudotis tuo turiniu, kurio pageidauja, ir laisvai keisti įrenginius, to turinio neprarasdami.

Šis pirmasis atviro tinklo įrenginys žymi istorinį momentą, kuomet tai tampa įmanoma. Ir tai tik pradžia – ateityje planuojame savo klientams pasiūlyti daugiau „Firefox OS“ įrenginių“, – pristatydamas pasirodžiusį prekyboje telefoną „ZTE Open“ kalbėjo „Telefonica Espana“ vadovas Luisas Miguelis Gilperezas.

Išties „ZTE Open“ kitaip nei „pirmu žingsniu“ ir nepavadinsi. Telefonas labai kuklus – 3,5 colių įstrižainės ekranas, 256 MB RAM atmintinė, 3,2 MP kamera. Antrasis įrenginys su šia operacine sistema „Alcatel One Touch“ irgi nebus daug geresnis.

Tačiau kiekvienam savo – vieniems reikia branduolių ir parametrų, kitiems – patogių programėlių gausos, tretiems – laisvės. Tik kada ateis tas laikas, kai visą tai gausime viename?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.