Kaip saugoti savo skaitmeninį turtą?

Panašu, kad kiekvienas interneto vartotojas tinkle turi daug daugiau vertingo turto, nei pats mano. Tai ir elektroninis paštas, ir sąskaitos socialiniuose tinkluose, ir internetinė bankininkystė, ir skaitmeninės medijos kolekcijos (filmai, muzika, nuotraukos), ir netgi tokie dalykai kaip avatarai žaidimo serveriuose ir keliautojo kaupiamų mylių skaitiklis. Visas šis turtas turi būti tinkamai prižiūrimas ir saugomas. „Kaspersky Lab“ ekspertai pataria, kaip tai geriausiai daryti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:49 PM

Pirmiausia pasitikrinkite visas savo sąskaitas. Gali būti, kad kai kuriomis jau nesinaudojate, tačiau jos vis dar veikia. Pavyzdžiui, seniai nesilankėte „Facebook“ arba kadaise pradėjote rašyti tinklaraštį, bet paskui užmetėte. Tokiu atveju atkurkite slaptažodžius pamirštų sąskaitų įrašų prieigai (jei juos pametėte) ir pašalinkite nereikalingas sąskaitas. Taip sustabdysite paieškos indeksavimą tose vietose, kur nenorite, kad būtų jūsų duomenys. Galiausiai turėsite visą sąskaitų įrašų sąrašą paslaugose, kuriomis reguliariai naudojatės.

Nepamirškite saugaus gyvenimo virtualiame pasaulyje. Rinkitės saugius slaptažodžius. Tegu tai būna ilgos raidžių ir skaičių kombinacijos. Naudokitės įvairiais prisijungimo vardais ir slaptažodžiais skirtinguose resursuose.

Atminkite, kad neverta naudoti panašių sąskaitų įrašų. Finansinėms operacijoms, pirkiniams, mokėjimams ir pan. naudokite specialiai skirtą pašto dėžutę. Žinoma, anksčiau ar vėliau patirsite sunkumų įsimindami visas šias kombinacijas, slaptažodžius, nuorodas, todėl verta naudotis slaptažodžių valdymo sistema, kuri yra kiekviename saugumo komplekse.

Viskas, ką darėte skaitmeninio gyvenimo eigoje, yra jūsų paveldo dalis. Kaip ir realus paveldas, virtualusis taip pat laukia paveldėtojų. Todėl pagalvokite, kas ir kokiais jūsų resursais naudosis. Ir ką daryti su jūsų sąskaitų įrašais: tęsti juos, padaryti memorialinį įrašą ar uždaryti ir pašalinti. Taip pat nepamirškite nurodyti, kas galės valdyti jūsų skaitmeninį medijų archyvą ir finansines sąskaitas.

„Nors įstatymai dėl skaitmeninės informacijos naudojimo dar nėra tobuli, o advokatai kol kas nelabai rimtai sprendžia virtualiojo paveldo klausimus, reikia rimtai žiūrėti į savo internetinį paveldą“, – pabrėžė „Kaspersky Lab“ vykdantysis direktorius Baltijos šalyse Andis Šteinmanis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.