Vienintelis IT verslą pradedančių lietuvių trūkumas – kuklumas

„Šie jaunuoliai savo idėjas nušlifuoja kaip geriausi juvelyrai. Lieka išmokti teisingai jas pateikti vitrinoje“, – sakė „Versli Lietuva“ verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius, išlydėdamas 17 geriausių Lietuvos startuolių į 11 mln. eurų investicijų medžioklę užsienyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Sep 25, 2013, 6:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 7:35 PM

Apie puikias lietuvių idėjas, aukštą išsilavinimo lygį, gerą kalbų mokėjimą, kalbėjo ir pagelbėti geriausioms „Startup Lithuania Roadshow“ komandoms pasirengti pristatymams iš Silicio slėnio atvykusi pasaulinio lygio specialistė Gigi Wang. Gyvas sėkmės pavyzdys, Ilja Laursas irgi negailėjo patarimų, o mes vis dar spėliojame – kurios iš 17 nuostabių idėjų jų autorius netrukus pavers žvaigždėmis, o kurias teks laidoti?

Lietuva – nuostabių startuolių šalis

Nuolat besiskundžiantys apgailėtina jaunimo ir verslo padėtimi Lietuvoje, turėtų paklausyti, ką apie IT verslo idėjas kuriančių jaunuolių galimybes mūsų šalyje kalba užsienio ekspertai. O jei to negana – tiesiog pažiūrėti į švytinčius veidus tų, kurių galvose sukasi mintys ne apie uždirbtą tūkstantį, o apie pasaulį pakeisiančius sprendimus.

Jau prieš mėnesį dalyvaudamas paskutinėje startuolių, kurie keliaus į Stokholmą, Tel Avivą, Londoną ir Berlyną, atrankoje, supratau du dalykus.

Pirmasis – visų čia pateiktų idėjų mastas, techninių sprendimų įgyvendinimo lygis ir to, ką daro suvokimas, gerokai lenkia drąsiausias mano puoselėtas viltis, tad Lietuva šiuo klausimu tikrai nėra jokia provincija.

Antrasis – Lietuvoje sukurta aplinka, kūrėjus puoselėjančių žmonių išmanymas ir noras pagelbėti, rizikos kapitalo fondų bei verslo angelų aktyvumas, norintiems ir siekiantiems atveria visas duris. Et, jei kada nors kas nors taip būtų rėmęs Lietuvos roką, seniai turėtume savo „Rolling Stones“, bet dabar ne apie tai.

Štai kokį įspūdį Lietuvos startuoliai paliko Gigi Wang – specialistei iš Silicio slėnio, kuri rengė ir tobulino lietuvių sugebėjimus prisistatyti:

„Lankiausi Lietuvoje praėjusį lapkritį ir tuomet sutikau daug perspektyvių verslo kūrėjų, kurie turėjo labai daug noro ir daug idėjų. Ir dėl to tikrai džiugina tai, ką pamačiau dabar, atvykusi dirbti su „Startup Lithuania“.

Čia išties įsisteigė daugybė startuolių, kurie jau sukūrė ne tik verslo modelį, bet ir pradėjo to verslo įgyvendinimą. Dirbau su 13 startuolių ir daugelis jų jau turi susiradę klientų. Mano įsitikinimu tai – itin vertinga.

Negana to, 80 proc. vieno jų – „GoodBuzz“ – klientų yra iš JAV. Lietuvos verslas turi klientų JAV – tai nuostabu. Juk Lietuvos rinka mažytė, tad kurti lokalų verslą nėra taip jau patrauklu. Startuoliams reikia kurti pasaulinius projektus ir čia jie tai daro.

Taigi, tai, ką aš matau, mane labai džiugina. Ir dar vienas dalykas, kuris mane Lietuvoje sužavėjo – daugelis jaunųjų verslininkų turi nuostabų išsilavinimą ir puikiai kalba angliškai. O tai nėra jau taip dažna kitose rytų Europos šalyse. Ir jie turi troškimą siekti ir augti, todėl manau, kad yra pasirengę sėkmingam verslui.

Be to, tiek universitetų lygiu, tiek „Startup Lithuania“, čia kuriamos puikios programos, kurios užtikrina galimybę auginti ir puoselėti talentus. Taigi, per dešimt mėnesių čia vyko milžiniškas progresas ir augimas tęsiasi.“

Kova su kuklumu

Dar rugpjūčio mėnesį klausydamas 21 komandos prisistatymų, akivaizdžiai įsitikinau, kad sugebėjimas aiškiai, išmanant ir pasitikint savimi pasakyti, kodėl tu esi geriausias, yra toks pat svarbus, kaip ir pačio siūlomo produkto ar paslaugos kokybė. Nes tik sugebėjęs išdėstyti savo idėją taip, kad ji patiktų bet kuriam žmogui, įrodysi investuotojams, jog žinai, kaip tuos žmones savimi sudominti.

Vasaros pradžioje norą prisijungti prie šio projekto išreiškė bent pusšimtis komandų. Tik pusė jų buvo atrinktos įvadiniams mokymams. Visą vasarą padedami Lietuvos ir užsienio lektorių startuoliai mokėsi pristatyti ir parduoti savo idėjas, tobulino verslo planus. Rudens pradžioje liko 21 komanda, o pritraukti užsienio milijonų vyks septyniolika.

Ir liūdniausia, kad atkritusiems labiausiai koją pakišo ne jų produktų trūkumai, o lietuviškas kuklumas. Kadaise pats auklėtas, kad kuklumas yra gerai, labai nustebau, kai iš amerikiečio išgirdau tokį apibrėžimą: „Kuklumas, tai toks neigiamas charakterio bruožas, kai žmogus gali, bet nedrįsta pasakyti, kad gali.“

Beje, taip pasirodė ne man vienam – paklaustas, ką labiausiai reikėtų tobulinti Lietuvos startuoliams, D.Varkulevičius atsakė:

„Poros metų patirtis parodė, kad pirmiausia mums reikia mokytis būti drąsiems prisistatant. Neturime bijoti prieiti, užmegzti kontakto ir 20-30 sekundžių pakalbėti, kas mes tokie, ko tikimės iš to žmogaus, pakviesti jį į kitą susitikimą.

Visi užsienio ekspertai sako, kad mūsų produktai yra nušlifuoti yg geriausio juvelyro deimantinis žiedas. Tačiau mes nepadedame to žiedo vitrinoje taip, kaip jis turėtų atrodyti. Reiškia, kad mes nepasinaudojame visomis rinkodaros priemonėmis, nesame tokie drąsūs, kaip mūsų globalūs konkurentai.

Kai klausai prisistatymų Londone ar Berlyne, atrodo, kad tau dainuoja dainą. Ir mes visus savo startuolius to mokome. Todėl labai džiaugiuosi, kad mūsų treneriai juos taip parengė, kad šiandien mes jau girdime natas, girdime muziką.“

Lieka tikėtis, kad ta muzika spalio 3-5 d. Stokholme, spalio 14-17 d. Tel Avive, vėliau – Berlyne ir Londone sužavės investuotojus. Juk visi kartu šie projektai prašo 11 milijonų eurų. Aišku, net vežantys juos optimistai viliasi, kad pasiseks dviem-trims jų. Tačiau net viena sėkmė Lietuvai duos ne tik pinigus, bet ir išmanios bei perspektyvios šalies vardą.

O ir bijoti, kad tokiu būdu iš šalies nutekės protai, nėra ko. Atvirkščiai – visos startuoliu įmonės registruotos čia, jos pačios pritraukia ne vieną užsienio specialistą, kuria naujas darbo vietas ir moka mokesčius.

Taigi, gal užteks to kuklumo – metas garsiai pasauliui pasakyti tai, ką patys seniai žinome – mes galime, mes darome ir mes esame tikra jo ateitis.

Smalsiems – 17 geriausių startuolių, išrinktų atstovauti Lietuvai

DevMotion

Jų virtualios reabilitacijos sprendimas jau sulaukė pasaulinio susidomėjimo. Paciento reabilitacijos pratimai atliekami pasitelkus videožaidimus, o gydytojas automatiškai gauna visus duomenis. Tokiu būdu taupomas pacientų, gydytojų bei sveikatos apsaugos sistemos laikas ir pinigai. Sprendimo panaudojimas didina gydytojų produktyvumą, o reabilitacija perkeliama į paciento namus.

Dragdis

Kūrėjų siūlomas įrankis – tai paprasčiausias būdas tvarkingai išsisaugoti tai, ką randate internete. Su Dragdis tai padarysite atlikę 1 veiksmą, o ne 4 ar 6, kaip įprasta.

MoboFree

Afrikos rinkai skirtas mobilus socialinis tinklas, leidžiantis susirasti naujų draugų bei pirkti, parduoti ir keistis daiktais ar paslaugomis. Šiuo metu „MoboFree” Afrikoje jau turi daugiau nei 2,5 mln. registruotų vartotojų ir pakliūna į lankomiausių svetainių dešimtuką Nigerijoje, Zimbabvėje ir Malavyje.

TutoTOONS

Tai nauja galimybė kurti mobiliuosius žaidimus be jokių programavimo žinių. Be to, programa leidžia publikuoti sukurtus žaidimus mobiliųjų aplikacijų parduotuvėse ir taip uždirbti.

Bliu Bliu

Kūrėjai siekia, kad bet kurios pasaulio kalbos mokymasis taptų smagiu ir efektyviu užsiėmimu. Jauna kompanija kviečia prisijungti prie kas mėnesį augančios 20 tūkst. žmonių bliubliu.com bendruomenės ir pasirinkus vieną iš 80 šiandien siūlomų kalbų, patobulinti savo įgūdžius. Sistema ypač palankiai vertinama vartotojų iš JAV.

AdDuplex

Didžiausias pasaulyje reklamos apsikeitimo tinklas „Windows Phone“ ir „Windows“, vienijantis 4 tūkst. programėlių. Per šį tinklą daugiau nei 25 milijonų reklamos skydelių kiekvieną dieną pasiekia milijonus vartotojų visame pasaulyje.

ImpressPages

Tai sistema, skirta kurti ir valdyti interneto svetaines, 2011 m. laimėjusi prestižinį „Open Source Awards” apdovanojimą ir pripažinta daugiausia žadančiu atvirojo kodo projektu.

WoraPay

Infrastruktūrinis sprendimas mobilioms piniginėms, kuris jau veikia Lietuvoje ir Estijoje. Įmonė kitais metais planuoja apimti 10 Rytų ir Vidurio Europos valstybių.

TrackDuck

Pastabų ir komentarų, vizualaus grįžtamojo ryšio, programa svetainėms. Skirta tinklapių dizaineriams ir administratoriams bendradarbiauti su savo klientais kuriant bei tobulinant interneto tinklapius.

Vetiary

Išmanioji rezervacijų sistema skirta veterinarijos klinikoms. Sistema sujungia veterinarus ir gyvūnų savininkus skaitmeninėje erdvėje. Ne tik padeda rezervuotis laiką ir norimą veterinarinę įstaigą, bet ir suteikia priminimų galimybę, kada jau metas pasirūpinti savo gyvūno sveikata.

Mylapse

Įrankis šeimos nuotraukų albumams tvarkyti. Nuotraukos tvarkomos ir saugomos automatiškai, visiškai privačiai. Dalijimasis nuotraukomis tarp šeimos narių turi būti ir yra privatus bei saugus!

CGTrader

Jungia 3D modelių rinką bei profesionalių 3D dizainerių bendruomenę. Šiuo metu platformoje modeliais prekiauja daugiau nei 15 tūkst. 3D dizainerių iš viso pasaulio ir šis skaičius paaugo 10 kartų nuo metų pradžios.

RilBits

Sujungia žaidimus ir 3D spausdinimą. „RilBits“ pagalba tiesiai iš žaidimų galėsite užsakyti ir gauti į namus 3D spausdintuvais spausdintus jūsų sukurtus bei žaidime esančius personažus ir objektus.

GoodBuzz

Jie išrado naują, žaidimų principu pagrįstą, internetinės rinkodaros formatą, kuris vidutiniškai septynis kartus efektyvesnis už senuosius internetinės reklamos būdus. Šis formatas yra sparčiausiai augantis internetinės rinkodaros segmentas pasaulyje.

Mobassurance

Draudimo galimybė mobiliuoju telefonu.

IqPolls

Interaktyvi auditorijos apklausos sistema, skirta konferencijoms.

TransferGO

Tarptautinė pinigų persiuntimo paslauga, kuri padeda taupyti laiką ir pinigus, siūlo nebrangius, greitus ir saugius tarptautinius pinigų pervedimus.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.