Tai jau realybė – įžengiame į lanksčių įrenginių erą

Pasaulinis baterijų išmaniesiems įrenginiams gamybos lyderis – kompanija „LG Chem“ – jau kurį laiką gamina laiptuotas baterijas, o dabar pradėjo masinę bet kokios formos lenktų baterijų gamybą ir netrukus žada pradėti gaminti baterijas, kurios labiau primins laidą – bus lanksčios, vyniojamos, net sumazgomos ir atsparios vandeniui. Pridėkime tai, kad spalio 7 d. kompanija LG pranešė pradėjusi besilankstančių OLED ekranų išmaniesiems telefonams gamybą. Ir ką matome? Teisingai – stovime ant išmanių apyrankių su lenktu ekranu, naujų formų kompiuterių laikrodžiuose, į ritinius susukamų planšetinių kompiuterių ir net išmaniųjų karolių eros slenksčio!

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 8, 2013, 7:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:40 AM

Kaip ir prieš metus, artėjant naujojo LG išmaniojo telefono pristatymui, kompanija pradeda reklaminę akciją, kurios metu demonstruoja, ką kuria ir ties kuo dirba kiekvienas jos padalinys. Tačiau retai tie pristatymai būna tokie įdomūs, kaip šiais metais.

Baterija kabelyje ir ne tik

Spalio 8 d. „LG Chem“ paskelbė, kad pradėjo gaminti lenktos formos baterijas, kurios bus dedamos į naujausią „LG Electronics“ išmanųjį telefoną. Tai leidžia įtarti, kad ateity LG telefonai ant stalo gulės sūpuodamiesi, tačiau čia tik aisbergo viršūnė.

Lenktas baterijas, kurias galima bus pritaikyti ir išmaniuose laikrodžiuose ar akiniuose, kompanija pradėjo gaminti naudodama savo patentuotą „Stack and Folding“ technologiją.

Jau nuo liepos mėnesio gaminamos ir laiptuotos baterijos – tokios dedamos į telefoną „LG G2“ ir leidžia geriau išnaudoti įrenginyje esančią erdvę. Iš esmės tai į vieną korpusą įmontuotos dvi mažesnės baterijos kiek paslinktos viena kitos atžvilgiu.

Tačiau tai niekai, palyginti su pristatyta ateities technologija – kabelinėmis baterijomis. Paprasčiausią elektros laidą primenančias baterijas planuojama parengti gamybai per artimiausius metus.

Žemos įtampos „kabelinės baterijos“ nekaista ir veikia ilgiau. Be to, jos nebijo drėgmės, todėl galės maitinti įvairiausios paskirties dėvimus lanksčius įrenginius.

„Pasitelkę išskirtinę technologiją sėkmingai sukūrėme baterijas, kokių iki šiol nebuvo. Tokiu būdu „LG Chem“ tampa rinkos pionieriumi. Būdami baterijų gamybos lyderiais ir toliau sieksime išlikti pasaulyje pirmaujančiu saugesnių, ilgiau veikiančių ir universalesnių baterijų ateities kartoms gamintoju“, – sakė „LG Chem“ prezidentas Ys Know.

Tačiau LG ne vieninteliai kuria unikalias lanksčias baterijas. Neseniai Pietų Korėjos mokslo ir technologijos instituto (KAIST) mokslininkų komanda paskelbė sukūrusi puikiai veikiančią ličio jonų bateriją, kurią galima lamdyti kiek norite.

Įspausta į ploną plastiko juostą baterija mokslininkų nuomone būtų ideali lankstiems įrenginiams – juk lanksčios atminties schemos, lankstūs LED šviestuvai ir ekranai jau egzistuoja. Vienintelė bėda, kad ši baterija kol kas nepakankamai efektyvi, tačiau mokslininkai nenuleidžia rankų ir jau ieško gamintojo.

Vyniojami ekranai ir ne tik

Jie, aišku, jau ne naujovė – dar metų pradžioje „Samsung“ Las Vegase (JAV) iškilmingai demonstravo savo kurtą lankstų OLED ekraną „Youm“. Be to, visada pasiryžusi aplenkti kiekvieną konkurentą „Samsung“ pažadėjo jau šį mėnesį Pietų Korėjos rinkai pristatyti pirmąjį savo išmanųjį telefoną lenktu ekranu. Net pavadinimą smalsuoliai jau mini – „Galaxy Round“.

Ten pat Las Vegase savo lenktų ekranų koncepcijas pristatė ir kompanijos „Plastic Logic“, „Human Media Lab“ bei „Intel“. Parodė ir lenktą laikrodį, ir lyg popierių besilankstantį planšetinį kompiuterį.

Pridėkime tai, kad kovo bei gegužės mėnesiais „Apple“ gavo patentus susukamiems AMOLED ekranams su veido sekimo technologija bei išmaniesiems telefonams lanksčiais ekranais, kurie būtų naudojami, kaip grotuvai, užrašų knygelės, žaidimo kompiuteriai ir vaizdo kameros.

Taigi, ką tokio naujo siūlo LG? Pirmiausia – faktą, kad kompanija tokių OLED ekranų išmaniesiems telefonams gamybą jau pradėjo. Gal ir nenuostabu – juk lenktus televizorius jau kurį laiką siūlo pirkėjams.

Be to, LG teigimu iš plastiko juostos gaminamas lankstus ekranas šiuo metu yra ploniausias ir lengviausias pasaulyje. Jo storis tik 0,44 mm, o 6 colių įstrižainės ekrano svoris – 7,2 g.

„Kompanija „LG Display“, pasitelkusi pirmaujančią technologiją, pradeda naują lanksčiųjų ekranų išmaniesiems telefonams erą, – spalio 7 d. pristatydamas šį gaminį kalbėjo kompanijos vadovas Sang Deog Yeo.

- Tikimasi, kad lanksčiųjų ekranų rinka vis plėsis, jie bus montuojami automobiliuose, nešiojamuose kompiuteriuose ir dėvimuose įrenginiuose. Todėl mūsų tikslas nuo pat pradžių įsitvirtinti tarp pirmaujančių lanksčiųjų įrenginių gamintojų.“

Pabaigoje dar prisiminkime, kad ir garsiojo nesibraižančio „Gorilla“ stiklo gamintoja, kompanija „Corning“ šią vasarą pristatė itin ploną besilankstantį stiklą. Taigi, ko dar trūksta? Sakote, kad niekas nežino, kur tie lankstūs įrenginiai bus praktiškai pritaikomi? Niekai! Juk kol S.Jobsas neparodė „iPad“ niekas nė kankinamas nebūtų prisipažinęs, kad tokio jam reikia.

Tik kur dabar tą naują S.Jobsą rasti?..

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.