5 patarimai, kaip kelionėje nebūti apvogtam išmanaus įrenginio

Prasidėjo vasaros atostogų metas. Smagu greitai dalintis įsimintiniausių atostogų akimirkų nuotraukomis. Deja, tarptinklinis ryšys (angl. roaming), nors ir pinga, išlieka neadekvačiai brangus. Todėl optimaliausias sprendimas turistams užsienyje išlieka nemokamos prieigos prie interneto taškai. Deja, naudotis nemokama, o, reiškia, ir neapsaugota prieiga, gali būti pakankamai rizikinga. Štai penki „Kaspersky Lab“ ekspertų patarimai, kaip apsaugoti savo įrenginius keliaujant.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 5:53 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:21 PM

1. Būtinai įveskite slaptažodį įrenginio ekranui blokuoti

Tokiu būdu apsisaugosite, kad nemačiomis niekas negalėtų prieiti prie jūsų asmenines informacijos. Beje, daugumoje įrenginių įdiegta veido atpažinimo funkcija, tad verta ją aktyvuoti. Nustatyti tokį apsaugos būdą nesudėtinga, o naudoti paprasčiau nei skaičių kodą.

Jei tikrai kyla įtarimų, kad kažkas naudojasi jūsų išmaniuoju telefonu, kai nematote, galite įdiegti kurią nors apsaugos nuo smalsuolių programėlę. „Google Play“ programėlių parduotuvėje rasite tokias nemokamas programas, kaip „Anti Thieft Alarm“, „UnTouchedMe Free“, „Don’t Touch Me“ ir t.t.

Visos jos įjungia garsinę signalizaciją, jei kažkas pajudina jūsų telefoną, atjungia jį nuo kroviklio ar pamėgina atrakinti ekraną ir per porą sekundžių nesuveda reikiamo slaptažodžio.

Programėlė „SpyCatch“ kam nors pamėginus įvesti neteisingą ekrano atrakinimo kodą įjungia priekinę vaizdo kamerą ir nufotografuoja smalsuolio veidą. Pasirinkus mokamą versiją, telefonas automatiškai tokią nuotrauką pasiųs jums elektroniniu paštu.

2. Junkitės saugiai!

Nešiojamieji kompiuteriai, išmanieji telefonai, planšetės ir kameros patenka į rizikos grupę. Kibernetiniai sukčiai dažnai šnipinėja socialiniuose tinkluose perimdami jūsų nuorodas, banko slaptažodžius ir asmeninę informaciją.

Jei dažnai jungiatės prie socialinių tinklų kavinėse arba viešbučiuose, suderinkite asmeninį VPN-kanalą ir naudokitės juo. Kaip tai veikia aprašoma čia

3. Neapsigaukite

Prieš jungdamiesi prie nemokamo bevielio interneto kavinėje ar oro uoste, būtinai išsiaiškinkite tikslų tinklo pavadinimą ir prieigos taško parametrus. Kai kurie sukčiai kuria netikrus tinklus panašiais pavadinimais ir perima prie jų tinklo prisijungusių naudotojų informaciją.

4. Saugiau nuomoti mobilųjį prieigos tašką 3G/4G

Daugelyje užsienio šalių teikiama tokia paslauga. Jau ir Lietuvoje pristatytas už išmanųjį telefoną mažesnis įrenginys gauna prieigą prie interneto su vietine SIM kortele ir „padalija“ ją išoriniams įrenginiams, išmaniesiems telefonams arba kompiuteriams, sukurdamas individualų bevielio interneto tinklą.

Taip galima išvengti didelių sąskaitų už tarptinklinį ryšį, nesaugių prieigų, be to vienu įrenginiu galės naudotis visi greta esantys ir kartu keliaujantys draugai, kuriems patikėsite prisijungimo slaptažodį.

5. Kaip rasti dingusį telefoną

Prisegti savo mėgstamą išmanųjį telefoną grandine tikriausiai ne pati geriausia išeitis, tačiau verkti jį pametus irgi ne išeitis. Todėl prieš keliaujant reikėtų telefoną apsidrausti. Jei gaila pinigų – bent jau įdiegti radimo programėles.

Tokios programėlės, kaip „Android Lost“, „Missing Droid Locator“, daugelis antivirusinių programėlių (pavyzdžiui „Kaspersky Mobile Security“, turi funkcijas, padedančias rasti dingusį telefoną. Įdiegus programėlę registruojamasi svetainėje ir toji suteikia jums galimybę valdyti savo telefoną iš toli.

Galite įjungti telefono GPS imtuvą ir pamatysite jo buvimo vietą žemėlapyje. Galite parskaityti paskutines iš telefono siųstas SMS, per atstumą priversti jį kaukti ir mirksėti, gauti naują numerį, jei telefono SIM pakeista, galiausiai, jei vilties rasti telefoną nebėra, tiesiog aktyvuoti duomenų šalinimo funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.