Nemokamos programėlės, kurios vairavimą paverčia malonumu

Naudotis telefonu sėdint prie vairo – uždrausta. O kad uždrausta pagrįstai – tą patvirtins kiekvienas, bent kartą važiavęs už telefonu plepančio vairuotojo. Tačiau tam skirtame laikiklyje įtvirtintas išmanusis telefonas vairuoti netrukdo. Atvirkščiai – tampa geriausiu patarėju, žinančiu, kur sukti nepažįstamame mieste, kur dabar automobilių spūstis, kokios eismo sąlygos mieste, į kurį lekiate, rodančiu tikslesnį greitį negu automobilio spidometras ir… Žodžiu, paskaitykite, kokias nemokamas programėles įsidiegus vairuoti Lietuvoje ir už jos ribų bus tikras malonumas.

Kai išmanusis telefonas rankose ar prie ausies, jis vairuotojo stresą didina, o kai gulėdamas pateikia rekomendaciją – mažina.
Kai išmanusis telefonas rankose ar prie ausies, jis vairuotojo stresą didina, o kai gulėdamas pateikia rekomendaciją – mažina.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 3, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:28 PM

Pirmiausia, nesusilaikysiu ir priminsiu, kad kiekvienas telefonas, turintis „Bluetooth“ jungtį, gali virsti beranke kalbėjimo įranga, leidžiančia atsiliepti į skambutį ir kalbėtis nieko nespaudžiant prie ausies. Aišku, tam reikia tinkamo muzikos grotuvo, tačiau parduotuvėse tokie kainuoja nuo 200 litų, kas ne taip ir smarkiai lenkia baudą už vairavimą plepant.

Juolab, kad daugelis leidžia tokiu būdu per automobilio sistemą groti telefone laikomą muziką ir tai kur kas geriau, negu klaikinti aplinkinius vinguriuojant po kelią stiklinėmis akimis su spaudžiamu prie ausies rageliu.

Na, moralai baigti, metas papasakoti apie programėles.

„Sviesoforai.lt“

Ši programėlė skirta tik vilniečiams ir susiruošusiems vairuoti Vilniuje, tačiau, kadangi eismas šiame mieste bene intensyviausias Lietuvoje, tai gali būti tikrai naudinga.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ teikiama paslauga (suprantame, kad jau kilo nepasitikėjimas) leidžia vairuojantiems Vilniuje planuoti maršrutus atsižvelgiant į esamą eismo situaciją mieste.

Programėlės kūrėjai nurodo, kad čia atsiveriančiame žemėlapyje galėsite matyti eismo situaciją realiu laiku, peržvelgti situaciją pagal kategorijas (eismo įvykiai, kelio darbai, eismo ribojimai, spūstys), suplanuoti savo maršrutą pagal adresą ir įvedant tarpinį kelionės tašką.

Teoriškai programėlė veikia pateikdama maršruto išklotinę, esamą eismo situaciją kelyje ir nurodydama apytikslį laiką, kiek šiuo metu tokia kelionė truks. Maršrutą galima išsaugoti, koreguoti atsižvelgiant į kelio darbus ar grūstis ir t.t.

Vartotojai pateikia nemažai skundų, kad programėlė pateikia duomenis pavėluotai, netikslius ir t.t. Tačiau ji tobulinama, o net jei nepasinaudosite, bus visai įdomu ir naudinga paspaudus sankryžas filmuojančių kamerų ikonėles, pamatyti tuo momentu jų užfiksuotą situaciją.

Programa veikia tik telefonuose turinčiuose „Android ICS“ ar naujesnę versiją. Veikimui būtinas interneto ryšys ir aktyvuotas GPS imtuvas.

Parking in Lithuania arba Parking Lithuania

Abi programėlės vykdo tą pačią užduotį – padeda sumokėti už automobilio stovėjimą didžiuosiuose Lietuvos miestuose tiesiog mobiliuoju telefonu ir pratęsti stovėjimo laiką nė negrįžus prie automobilio.

Tiesa, tam, kad jos veiktų iš savo mobiliojo ryšio operatorių turėtumėte gauti bei prie automobilio stiklo prisiklijuoti stovėjimo lipduką. Tuomet sąskaita už automobilio stovėjimą tiesiog bus pridėta prie jūsų mėnesio sąskaitos už telefono naudojimą.

Kurią programėlę pasirinkti, nuspręskite patys – Vilniuje tiek viena, tiek kita veikia paprastai ir puikiai. Sumokama siunčiant SMS žinutę, taip pat gaunama SMS apie pasibaigusį stovėjimo laiką.

app/if-helps-you/id359652876?mt=8"="">app/if-helps-you/id359652876?mt=8"" target="_blank">If helps you“

Šią programėlę sukūrė draudimo bendrovė „if“, tačiau pagelbėti keliaujant Europos keliais ji gali kiekvienam. Keista pasirodė tik tai, kad kūrėjai nurodo, jog programėlė yra ir „Android“, ir „iOS“ sistemoms, tačiau „Google Play“ parduotuvėje jos neaptikome. Pavyko rasti kitur, tačiau siųsti iš nepatikimų šaltinių failų nerekomenduočiau, tad pristatysiu pagal aprašymą, pateikiamą „App Store“ parduotuvėje.

Savo siūlomomis funkcijomis ji atrodo stulbinančiai naudinga ir patogi. Aišku, prireiks jos tik atsitikus eismo įvykiui ar kitai nelaimei, tačiau juk tuomet labiausiai ir reikia pagalbos.

Čia suvesti visų Europos šalių skubaus pirmosios pagalbos iškvietimo numeriai, naudodama GPS imtuvą programėlė seka jūsų maršrutą ir pagalbos tarnybų numerius keičia pagal poreikį. Be to, prisiskambinus gelbėtojams, ji automatiškai pasiųs GPS koordinates (tam reikės įjungti duomenų perdavimą užsienyje).

Programėlėje numatyta galimybė ne tik paskambinti greitajai ar policijai – vienu paspaudimu galėsite išsikviesti ir techninę pagalbą kelyje. O jei esate draudimo bendrovės „if“ klientai, dar ir susisiekti su asistentu.

Lyg to dar būtų negana, programėlė leidžia fotografuoti bei persiųsti įvykio vietos nuotraukas. Be to, čia rasite ir detalias pirmosios pagalbos suteikimo instrukcijas, kur aiškiai aprašyta, kaip pagelbėti sunkiai sužeistam žmogui.

Programėlė visą informaciją pateikia anglų, norvegų, danų, švedų, suomių, estų, latvių ir lietuvių kalbomis. Taigi, jei ne keistas jos dingimas iš „Android“ parduotuvės, tikrai norėčiau tokią įsidiegti.

Waze Social GPS Maps & Traffic

Aišku, jei jau pasiryžai vairuodamas su GPS navigacija telefone naudoti ir interneto duomenis, gali naudotis „Google“ žemėlapiais. Tačiau visuomeninės navigacijos platforma „Waze“ – kur kas smagesnė ir naudingesnė.

Pirmiausia todėl, kad prie jos kūrimo gali prisidėti ir tu. Važiuodamas vienu paspaudimu pažymėti spūstis, eismo įvykius, policijos postus ir naujus greičio tikrinimo taškus. Be to, gali žymėti benzino kolonėles, kur žemesnės kainos ir t.t.

Svarbiausia, kad tai puiki platforma draugauti su kitais vairuotojais, kurie naudojasi šia navigacija. Dėl to kelyje niekuomet nebūsi vienas, sulauksi pagalbos ir pats padėsi kitiems.

Jos efektyvumas tiesiogiai priklauso nuo besinaudojančiųjų skaičiaus, tačiau Lietuvoje ši programėlė irgi sparčiai populiarėja. O pažįstamas latvis kartą prisipažino, kad jo mama noriai šia programėle naudojasi, nes kiti vairuotojai žymi, kur stovi policija.

Tikimės, nepagalvojote, kad kalbame apie eismo taisyklių pažeidimus...

MapFactor: GPS Navigationarba Navfree: Free GPS Navigation

Tai nemokamos GPS navigacijos programėlės, kurios naudoja nemokamus „OpenStreetMap“ žemėlapius. Daugiau nelabai ką ir tereikia sakyti – tiesiog galėsite naudotis visomis navigacijos funkcijomis daugelyje pasaulio šalių be jokių duomenų perdavimo mokesčių.

Įsidiegiate vieną šių programėlių, joje pasirenkate, kokių šalių žemėlapius norite parsisiųsti į telefono atminties kortelę (jie užima nemažai vietos), nustatote kokia kalba ji pranešinės apie posūkius (lietuvių kalbos nėra), ir pirmyn.

Visa kita, kaip ir nemažai kainuojančiose mokamose navigacijos programėlėse. Aišku, šie žemėlapiai yra ne tokie tikslūs, kartais teks pasivėžinti ratuku, mažesni miesteliai nėra pilnai sužymėti, o ir adreso paieška gali būti komplikuota arba gali reikalauti prisijungimo prie interneto.

Tačiau dovanotam arkliui į dantis nežiūrima – važiuoti nepažįstamu keliu su nemokamu gidu kur kas maloniau, negu pasiklysti ar mokėti už tą gidą šimtus.

Eismo informacija

Lietuvos automobilių kelių direkcija per šią programėlę realiu laiku pateikia vairuotojams informaciją apie eismo ir oro sąlygas valstybinės reikšmės keliuose.

Aišku, kadangi vėl matome valstybinę įmonę, vėl kyla abejonių, ar darbas buvo atliktas iki galo. Vartotojų skundai tas abejones dar labiau pagilina. Tačiau programėlė nemokama, tad išbandyti tikrai verta.

Čia pateikiama informacija apie eismo ir oro sąlygas suplanuotame kalyje, pranešimai apie esančias kliūtis ar eismo sutrikimus. Be to sudaryta galimybė patiems pranešti apie kelyje pastebėtas avarijas, kliūtis ir kitokius pavojus.

Jei pasirinksite nuostatą „Nuolatos mane informuoti apie šalia esančias eismo ir oro sąlygas“, programėlė seks jūsų važiavimo kryptį ir praneš, jei artėja eismą trikdanti vieta. Nustatę planuojamą maršrutą, matysite čia esančius apribojimus, oro sąlygas ar kitą informaciją, kuri padės apsispręsti, kuriuo keliu geriau važiuoti.

Galėsite keliais mygtukų paspaudimais išsiųsti pranešimus Eismo informacijos centro operatoriui taip pagreitindami ir palengvindami atsakingų tarnybų darbą.

Pričiupk!

Erzina egoistai ir kelių gaideliai, manantys, kad jie turi išskirtines teises? Seniai suvokei, kad tai, ką tie chamai vadina skundimu, išties yra sąžiningumas ir savigarba? Tiesiog esi savo šalies patriotas, kurį jau pykina nuo jos gerovę griaunančių smulkiųjų nusikaltėlių? Nenori suteikti teisės protiškai nepilnaverčiams prabangių visureigių vairuotojams niekinti neįgaliuosius stovint jiems skirtose vietose?

Kažkas pasistengė ir sukūrė tau šią programėlę – nufotografuok nenaudėlį ir siųsk pranešimą apie pastebėtą pažeidimą policijai. Kas, jei ne tu padarys tvarką savo miesto gatvėse?

Tą patį galima padaryti ir interneto svetainėje epolicija.lt. Tik tai sudėtingiau ir dar neaišku, kada tie diegimo darbai baigsis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.