„Google“ sukako 15 metų. 15 mažai žinomų faktų apie juos

Prieš 15 metų – 1998 metų spalio 4 dieną – pasaulį išvydo įmonė „Google“, geriausiai žinoma dėl paieškos sistemos, be kurios šiuo metu tiesiog neįsivaizduojamas internetas.

Per 15 metų svetainės išvaizda pasikeitė nedaug.
Per 15 metų svetainės išvaizda pasikeitė nedaug.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:43 PM

Iš pradžių vartotojams leidusi lengvai rasti informaciją internete, dabar technologijų gigantė užsiima labai įvairia veikla: nuo elektroninio pašto teikimo iki žemėlapių kūrimo ir kompiuterio valdomų automobilių kūrimo. 

Naujienų svetainė businessinsider.com „Google“ 15 gimtadienio proga pateikia 15 mažai žinomų faktų apie šią kompaniją. Pateikiame juos ir portalo lrytas.lt skaitytojams:

1. „Google“ įkūrėjai planavo šią paieškos sistemą pavadinti „BackRub“ (angl. „masažas“). Jei jie būtų įgyvendinę savo planus, galbūt šiandien siūlytume nežinomus klausimus ne gūglinti, o pamasažuoti?

2. Nuo 2010 metų „Google“ vidutiniškai įsigydavo vieną įmonę per savaitę.

3. Pirmas „Google“ piešinukas, kuris pakeitė jų internetinėje svetainėje matomą logotipą (tokie piešiniai ar animacijos angliškai vadinami „Google doodle“) buvo „Burning man“ simbolis. Svetainės įkūrėjai jį sukūrė ir patalpino svetainėje 1998 metais, kai išvyko į „Burning man“ festivalį ir norėjo šią žinutę perduoti savo svetainės lankytojams.

4. „Google“ darbuotojai gali mėgautis gardžiu ir nemokamu įmonės maistu. Pasirodo, ši tradicija yra gana sena – pirmą virtuvės šefą Charlie Ayersą įmonė pasamdė dar 1999 metais, kai „Google“ turėjo tik apie 40 darbuotojų.

5. Šiuo metu Ch.Ayersas vadovauja 150 darbuotojų komandai ir dešimčiai virtuvių bendrovės padaliniuose.

6. „Google“ elektroninio pašto paslauga „Gmail“ yra išverstą į daugiau nei 50 kalbų. Sava kalba šį paštą gali naudoti ir baskai, tagalogai, čerokiai ir telugu atstovai.

7. Kai „Google“ akcijos buvo pradėtos platinti viešai 2004 metais, apie 1 tūkst. įmonės darbuotojų iškart tapo milijonieriais. Taip nutiko dėl to, kad įmonės darbuotojai tuo metu tarpusavyje buvo pasidalinę 11 mln. „Google“ akcijų, kurių bendra vertė biržoje siekė 4,4 mlrd. JAV dolerių.

8. Milijoniere tapo ir įmonės masažuotoja Bonnie Brown, kuri pavargusių programuotojų pečius masažavo nuo 1999 metų. Jos mėnesio alga tuo metu buvo apie 4,6 tūkst. Lt (1,8 tūkst. JAV dolerių) per mėnesį.

9. „Google“ mygtukas „Man sekasi!“ („I'm feeling lucky“) kasmet įmonei kainuoja apie 100 mln. JAV dolerių – tiek „Google“ praranda reklamos pajamų, nes paspaustas „Man sekasi!“ mygtukas vartotoją nukreipia į atsitiktinę svetainę ir neparodo paieškos rezultatų.

10. „Google“ samdo ne tik žmonės, bet ir ožkas. 2009 metais įmonė išsinuomojo 200 ožkų, kad jos nuėstų žolę ir patręštų dirvą įmonės būstinėje Kalifornijoje.

11. „Google“ pirmą žinutę socialiniame tinkle „Twitter“ buvo sudėtinga suprasti – įmonė užrašė frazę „I'm feeling lucky“ dvejetainiu kodu.

12. Įmonė „Mozilla“, kurios naršyklė „Firefox“ yra „Google“ naršyklės „Chrome“ konkurentė, beveik visus savo pinigus gauna iš „Google“. Pastaroji įmonė kasmet sumoka 300 mln. JAV dolerių, kad numatyta paieškos sistema „Firefox“ naršyklėje būtų „Google“.

13. „Google“ įkūrėjai Larry Page'as ir Sergey Brinas valdo tik 16 proc. įmonės akcijų.

14. Tie 16 proc. akcijų yra verti maždaug 46 mlrd. JAV dolerių.

15. Dar neatradę savo dvasinio kelio žmonės gali pasirinkti „Google“ tikėjimą - „googlizmą“. Internete yra ir „Google“ bažnyčia.

Parengė Aurimas Abišala

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.