Londone bus suvalgytas pirmasis maltinukas iš laboratorijoje užaugintos jautienos

Mokslininkai pirmadienį

Tyrėjų grupė tvirtina, kad tokios mėsos prekybos centruose bus galima nusipirkti jau po 10–20 metų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Tyrėjų grupė tvirtina, kad tokios mėsos prekybos centruose bus galima nusipirkti jau po 10–20 metų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 5, 2013, 1:27 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:54 AM

140 gramų maltos mėsos gabalėlis, kurį pagaminti kainavo daugiau nei 250 tūkst. eurų (863,2 tūkst. litų), buvo užaugintas iš raumenų ląstelių, paimtų iš gyvos karvės.

Tyrėjai teigia, kad maltinuko, pagardinto druska, kiaušinių milteliais ir džiūvėsių trupiniais bei nuspalvinto raudonųjų burokėlių sultimis ir šafranu, skonis bus panašus į įprasto mėsos.

Mastrichto universiteto profesorius Markas Postas, kurio laboratorijoje buvo užaugintas tas mėsos gabalėlis, sakė, kad ją valgyti saugu ir kad ji gali pakeisti įprastą mėsą, vartojamą milijonų žmonių.

Būgštaujama, kad didėjantis mėsos poreikis tampa nepakeliama našta mūsų planetos ekosistemai – tiek dėl gyvuliams reikalingo pašaro, tiek dėl jų išskiriamų metano dujų, skatinančių pasaulinio klimato šiltėjimą.

„Tai, ką ketiname pasiekti, yra svarbu, nes tikiuosi, jog tai parodys, kad dirbtinai užauginta jautiena gali tapti atsakymu į pasaulio patiriamas dideles problemas“, – M.Postas sakė prieš pirmadienį vyksiantį renginį.

„Mūsų maltinukas pagamintas iš raumens ląstelių, paimtų iš karvės. Mes niekaip jų nepakeitėme. Kas sulauktų sėkmės, (dirbtinai užauginta mėsa) turi atrodyti ir, kaip tikimasi, būti panašaus skonio į tikrą“, – aiškino jis.

Nyderlandų mokslininkų komanda paėmė ląstelių iš ekologiniuose ūkiuose auginamų karvių ir perkėlė jas į maitinamąjį tirpalą, kuriame buvo auginamas raumens audinys. Buvo auginamos mažyčiai raumenų plaušeliai, kurių prireikė 20 tūkst. vienam maltinukui pagaminti.

Per pirmadienį vyksiančią pirmąją pasaulyje dirbtinės mėsos degustaciją mėsos paplotėlis bus iškeptas keptuvėje ir patiektas dviem savanoriams.

Nors šio mėsos gabalėlio savikaina labai didelė, dirbtinės jautienos kaina tikriausiai sumažės, jeigu jos bus auginama daugiau, o tyrėjų grupė tvirtina, kad tokios mėsos prekybos centruose bus galima nusipirkti jau po 10–20 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?