Televizoriai lenktais OLED ekranais Lietuvą pasieks iki Kalėdų

Šiais metais „LG Electronics“ nepavargsta stebinti pirkėjų ir specialistų. Pirmiausia, parodoje „CES2013“, kai lyg fokusininkas iš kepurės ištraukė niekur neanonsuotus OLED televizorius lenktais ekranais, po to liepos viduryje, kai pristatė šį modelį JAV pirkėjams, ir dar kartą – dabar, paskelbusi, kad Vokietijoje pradeda prekybą tais pačiais OLED televizoriais lenktu ekranu. Visur kitur LG vienu žingsniu lenkė „Samsung“, tad ir Europos rinkoje pirmoji pristatė šio tipo televizorius. Taigi, jei turite nereikalingus 31 tūkstantį litų, neiššvaistykite – LG žada, kad kitas Europos šalis šis technikos stebuklas pasieks paskutinį šių metų ketvirtį.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 27, 2013, 2:52 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:30 PM

LG OLED televizoriaus modelis 55EA9800 55 colių įstrižainės lenktu ekranu Vokietijos rinkai bus pristatytas per specialų renginį Frankfurte. Numatoma jo kaina – 8999 eurai (apie 31 tūkst. litų).

Jei kažkas mano, kad brangoka, primename, jog tik liepos 22 d. JAV parduotuvėse pasirodęs modelis ten buvo įkainotas 15 tūkst. dolerių (beveik 40 tūkst. litų), tad, sakytume, kainos pokytis nuteikia optimistiškai.

Tiesa, vėlgi, nereikėtų užmiršti, kad tokį spartų kainos kritimą greičiausiai paskatino „Samsung“, kuri antrą rugpjūčio savaitę JAV pradėjo prekybą analogiškais, tačiau gerokai pigesniais savo gamybos televizoriais. „Samsung“ OLED modelis ten įkainotas 8999 doleriais (tik apie 24 tūkst. litų). Taigi galime tikėtis, kad netrukus ir jis pasieks Europą, tik, štai, ar spės į Lietuvą iki Kalėdų?

Atrodytų, tokių prabangių modelių rinkoje turi galioti taisyklė „kas pirmesnis, tas gudresnis“, tačiau „Samsung“ teigia, kad užtruko, nes patobulino OLED ekranų gamybos technologiją, užtat dabar gali jais prekiauti pigiau.

Pristatomas LG OLED televizorius jau pelnė „Red Dot: Best of the Best“ apdovanojimą už dizainą ir yra sertifikuotas tarptautinių gaminių testavimo institucijų, tokių kaip „TÜV Rheinland“, „Intertek“ ir VDE.

Užtat JAV pasirodžiusiame „Samsung“ modelyje veikia unikali „MultiView“ technologija, leidžianti dviem žmonėms užsidėjus 3D akinius vienu metu viename ekrane žiūrėti du skirtingus kanalus.

„Samsung“ šią funkciją vadina „šeimos gelbėtoja“, o man prieš akis iškyla du sustingę vienas kito negirdintys robotai su keistais akiniais, žiūrintys į ekraną, kuriame žmogus be akinių mato visišką makalynę.

Tačiau kol kas nei lenkto, nei nelenkto „Samsung“ OLED televizoriaus mums niekas nesiūlo, tad pažiūrėkime, kaip išbandę kritikai vertina LG pasiūlymą.

Ar televizorius būna seksualus?

Pirmiausia priminsime, kad OLED ekranas, kitaip negu įprastas LED šviestuvais apšviečiamas dabartinių televizorių ekranas, nereikalauja papildomo apšvietimo – jis pagamintas iš mažyčių trimis spalvomis švytinčių LED taškelių.

Iš esmės tai reiškia, kad toks ekranas gali būti daug plonesnis, jo kontrastingumas ir šviesumas – kur kas didesni (jis gali būti idealiai juodas ir visiškai baltas), spalvos daugybę kartų ryškesnės ir… Teisingai, jį galima pagaminti išlenktą.

Visa tai pirmiausia ir pastebi vertintojai. Be to, baimė, kad spalvos pasirodys nenatūralios, kaip regėjome pirmuosiuose AMOLED išmaniųjų telefonų ekranuose, nepasitvirtino – JAV televizoriai spalvas atkuria idealiai.

Užtat atsirado kitų bėdų. Pirmiausia – nuostabusis ekrano išlinkis. Taip, dėl to televizorius atrodo stulbinančiai gražus, tai pabrėžia jo plonumą, tačiau… Taip – jo neįmanoma montuoti ant sienos. LG, tiesą sakant, net nenumatė tokios galimybės, užtat ir televizoriaus nugarėlę pagamino itin gražią – žiūrėkite iš visų pusių.

Beje, žiūrovai nepastebėjo, kad tas išlenkimas turėtų nors kokią įtaką regimam vaizdui – tiek iš priekio, tiek iš šono matai ryškų ir kokybišką vaizdą, tad išlenkimas atrodo padarytas tik tam, kad parodytų, jog tai įmanoma.

Tačiau išlinkis bent jau seksualus. Kita pastebėta bėda erzina labiau. Aukščiausios klasės visomis įmanomomis naujovėmis aprūpintas OLED televizorius bandytojus kiek nuvylė prastoku tokios klasės įrenginiui judesių atvaizdavimu. Įpratę prie tūkstančiais hercų matuojamo judesių dažnio galite kiek nusivilti lėtesne OLED ekrano reakcija.

Buvo pastebėtas ir dar vienas plika akimi nematomas trūkumas. Dalis JAV žurnalistų bandyto LG OLED televizoriaus ekrano taškų įsižiebė ir geso lėčiau negu kiti. Panaši problema buvo būdinga ir pirmųjų kartų plazminiams ekranams – tiesiog, kai kiekvienas taškas švyti, savarankiškai gamybos procese atsiradęs nedidelis brokas tampa matomu.

Tiesa, žurnalistai teigia tai išvydę tik tamsaus ekrano nuotraukose, kurias padarė labai ilgo išlaikymo režime, tad paprasta akimi tokie taškučiai praktiškai neįžvelgiami. LG pakomentavo, kad šis fenomenas matomas tik rodant tam tikro tamsumo pilkos spalvos vaizdą, o sukelia jį TFT mikroįtampos valdiklio veikimo paklaida.

Žodžiu, lenktas televizorius labai seksualus, OLED televizoriams be abejo priklauso ateitis, o aš šio vis tiek neįpirksiu, tad palauksiu, kol pasirodys įprastesni, tvirtinami prie sienos ir už įprastesnę kainą. O, kad jų sulauksime, galime nė neabejoti.

Pirmiausia, pagaliau išsprendus didelio OLED ekrano gamybos technologijos sunkumus, prasidėjusi masinė gamyba greitai muš kainas žemyn, antra – OLED vaizdo kokybė pagaliau lenkia plazminių televizorių kokybę ir jie sunaudoja gerokai mažiau energijos.

Todėl tyrimų bendrovės „DisplaySearch“ duomenimis, 2016 metais pasaulyje bus parduodama daugiau nei 7 mln. vienetų OLED televizorių, o 2017 m. Europa sudarys iki 30 procentų pasaulinės OLED televizorių rinkos.

Taigi, mieloji pinigine, pasipurtyk – šviesą skleidžiančių diodų ekranai ateina!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.