„Facebook“ reklamoje – nusižudžiusios merginos nuotrauka

Sunku net įsivaizduoti, ką turi jausti tėvai, kurių septyniolikametė dukra nusižudo. O jei ji nusižudo dėl to, kad internete išplatintos nepadorios jos nuotraukos paskatino išsigimėlius imtis kibernetinio jos persekiojimo ir mergina tiesiog neatlaikė nuolatinių patyčių? O jei tos nepadorios nuotraukos buvo padarytos žagintojų, kurie ją išprievartavo vieno vakarėlio metu? Lyg viso to siaubo būtų maža, jau po laidotuvių tėvai sulaukė dar vieno smūgio – jų dukros nuotrauka atsidūrė „Facebook“ reklamoje, siūlančioje pažintis su vienišiais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:55 AM

Kanadietė Rehtaeh Parsons nusižudė balandį. Prieš tai kelis mėnesius iš jos žiauriai tyčiojosi „draugai“ ir telefonu, ir gatvėje, ir internete. Jos mama sako, kad viskas vyko dėl internete išplatintos nuotraukos, kurioje ją prievartauja keturi vaikinai.

Tai atsitiko prieš dvejus metus, kai Naujojoje Škotijoje gyvenanti paauglė nuėjo į vakarėlį, ten prisigėrė, buvo išžaginta ir nufotografuota.

„Žmonės dėl tos nuotraukos ją nuolat persekiojo. Nepažįstami vaikinai rašinėjo žinutes ir ieškojo jos „Facebook“, prašydami užsiimti su jais seksu, nes juk jau darė tai su jų draugais. Tai vyko nuolat, be jokio atokvėpio“, – po dukros savižudybės jos mama Leah sakė „CBC News“ žurnalistams.

Nuo to laiko prieš teismą jau stojo du aštuoniolikamečiai, kaltinami vaikų pornografijos platinimu (nuotraukoje E.Parsons tik penkiolika). Naujosios Škotijos valdžia, reaguodama į šį įvykį, priėmė įstatymą ir įkūrė specialių policijos padalinį kovai su kibernetiniu persekiojimu.

Tik pradėjo skausmas trauktis, kai staiga „Facebook“ pasirodo reklama: „Rask meilę Kanadoje“. Portalas ionechat.com siūlė registruotis ir susirasti Kanadoje merginų bei moterų. Lyg ir įprasta „Facebook“ reklama, jei ne viena detalė – iliustracijai pasirinkta būtent Rehtaeh Parsons nuotrauka.

„Aš pasišlykštėjęs tuo! Tai mano dukra Rehtaeh. Jie įdėjo ją, siūlydami pažindintis su vienišiais. Nė neturiu žodžių!“ – parašė merginos tėvas Glenas Canningas savo tinklaraštyje. Žinutę pavadinęs „Blogiausia „Facebook“ reklama“.

Ir taip tėvų nelabai mylimas socialinis tinklas, kuriame tikrai pasitaiko nemažai kibernetinio persekiojimo atvejų, kurį paaugliai tikrai naudoja ir kerštui, ir ašaroms, išties sunkiai galėjo sugalvoti blogesnį savireklamos būdą. Todėl ir reagavo akimirksniu.

„Tai itin nevykęs pavyzdys to, kaip nemoralūs reklamuotojai suranda bet kokias nuotraukas internete ir panaudoja jas reklamoje, – sakė „Facebook“ atstovas. – Tai grubus mūsų reklamos nuostatų pažeidimas, todėl ne tik ištrynėme reklamą, bet ir visiems laikams ištrynėme tos reklamos davėjo paskyrą.“

Ir pats reklamuotas pažinčių portalas ionechat.com, ir jo savininkai jau dingo. Tačiau ar daug naudos iš tų akcijų, kai žala jau padaryta?

Mums visiems šis įvykis dar kartą turėtų priminti, koks negailestingas yra internetas ir kokias žiaurias pasekmes gali turėti kiekviena klaida. Na, o Lietuvos valdžiai – tai, kad internetu plintančios patyčios yra nusikaltimas, už kurį reikia bausti. Ir ne tik internetu, o ir realybėje – nes skausmą jos kuria realų.

Pagal BBC parengė Arnoldas Lukošius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.