Pirštų atspaudai atstoja vardą, o ne slaptažodį

Po to, kai „Apple“ pristatė naująjį „iPhone 5S“ su įdiegtu pirštų atspaudų skaitytuvu išmaniųjų telefonų entuziastai susiskirstė į dvi grupes. Vieniems naujovė atrodo puikus patobulinimas, palengvinantis autorizavimą, kiti ją įvertino kaip visiškai nesaugų ar net pavojingą telefono priedą.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 2, 2013, 5:29 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:43 PM

Tai, kad skaitytuvas nėra saugus, jau spėjo įrodyti grupelė įsilaužėlių iš Europos, pasivadinusių CCC („Chaos Computer Club“).

Jie nufotografavo ant stiklo likusį „iPhone 5S“ savininko piršto atspaudą, atkūrė ir pagerino fotografijos kokybę kompiuteriu ir atspausdino piršto atspaudą ant gabalėlio latekso.

Ant savo piršto galo uždėjęs šį įsilaužėlių kūrinį, telefonu galėjo naudotis kiekvienas norintis.

Neseniai prie kritikos prisidėjo ir JAV programuotojas Dustinas Kirklandas, kuris savo tinklaraščio įraše paaiškino, kodėl piršto antspaudas negali būti naudojamas vietoje slaptažodžio.

Jis primena ir vieną po „Apple“ naujienos paskelbimo internete plisti pradėjusį juokelį, esą įmonė duomenis apie pirštų atspaudus perduos JAV saugumo tarnyboms, apie kurių eilinių žmonių šnipinėjimą neseniai paskelbė buvęs CŽV darbuotojas Edwardas Snowdenas.

D.Kirklandas rašo, kad netgi jei „Apple“ atiduos duomenis CŽV, mūsų pirštų atspaudai yra visiškai vieši, nes juos paliekame visur, kur einame.

Jis pirštų atspaudą prilygina elektroninio pašto adresui arba internetinio forumo vartotojo vardui.

„Galbūt iš atspaudų skaitytuvo turėčiau šiokios tokios naudos, jei jis būtų įdiegtas planšetiniame kompiuteryje, kuriuo dalinuosi su savo žmona. Taip galėčiau identifikuoti, jog noriu naudotis savo nustatytais parametrais“, – dėsto jis.

Tačiau pirštų atspaudai jokiu būdu negali pakeisti slaptažodžių ir būti naudojami autorizavimui.

Tam reikia žodžio arba frazės, kurį galėtum pakeisti, nes jeigu asmens piršto atspaudas būtų sukompromituotas, pakeisti jo būtų neįmanoma.

D.Kirklandas žmones skatina nesinaudoti pirštų atspaudų skaitytuvais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.