„Windows 8.1“ atnaujinimas: pirmyn į praeitį

Nors naujausioji „Windows“ versija oficialiai pasirodė tik penktadienį, aš ja naudojuosi nuo birželio pabaigos. Tada įsirašiau bandomąją šios operacinės sistemos versiją, o šiandien galiu pasakyti, kad neturiu kuo skųstis.

„Bing“ vis dar nesiseka prilygti „Google“.<br>AP
„Bing“ vis dar nesiseka prilygti „Google“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

2013-10-18 15:38, atnaujinta 2018-02-21 01:20

Windows 8.1“ atnaujinimu į praeitį pavadinau todėl, kad grįžo visą „Microsoft“ simbolizuojantis „Start“ mygtukas. Tai bene pastebimiausia atnaujinimo detalė, būtent ji pabrėžiama visose apžvalgose.

Tačiau man ji didelio įspūdžio nepaliko. Žinoma, galbūt, jei vartotojas naudojasi kompiuteriu su liečiamu ekranu, tačiau nėra įpratęs taip vadinamos „modernios naudotojo sąsajos“ pasiekti kitaip, jis prideda patogumo. Bet juk ją kur kas patogiau galima įsijungti „Windows“ klavišu esančiu klaviatūroje.

Suprantu ir tai, kad aštuntoji „Windows“ versija yra skirta ateities kompiuteriams. Bėda ta, kad daugelis mūsų vis dar daugiausiai naudojasi įprastais. Turbūt dėl to „Microsoft“ ir nusprendė atnaujinimą labiau pritaikyti tokioms sistemoms, kokias žmonės iš tiesų turi namuose ar darbe.

Geriausias dalykas apie „Windows 8.1“ yra daugybė mažų patobulinimų, kurie naudojimąsi ja padaro patogesniu, arba bent jau netrukdo.

Programėlės

Visų pirma, norėčiau paaiškinti, kodėl „Windows 8“ apskritai yra verta dėmesio. Galima pradėti nuo programėlių.

Pavyzdžiui, jei šį tekstą skaitytumėte kompiuteryje, kuriame įdiegta „Windows 8“, patogiausia tai daryti būtų per specialią lrytas.lt programėlę.

„Microsoft“ parduotuvėje yra ir daugiau lietuvių sukurtų programėlių. Pavyzdžiui, vaikų savišvietai skirta „Pasaulis vaikams“, radijas internete „Radijas“, krepšinio klubo „Žalgiris“ gerbėjams skirta „Žalgiris.lt“ ir daugelis kitų.

Nemažai naudingų programėlių įdiegta būna iškart. Turiu prisipažinti, kad jau neatsimenu, kada paskutinį kartą lauko temperatūrą tikrinau tikrame termometre, o ne kompiuterio ekrane.

Be to, tai ir labai patogu, nes pagrindinių programėlių informaciją galima pasirinkti rodyti vos tik užsikrovus operacinei sistemai ir dar net neprisijungus.

Vertų dėmesio programėlių siūlo ir užsienio kūrėjai. Tarp jų populiariausios – „Skype“, „Twitter“, „Dropbox“, „All Recipes“.

Naujovė „Windows 8.1“ turėtojams – oficiali „Facebook“ programėlė. Ją įsidiegti galima tik turint naujausią atnaujinimą, o išbandyti ją verta vien dėl gražių animacijų, kurios gali paskatinti pradėti naudotis tomis socialinio tinklo funkcijomis, kurių anksčiau galbūt net nepastebėjote.

Taip pat reikia paminėti, kad visų šių programėlių atnaujinimai dabar vyksta automatiškai ir nereikalauja jokių patvirtinimų.

Sutvarkytas „Metro“ stilius

Tvarką mėgstantiems turėtų patikti ir keli su „Metro“ vartotojo sąsaja susiję patobulinimai.

Visų pirma, dabar vos įrašytos programos neatsiras pagrindiniame lange automatiškai. Jų piktogramos abėcėlės tvarka susirikiuos vienu langu žemiau.

Kita patogi funkcija – piktogramų grupavimas. Tai leidžia dažniausiai naudojamas programas sudėlioti patogiomis grupėmis, pavyzdžiui – „darbas“, „vaizdas ir garsas“, „žaidimai“.

Piktogramas pramaišius su programėlių langeliais galima susikurti intuityvią ir pagal asmeninius poreikius pritaikytą sistemą. Be to, atnaujinimas leidžia dar labiau keisti fono užsklandas, tai nors ir mažareikšmis, bet malonus aspektas.

Kiti pakeitimai

„Windows 8.1“ užima mažiau kietojo disko vietos. „Microsoft“ teigimu, atnaujinimas vartotojams leis susigrąžinti nuo 8 iki 15 proc.

Įmantri paieška. Dabar savo užklausą pateikti galima tiesiai iš „Metro“ sąsajos, o jos rezultatai bus pateikti gražiai apipavidalinti. Pats šia funkcija naudojuosi retai, greičiausiai todėl, kad paiešką internete atlieka „Bing“, tačiau galbūt kam nors ji patinka labiau už „Google“.

Vienu metu galima dirbti su keliomis programomis. Ši „Windows 8“ pasirodžiusi funkcija dabar patobulinta, galima keisti darbo langų dydį – tai ko vartotojai labiausiai pasigedo ankstesnėje versijoje.

Integracija su „SkyDrive“. Dabar kelti savo bylas į debesį yra dar patogiau. Žinoma, jei naudojate ne „Microsoft“ produktus, pavyzdžiui, „Google Drive“ arba „Dropbox“, niekas nepasikeitė.

„Windows 8.1“ tikrai geras ir lauktas atnaujinimas. Jį tiesiog būtina įsidiegti visiems, kas jau turi „Windows 8“, juolab, kad jis jiems yra nemokamas.

Visiems kitiems dar galima palūkėti kelis metus, kol liečiami ekranai dar labiau įsigalės kompiuterių rinkoje (panašu, kad „Microsoft“ to tik ir laukia). Nebent per tą laiką technologijų specialistai sugalvos ką nors dar šaunesnio. Pagyvensime – pamatysime.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.