Geriausios interneto saugyklos. Patarimai, kaip pasiimti sau priklausantį debesį

Apie debesų kompiuteriją kalbame jau ne pirmus metus, tačiau daugeliui pasaulio piliečių interneto debesys neatrodo nė kiek artimesni, negu tie, ant kurie plaukia dangumi.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 4, 2013, 4:58 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:42 PM

Norintys visada turėti svarbią informaciją šalia perka USB atminties raktus, pametę telefoną verkia dėl ten buvusių unikalių nuotraukų, nebaigtus darbus iš darbo kompiuterio į namus siunčia elektroniniu paštu.

Gerbiamieji, tai klaiki nepagarba ne tik savo laikui, bet ir savo piniginei! Kam leisti pinigus nešiojamoms atmintinėms, kai internete pilna nemokamų atminties talpyklų? Jos ne tik saugiai laikys reikiamus failus, tačiau automatiškai sinchronizuos juos tarp visų jūsų nurodytų įrenginių. Pažiūrėkime, kur slepiasi geriausi „debesėliai“ ir kaip jie veikia.

Google Drive

Matyt populiariausia ir universaliausia laikmena debesyje. Pirmiausia todėl, kad pakankamai gerai integruota į populiariausią pasaulyje „Chrome“ interneto naršyklę ir puikiai susieta su daugelio naudojamomis „Google“ paslaugomis.

Be to, „Google Drive“ tikrai dosni – kiekvienas nemokamai gauna 15 GB savo failams, dokumentams, nuotraukoms ir t.t.

Puikiai veikiančios visuose įrenginiuose programėlės leidžia itin paprastai sinchronizuoti „Google Drive“ laikomą turinį tarp savo išmanių telefonų, kompiuterių ir t.t.

Svarbiausia, kad ši saugykla veikia tik apie metus, o jau tapo bene populiariausia tarp vartotojų. Nemažai prie to prisideda ir siūlomi papildomi įrankiai – „Google“ dokumentų tvarkyklė, prezentacijų, piešimo programos.

Iš esmės nemokamai pasiėmęs 15 GB gauni dar ir įrankius, kuriais gali dirbti. Dar geriau – nieko imti nereikia, nes „Google +“ slaptažodis iškart galioja ir šiam debesėliui. Taigi, tereikia pasiimti nemokamą „Google“ diską, atsisiųsti siūlomą programą kompiuteriui ir turi.

Rašydamas šį tekstą pats naudojuosi būtent „Google Drive“ vieta savo darbo kompiuterio kietajame diske – jei teks nebaigus išlėkti namo, tereikės tekstą išsaugoti ir visą jį rasiu toje pat vietoje savo namų kompiuteryje.

Naudojantis „Google“ dokumentais tą patį tekstą tiesiog debesyje galite taisyti keliese, negaišdami laiko persiuntimui. Jei ir to maža, galima naudoti integruojamas į „Google Drive“ interneto programėles, kurios leis atlikti dar daugiau darbų.

„WeVideo“ padeda montuoti paprastus vaizdo filmukus, „FloorPanel“ – kurti savo buto ar namo interjero dizainą, „PicMonkey“ – tvarkyti fotografijas. „Chrome“ įskiepis „Save to Google Drive“ leis internete aptiktą nuotrauką išsaugoti tiesiai į debesies laikmeną.

SkyDrive

Prieš kelerius metus „Microsoft“ debesies saugykla buvo nepatraukli ir sudėtinga naudoti, tačiau rengdamasi „Windows 8“ pristatymui kompanija rimtai padirbėjo. Šiuo metu saugykla tiesiog fantastiškai patogi visiems turintiems „Windows 8“ operacinę sistemą, o planšetinių „Windows“ kompiuterių savininkams tiesiog nepakeičiama.

Programėlės puikiai veikia visų sistemų nešiojamuose įrenginiuose ir bet kuriame „Windows“ kompiuteryje. Jei naudojatės programa „Office 2013“, failų išsaugojimas į šį debesį tiesiog nepastebimai sklandus. Visi kiti paleidę „SkyDrive“ programą automatiškai sinchronizuoja numatytą turinį tarp savo įrenginių.

Taigi, gana panašu į „Google Drive“. Tik čia eilinis vartotojas nemokamai gaus 7 GB vietos. Studentas gali tikėtis 10 GB, o jei kas buvo gudrus ir užsiregistravo paslaugai, kai ji buvo tik eksperimentinė, džiaugiasi 25 nemokamais gigabaitais.

Dar daugiau vietos gaunama įsigijus legalią „Office 2013“ versiją. Tiesa, papildomi gigabaitai jums priklausys tik tol, kol galios programos licencija.

„Bitcasa Infinite Drive“

Pastebėjau, kad dabar šio debesies integravimo programėlę siūlo „Samsung“ su savo naujais „ATIV“ nešiojamais kompiuteriais. Iš esmės viskas gana panašu į „SkyDrive“ – laikmenos savininkai siūlo patogias sinchronizavimo programėles visų operacinių sistemų įrenginiams, siūlomas net naršyklės „Chrome“ įskiepis, leidžiantis atsisiųsti pasirinktus failus tiesiai į „Bitcasa“ aplanką.

Dar viena išskirtinė savybė – „Bitcasa“ labai stengiasi pateikti kuo patogesnių būdų automatiškai siųsti į jų debesį mobiliaisiais įrenginiais padarys nuotraukas, filmus, persiųsti muzikos failus. Vienintelė problema – paleidęs programėlę „Windows“ niekaip nesugebėjau priversti jos parodyti nustatymų. Langas vis užsiveria pats.

Prisiregistravę „Bitcasa“ nemokamai gaus 10 GB vietos. Tačiau smagiausias dalykas laukia norinčių susimokėti. „Bitcasa“ tik už 260 Lt (99 dolerių) per metus siūlo neriboto dydžio laikmeną internete. Taip, būtent, begalinę!

Dropbox

Dosniai nemokama atmintimi šis debesėlis nesidalina. Prisiregistravus gaunate 2 GB nemokamos vietos Tiesa, jei įsigijote išmanųjį „Samsung“ įrenginį, gausite metams 48 GB nemokamai (gal ir kiti gamintojai tai siūlo, tačiau to netikrinome).

Taip pat papildoma nemokama vieta suteikiama už naudojimąsi „Dropbox“ programėlėmis, rekomendaciją draugams, pasirinkus automatinį nuotraukų bei vaizdo filmų sinchronizavimą.

Beje, pastaroji funkcija labai patogi – visos nuotraukos kurias padarote savo registruotu išmaniuoju įrenginiu automatiškai kopijuojamos į „Dropbox“ atmintinę internete, tad jokios rizikos jas prarasti. Tai papildomai nekainuos, nes kopijuojama tik prisijungus prie bevielio interneto.

Pasaulyje ši debesies atmintinė yra viena populiariausių, nes kadaise buvo viena pirmųjų. Kita, netgi svarbesnė, populiarumo priežastis – „Dropbox“ universalumas. Sukurtos šią laikmeną palaikančios programėlės, kurios palaiko praktiškai visas operacines sistemas, ji sklandžiai veikia tiek kompiuteriuose, tiek nešiojamuose įrenginiuose.

Be to, atviro kodo programa skatina visus programuotojus kurti savo programėles šiam debesėliui, todėl jis ir tapo vienu draugiškiausių vartotojui.

Didžiausias „Dropbox“ trūkumas – saugumo spragos, dėl kurių jau kelis kartus programišiams pavyko pavogti čia saugomus duomenis. Tačiau žmonės vis dar naudojasi, o nenorintys mokėti, šiek tiek pasistengę gali padidinti savo paskyros talpą iki 10 GB.

Jei reikia daugiau atminties ir negaila pinigų, 100 GB kainuos 263 litus per metus.

„SugarSync“

Tai gana seniai gyvuojantis, siūlantis itin platų paslaugų spektrą, tačiau ne pats populiariausias debesėlis pasaulyje. Visos įprastos programėlės yra ir čia. Be to, „SugarSync“ siūlo galimybę debesyje išsaugoti bet kuriuos pasirinktus savo sistemos failus ar aplankus, tad nebūtina kurti aplanką, kuris specialiai skirtas išsaugojimui.

Be to, „SugarSync“ gali veikti, kaip atsarginė ištrintų failų saugykla – debesis automatiškai išsaugo seną pakeisto failo versiją, kad prireikus būtų galima jį atkurti. Be to, leidžia viešinti arba, atvirkščiai, apsaugoti papildomais slaptažodžiais bet kuriuos failus internete ar savo kompiuteryje.

Nors nemokamai teikiamos vietos „SugarSync“ nereklamuoja, tačiau prisijungę čia vis tiek galite gauti 5 GB nemokamai. Planų kainos irgi gana patrauklios.

Box

Dėžutė ji ir yra dėžutė. Labai didelė, tačiau ne pati patogiausia. Ne todėl, kad trūktų programėlių, ar paslaugų – sinchronizavimą tarp kompiuterių galima paversti lygiai tokiu pat patogiu, kaip ir kitų tiekėjų. Be to, yra programos leidžiančios „Box“ laikomus failus tvarkyti su „Google Doc“ ir t.t.

Išties kalta gal pačių tiekėjų nepatogiai sukurta visų tų programų aptikimo sistema, bei neintuityvus siūlymas vartotojui to, ko jam tikrai prireiks. Vėlgi, jei netingi, pasidarysi viską, ką kituose debesyse ir netgi daugiau.

Daugiau todėl, kad paieškojęs nuolaidų, dažnų reklaminių akcijų ir t.t. gali nemokamai „Box“ debesyje gauti net iki 50 GB. Na, bent jau man pavyko, o jei nepavyks, 5 GB nemokamai tikrai bus.

Vienintelis trūkumas – kiek nemokamos vietos begausi, vis tiek negalėsi ten talpinti didesnių negu 250 mb failų. Net pasirinkus asmeninį planą leidžiama dėti tik iki 1 GB dydžio failus. Taigi, internetinės kino filmų saugyklos čia nesusikursi.

„Copy“

Labai labai naujas debesėlis, kol kas negali pasigirti nei papildomų funkcijų gausa, nei ypatingai veikiančiomis programėlėmis, tačiau, kaip ir kiekvienas norintis patekti į rinką naujokas, siūlo tam tikrų malonumų.

Pagrindinis privalumas – 15 GB nemokamos vietos ir po 5 GB papildomai už kiekvieną draugą, kuris prisijungs jums rekomendavus. Dar geriau – draugas irgi gaus papildomus 5 GB.

Sinchronizavimo programėlės tiek „Windows“, tik „Android“ ir „Apple“ įrenginiams jau yra. Tiesa, kiek nustebino „Windows“ programėlės dydis (42 MB, kai analogiška „Box“ programa užima 750 Kb) ir tai, kad antivirusinė programa įvardino ją, kaip potencialią grėsmę. Žodžių, pažiūrėkite patys čia.

Nepaminėti, bet verti dėmesio

* „iCloud“, kuria tiesiog privalo naudotis visi „iPhone“ savininkai. Bent jau dėl telefono radimo ar ištrynimo per atstumą funkcijos. 

* Išskirtinį saugumą, 2 GB vietos nemokamai ir galimybę dalintis failais siūlo debesis „SpiderOak“.

* „Asuswebstorage“ siūlo kiekvienam (net neįsigijusiam „Asus“ kompiuterio) 5 GB laisvos vietos.

* „Ubuntu One“ – nuotraukų ir failų sinchronizavimas bei 5 GB nemokamos vietos.

* „FileChum“ – sukurta nemokamam failų dalijimuisi su draugais, tačiau puikiai gali veikti ir kaip debesies saugykla. Leidžia kurti failams slaptažodžius, tiesiogiai pasiimti ar įdėti failus, jie niekada nebus ištrinti (beje, kai kurios kitos nemokamos debesies laikmenos kažkiek laiko jomis nesinaudojant failus ištrina) ir, svarbiausia, ne tik suteikia nemokamai 20 GB vietos, tačiau ir leidžia dėti iki 10 GB dydžio failus.

Jei reikia didelį kiekį failų kažkur pasidėti trumpam, galima pasinaudoti šiomis interneto saugyklomis:

FileJungle“ leidžia iki 30 dienų nemokamai laikyti 750 GB duomenų (vienas failas iki 2 GB dydžio). Tiesa, nesusimokėjus gaišina rodydama reklamas ir riboja failų atsisiuntimo skaičių.

Fileserve“ iki 60 dienų nuo paskutinio atsisiuntimo nemokamai laikys 500 GB jūsų duomenų (vienas failas ne didesnis negu 1 GB). Tiesa, taupo suteikdama nemokamai užsiregistravusiems vartotojams labai mažą siuntimo greitį, tad nutarus išties naudotis tikrai kils noras susimokėti.

Uploadstation“ taip pat pasaugos iki 500 GB jūsų duomenų 60 dienų (vienas failas ne didesnis negu 2 GB). Taip pat visaip skriaudžia nemokančius naudotojus, rodo reklamas, riboja vienu metu siunčiamų failų skaičių ir t.t.

Iš esmės visos šios saugyklos savo veiklą pradėjo kaip nelegalių failų dalinimosi erdvės, dar ir mokančios pinigus tiems, kieno failus daugiau žmonių parsisiunčia („Fileserve“šią veiklą dar vykdo). Vėliau išsigando sankcijų ir, kol nesugalvoja naujo verslo modelio, užsiima tiesiog failų saugojimu. Įtarčiau, kad ne patys patikimiausi partneriai.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.