Viskas, ką „Apple“ įrenginių savininkams verta žinoti apie naująją iOS7

Rekordinis „Apple“ nešiojamų įrenginių operacinės sistemos atnaujinimas prasideda rugsėjo 18 d. Jei kompanija laikysis tradicijų – 20 val. Lietuvos laiku. Taigi, pats metas sužinoti, kaip tą atnaujinimą geriausia gauti, ar jis tiks ir tavo turimam įrenginiui ir kokių naujų funkcijų įgis atnaujinti „iPad“, „iPod“ bei „iPhone“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 18, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:41 AM

Spėjame, kad visi jau girdėjote apie radikaliai atnaujintą išvaizdą, dingusius šešėlius ir pagaliau atsiradusį kontrolės centrą, tačiau tai – toli gražu ne viskas, ką gausite. Ir nesitikėkite, kad gausite viską. Tad, kas gi tokio gero atnaujintoje iOS7?

Kokiuose įrenginiuose naujoji sistema veiks?

iOS7 galės įsidiegti „iPhone 4“ ir naujesnių telefonų savininkai. Tiesa, ne visuose modeliuose veiks visos naujos operacinės sistemos naujovės. Pavyzdžiui „iPhone 4“ neturi plepiosios asistentės Siri ar panoraminių nuotraukų darymo galimybės, tad visi šių sistemų atnaujinimai čia irgi neveiks.

Taip pat naująją sistemą galės įsidiegti visų „iPad“ su retina ekranais bei „iPad 2“ ir „iPad mini“ savininkai. Tad nuskriausti liks tik vis dar besinaudojantys pirmuoju „iPad“. O štai muzikos grotuvų savininkams kiek nepasisekė – iOS7 tinkama tik penktosios kartos „iPod“ grotuvams liečiamu ekranu.

Kaip ir kada geriausia ją įsidiegti?

Palaikomų įrenginių savininkai iOS7 visiškai nemokamai galės atsisiųsti iškart po to, kai ji bus paleista. Atnaujinimą galima bus atlikti „oru“ – prisijungus prie bevielio interneto.

Arba prijungti savo įrenginį prie kompiuterio ir įdiegti naująją operacinę sistemą parsisiuntus ją per „iTunes“. Tiesa, tokiu atveju reikėtų pasitikrinti, ar esate įsidiegę naujausią „iTunes“ programos versiją (11.0.5).

Primygtinai rekomenduotume prieš diegiant naują sistemą sukurti atsarginę savo įrenginio duomenų kopiją. Tai galima padaryti tiesiog per „iTunes“, arba sukurtį ją debesies laikmenoje „iCloud“.

Pradėjus diegti atnaujinimą jokiu būdu negalima jo nutraukti neužbaigus. Todėl būtų protinga nepulti siųstis sistemos iškart, kai tik ji bus pateikta. Šis atnaujinimas ne be reikalo vadinamas rekordiniu – planuojama, kad naująją sistemą galima bus įdiegti į beveik 700 mln. įrenginių. Taigi, jei visi jie vienu metu pamėgins ją siųstis, lieka tik įsivaizduoti, kaip lėtai tai vyks.

Ką naujo gausite su iOS7?

Pagrindinis ir iškart matomas naujosios operacinės sistemos skirtumas – jos dizainas. Nors „plokščią“ ikonėlių bei ekrano vaizdą daugelis iškart sutiko šakėmis, jau nuo birželio atnaujintą sistemą įsidiegę specialistai liko sužavėti ir apibūdina vienu žodžiu: „nuostabi“.

Senesnių telefonų savininkai po atnaujinimo pasijus lyg įsigiję naują įrenginį ir vien tai jau yra pakankama priežastis ją parsisiųsti. Kita vertus, „Apple“ tai neturėtų kelti didelio džiaugsmo – kam pirkti naują telefoną, jei senas nemokamai virsta nauju?

Bet šį sykį ne apie tai. Taigi, vardiname naujas funkcijas.

„Kontrolės centras“ (Control Centre). Pagaliau ir „Apple“ telefonų savininkai gaus tai, kuo seniai džiaugiasi „Android“ naudotojai – patogią prieigą prie svarbiausių telefono funkcijų. Dabar galima bus akimirksniu pasiekti bevielio interneto, tinklo, bei bluetooth jungties nustatymus, keisti ekrano apšvietimo lygį, įjungti ar sustabdyti muzikos grotuvą.

Kitaip nei „Android“ įrenginiuose, kur šis valdymo centras atsidaro perbraukus nuo ekrano viršaus, čia jis atsivers braukiant nuo ekrano apačios.

Greitosios prieigos meniu „Įspėjimų centras“ (Notification Centre). Ši funkcija gerokai patobulinta ir dabar rodys visą svarbią informaciją. Čia matysite naujus elektroninius laiškus, praleistus skambučius, kitus įspėjimus. Be to įdiegta funkcija „Today“, leidžianti vienu žvilgsniu pamatyti, kas numatyta šią dieną.

Dabar šį meniu skyrių galima atidaryti net jei telefono ekranas užrakintas. Be kitų dalykų čia galėsite pamatyti tiesiogiai atnaujinamą informaciją apie orus bei transporto judėjimą, kalendoriuje suplanuotus būsimus įvykius bei draugų gimtadienius.

„Apsikeitimas oru“ (Airdrop). Tai visiškai nauja funkcija, kuri leis visiems „iPhone“ naudotojams dalintis nuotraukomis, filmuotais vaizdais bei kontaktų informacija tiesiog paspaudus „share“ ikonėlę ir iš kontaktų sąrašo pasirinkus tą, su kuriuo norite dalintis. Visi failai bus koduotu signalu siunčiami per bevielį internetą ar bluetooth jungtį.

Kiekviena programėlė galės būti valdoma arba užveriama tiesiog perbraukiant pirštu į viršų arba du kartus nuspaudžiant „namų“ mygtuką.

Atnaujinta nuotraukų galerija rūšiuos nuotraukas bei filmuotus vaizdus pagal tai, kur ir kada jie buvo užfiksuoti. Gerokai patogiau rasti reikiamą kadrą, tačiau galerijas tikrai dar yra kur tobulinti – vis dar negalima keisti failų vardų, perrašyti jų į kitą vietą, ar kaip nors pažymėti.

Užtat fotografavimo metu galima keisti ryškumą spaudžiant garso mygtuką žemyn. Nuspaudus garsą aukštyn telefonas fotografuos.

Atsiradusi nepageidautinų skambučių blokavimo funkcija turi nemalonų trūkumą – norint blokuoti kokį nors telefoną, jo numeris privalo būti įvestas į kontaktų sąrašą. Tačiau juk taip dažnai norisi, kad neskambinėtų visokie nepažįstamieji. Be to, sinchronizavus tokį kontaktų sąrašą, nepageidaujamas numeris bus įrašytas ir į visus kitus tavo įrenginius. Velnias!

Užtat atnaujinta slaptažodžių saugojimo bei valdymo funkcija dabar leis saugiai sinchronizuoti suvestus slaptažodžius su visais turimais „iOS“ įrenginiais. O atnaujinta „Find My iPhone“ aktyvaus užrakto funkcija turėtų telefoną paversti praktiškai nepavagiamu.

Tiksliau, pavogęs jį vagis privalės suvesti specialų aktyvavimo kodą, kitaip negalės atjungti telefono paieškos funkcijos ar perrašyti sistemos, tad savininkas tikrai galės sužinoti, kur telefonas yra.

Aišku, tai ne visos funkcijos ir, aišku, ne visos jos veiks visur. Pavyzdžiui tiesioginio radijo funkcija „iTunes Radio“ kol kas dirbs tik JAV. Tačiau jei šiais metais „Apple“ ir pristatė kažką tikrai radikaliai naujo, tai yra būtent operacinė sistema „iOS7“. Tad atsinaujinti tikrai verta.

Galų gale, bent jau bus galima vėl didžiuotis, kad „iPhone“ geresni už „Android“ . Na, o ar tikrai geresni, tai jau ginčas kitiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo