Lrytas.lt rankose: ko verta liečiamo ekrano ir „Windows 8“ kombinacija?

Portalo lrytas.lt redakcijai išbandyti tekęs „Dell“ kompiuteris „Inspiron 15R (5521)“ yra paprastas vidutinės klasės kompiuteris, turintis vieną savybę, kuri privertė į jį pažvelgti atidžiau.

Galima naudotis tiek fizine, tiek ant ekrano atsirandančia klaviatūra.<br>A.Abišalos nuotr.
Galima naudotis tiek fizine, tiek ant ekrano atsirandančia klaviatūra.<br>A.Abišalos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-08-08 13:11, atnaujinta 2018-03-02 01:52

Gamintojai šį „Inspiron 15R“ apginklavo liečiamu ekranu, kuris, anot „Windows 8“ operacinės sistemos atstovų, padeda patirti visai kitus šios operacinės sistemos veikimo lygius.

Nors manau, kad lietimui jautrūs ekranai tinka tik mobiliesiems telefonams ir planšetėms, o nešiojami kompiuteriai gali apsieiti ir be tokios prabangos, pagundai išbandyti tokį produktą negalėjau atsispirti.

Juk jei liečiamas ekranas atsiranda iki 3 tūkst. litų kainuojančiuose kompiuteriuose, greit jį galės turėti kiekvienas norintis. Bet ar verta?

Verslo klasės sunkiasvoris

„Inspiron 15R“ atrodo solidžiai – tamsi ir sidabrinė korpuso spalvos, šlifuoto aliuminio paviršius, apvadai ir blizgantis „Dell“ logotipas daro gerą įspūdį.

15 colių ekrano įstrižainės kompiuteris gana storas (2,53 cm) ir sunkokas (2,34 kg). Mano vertinimas gali būti iškreiptas fakto, kad tiek namie, tiek darbe naudoju gerokai lengvesnius 13 colių ekrano įstrižainės kompiuterius, tačiau „Inspiron 15R“ ant kelių laikyti nėra itin patogu – geriau jam rasti vietą ant stalo.

Kadangi dažno nešiojamojo kompiuterio silpnoji vieta yra ekraną ir korpusą jungiantys vyriai, atkreipiu dėmesį ir į juos. Nenuvilia – vyriai atrodo tvirti, neklibantys, platūs. Pats kompiuterio ekranas nuo korpuso neatsijungia, norint pradėti darbą, tereikia jį pakelti.

Kompiuteryje yra keturios USB jungtys (dvi 2.0 ir dvi 3.0), taip pat HDMI, ausinių ir interneto jungtys. Beveik visos jungtys įsodintos kairėje kompiuterio pusėje, išskyrus vieną USB jungtį dešinėje. Taip pat dešinėje pusėje yra ir diskasukis, kurio reikšmė šiais laikais tokia menka, kad užtenka žinoti, jog jis yra.

Bevertis liečiamas ekranas

Įjungtas kompiuteris jau įrašytą „Windows 8“ operacinę sistemą įkrauna gana sparčiai. 15 colių WLED ekranas glosto akį ryškumu ir natūraliomis spalvomis. Daliai vartotojų trūkumu gali būti nebent ekrano blizgumas.

Dirbant lauke ar saulės šviesai krentant ant ekrano, blizgumas iš tiesų trukdo gerai matyti, kas vyksta ekrane. Nepadeda jis ir paslėpti riebaluotų pirštų pėdsakų, kurie atsiranda liečiant ekraną.

Žinoma, nuo to ir padėjau savo pažintį su „Inspiron R15“ - pirštai niežėjo nuo noro išbandyti šį naują bendravimo su „Windows“ būdą.

Pirmi dešimt bakstelėjimų – smagūs. Kažką paliesti, perstumti, ar atsidarius piešimo programą, papiešti pirštais yra smagu, bet tik pirmą kartą. Vėliau nuo ekrano nuvalomi pirštų pėdsakai, atsidūstama, ir rankos grįžta prie įprastos pelytės ir klaviatūros kombinacijos.

Kodėl? Nes liesti ekraną yra nepatogu. Tiesti ranką toliau, nei klaviatūra ar jutiklinė plokštelė (anlg. touchpad) tiesiog neverta. Piršto tikslumas nėra toks geras, kaip pelytės žymeklio, jei reikia atlikti didesnio kruopštumo reikalaujančius veiksmus. Liečiamas ekranas yra pramoga tik pirmą kartą prisėdusiems prie šio kompiuterio, o vėliau jis tampa tokiu pat „būtinu“ daiktu, kaip „Bluetooth“ jungtis. Bus žmonių, kurie dėl mados, patogumo ar kitų priežasčių jo norės, tačiau 99 proc. vartotojų dėl liečiamo ekrano nebus nei šilta, nei šalta.

Kompiuterio jutiklinė plokštelė (žaviai griozdiškas lietuviškas pavadinimas) yra didelė, patogi, su dviem papildomais mygtukais, dailaus dizaino.

Tuo tarpu klaviatūra nuvylė. Mygtukai nėra malonūs liesti, atrodo padaryti iš pigokos plastmasės. Be to, jie neapšviesti, todėl dirbti vakare su tokiu kompiuteriu yra sudėtinga. Kadangi 15 colių įstrižainės ekranas suteikia daugiau erdvės, klaviatūra yra „pilna“ - dešinėje yra skaičiai ir keli papildomi mygtukai.

Pramogų zona – gauni tai, už ką mokėjai

Nors „Inspiron R15“ yra daugiau darbui, o ne pramogoms skirtas kompiuteris, tačiau jo charakteristikos yra pakankamos ir žaidimams žaisti, ir filmams žiūrėti.

Kompiuteryje, priklausomai nuo jo modelio ir kainos, naudojamas trečios kartos „Intel“ i3, i5 arba i7 procesorius, DDR3 operatyvioji atmintis, sukasi HDD kietasis diskas (iki 1 TB talpos).

Mano bandytame modelyje buvo „ADM Radeon HD 8730M“ vaizdo plokštė, kuri veikė su daug resursų reikalaujančiais žaidimais ar filmais, o su lengvesnėmis užduotimis susidorojo integruota vaizdo plokštė „Intel 4000“.

Kompiuteris stebuklų nedemonstravo, tačiau kompiuterinius žaidimus: „Skyrim“ ir „GTA IV“ buvo įmanoma žaisti. Ne su aukščiausiais nustatymais, ne su pačia didžiausia kadrų per sekundę sparta (fps), tačiau be didesnių problemų ar netikėtų išsijungimų.

Kompiuterio kairėje pusėje yra aušinimo angos, per kurias pučiamas karštas oras. Tokio galingumo vaizdo plokštei ir procesoriui tikrai reiktų geresnio aušinimo, tad nesistebėčiau, jei žaidimams naudojamas kompiuteris po pusmečio ar metų, kai viduje nusės kiek dulkių,  pradėtų „streikuoti“ dėl nepakankamo aušinimo.

Kita vertus, naudojamas vien interneto naršymui ar dokumentų rašymui, kompiuteris turėtų patikimai tarnauti ilgus metus.

Per ausines klausomas garsas buvo geras ir švarus, o per įmontuotas garso kolonėles – blankokas, nors ir be didesnių trūkumų.

Verdiktas: sutaupyti galima atsisakius liečiamo ekrano

Nors kompiuteris nėra itin prastas, tačiau tikrai nesužavėjo. Jo techninės charakteristikos daugiau ar mažiau atitinka įrenginio kainą (apie 3 tūkst. litų), tačiau paieškojus galima rasti ir pigesnių kompiuterių – arba bent jau kainuojančių tiek pat ir turinčių geresnę klaviatūrą.

Manantiems, kad būtent šis „Dell“ modelis dėl kažkokių šio straipsnio autoriaus nepastebėtų priežasčių yra tas, kurio jiems reikia, nuoširdžiai rekomenduoju pirkti tokį patį modelį be liečiamo ekrano. Sutaupysite 2-3 šimtus litų, kuriuos galėsite skirti padoriai aušinimo sistemai įsigyti, o jokio skirtumo nepajusite. Nebent pirštų antspaudų ant ekrano bus mažiau.

Kompiuterį apžvalgai pasiūlė „Dell“ atstovybė Lietuvoje.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.