„Nokia“ pardavimas – pelningas sandėris ar gudrus sąmokslas?

Nors į gilią finansinę duobę įkritusios legendinės Suomijos kompanijos akcininkai, išgirdę apie pardavimo sandėrį, lengviau atsiduso, o „Nokia“ akcijų vertė rinkoje iškart šoktelėjo aukštyn, neatrodo, kad kompanijos darbuotojai bėgs pirkti gėlių naujiems šeimininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 3, 2013, 6:53 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:15 PM

Dar 2011 m. protestavę prieš partnerystę su „Microsoft“, dabar nemažai jų neslepia savo įtarimų, kad tuomet „Nokia“ vadovu tapęs buvęs „Microsoft“ verslo padalinio vadovas Stephenas Elopas per savo vadovavimo metus darė viską, kad kuo labiau numuštų „Nokia“ kainą ir pigiau įteiktų ją tikriesiems savo darbdaviams.

Aišku, tai tik sąmokslo teorija, tačiau dabar ji tikrai primena tiesą. Išties, nuo  pirmųjų vadovavimo „Nokia“ dienų S.Elopas vykdė agresyvią persitvarkymo strategiją, kuri, nors iš šalies atrodė labai ryžtinga, kartais buvo keistoka.

Pirmiausia ėmęsis pertvarkos jis drastiškai nutraukė visus „Nokia“ vykdytus projektus tobulinant savo operacinę sistemą, atleido praktiškai visus „Symbian“ kūrusius darbuotojus, sustabdė parengtų projektų vykdymą, išmaniųjų telefonų gamybą paskelbė prioritetine ir griežtai susiejo ją su „Microsoft“ operacine sistema.

Dabar matome, kad iš to daugiausia laimėjo būtent „Microsoft“ – gavo galimybę išmėginti ir tobulinti savo operacinę sistemą, o itin kokybiškus produktus kuriantį gamintoją pavertė visiškai priklausomu nuo savęs. Ko vertas vien toks „Microsoft“ smūgis partneriams, kaip visiškas sistemos „Windows Phone 8“ nesuderinamumas su „Windows Phone 7.8“?

Pristatyti senesni telefonai tuoj pat prarado vertę, nuostoliai atiteko „Nokia“, o naudinga patirtis liko „Microsoft“. Juk iki šiol „Windows Phone“ sistemos programėlių parduotuvėje nėra geresnių programų išmaniesiems „Lumia“ telefonams, negu tos, kurias sukūrė pati „Nokia“. Tad išties kyla klausimų, kas kam kūrė pridėtinę vertę ir kas ką išnaudojo.

Galime sutikti, kad sąmokslo teoriją apie tai, kaip „Microsoft“ pasiuntė S.Elopą į „Nokią“, prisakiusi kuo labiau nualinti kompaniją, kad vėliau galėtų pigiai ją nupirkti, sukūrė pikti „Symbian“ programuotojai. Tačiau iškilmingo laiško „Microsoft“ darbuotojams apie S.Elopo sugrįžimą tie programuotojai juk nerašė.

„Stephenas Elopas grįžta į „Microsoft“ ir vadovaus išplėstai įrenginių grupei, kuriai priklausys dabartinis įrenginių bei kūrybos padalinys ir didžioji dalis prie mūsų prisijungsiančios „Nokia“ komandos. Jis bus pavaldus tiesiogiai man“, – apie būsimas „sūnaus paklydėlio“ pareigas „Microsoft“ darbuotojams išsiuntinėtame rašte rašo kompanijai vadovaujantis Steve'as Balmeris.

Prisiminus, kad pats S.Balmeris tik prieš savaitę pareiškė netrukus atsistatydinsiantis, galima rimtai spėlioti, jog į tokias atsakingas pareigas paskirtas S.Elopas gali tapti rimtu pretendentu į atsilaisvinsianti postą. Grynai žmogiškai tai atrodo kiek įtartina – juk kažkada vyrukas paliko kompaniją susigundęs kitu darbu, tad turėtų bent jau kelti abejonių dėl lojalumo.

Na, bet palikime spėliones spėliotojams ir pažiūrėkime į faktus. O faktai tokie: šį sykį „Nokia“ darbuotojai nepaliko savo darbo vietų, kaip tai įvyko 2011 m. paskelbus apie kompanijų partnerystę. O štai savo nuomonę apie sandėrį internete reiškė nesibaimindami.

Vieni liūdėjo:

„Mano akyse ašaros.“

„Mėginu suvokti ryto naujienas. Apima labai prieštaringos emocijos, o galvoje sukasi visos per tuos metus girdėtos sąmokslo teorijos.“

„Nesvarbu, ar šis žingsnis ves link gerovės, vis tiek ši diena visiems mums čia, „Nokia“, kelia daug emocijų.“

Kiti niršo:

„Suelopinkime“ šią kompaniją! Elopas = grobikiškas kompanijos užgrobimas už minimalią kainą, pasinaudojant infiltruotu generaliniu direktoriumi“, – rėžė Alexanderis Oswaldas.

„Jei būčiau kompanijos investuotojas, pareikalaučiau, kad man parodytų visus per pastaruosius kelerius metus Elopo pasiųstus elektroninius laiškus“, – pasisakė Russellas Beattie.

„Trojos arklys? Slaptas planas „A“? Nemanau. Greičiau jau puikiai suveikęs planas „B“, – kur kas taikiau mąsto Juha Pekka Sipponenas.

Aišku, nemažai kas supranta, kad šis kompanijos pardavimas buvo seniai nulemtas ir neišvengiamas. Tik tikisi, kad „Microsoft“ nepalaidos „Nokia“ vardo, kuris, šiaip ar taip, į pasaulio mobiliųjų technologijų istoriją įrašytas platininėmis raidėmis.

O ko tikimės mes? Pirmiausia, kad ir toliau bus gaminami tie paprasti telefonai su mygtukais, kurių rinkoje „Nokia“ taip ir liko neaplenkiama. Ir kad „Microsoft“ neužmirš, jog pasaulyje dar yra nemažai žmonių, dirbančių kompiuteriais, jiems reikia normalių operacinių sistemų, o ne tapšnojamų ekranų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.