Ar jau verta pirkti telefoną liečiamu ekranu?

Telefonai liečiamais ekranais nuo pat savo pasirodymo sulaukė ne tik pagyrimų, bet ir gausybės kritikos.

Į elektros krūvį reaguojantys ekranai užfiksuoja žmogaus kūno generuojamą elektros iškrovą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Į elektros krūvį reaguojantys ekranai užfiksuoja žmogaus kūno generuojamą elektros iškrovą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-10-18 16:57, atnaujinta 2018-02-21 01:16

Vieni žmonės skundėsi, jog telefonai liečiamu ekranu reikalauja daugiau dėmesio – dėl to, kad mygtukų negalima justi rankos pirštais, į juos reikia žiūrėti.

Kitiems užkliuvo prastas telefonų ekrano jautrumas – dar prieš keletą metų telefonų apžvalgininkai įvertindavo, ar telefonas jautriai reaguoja į prisilietimą.

Trečius vartotojus erzino tai, kad didelius ekranus turintys telefonai kaip mat išsikraudavo.

Portalas lrytas.lt siūlo pažvelgti į šiuolaikinius išmaniuosius telefonus ir palyginti, kas pasikeitė nuo tada, kai telefonai liečiamais ekranais buvo tik turtuolių ir keistuolių „žaislai“.

Jautrumas

Liečiami ekranai iš esmės skirstomi į dvi grupes – reaguojančius į elektros krūvį (angl. capacitive screen) ir į spaudimą (angl. resistive screen).

Į elektros krūvį reaguojantys ekranai užfiksuoja žmogaus kūno generuojamą elektros iškrovą, o į reaguojantys į spaudimą „pajunta“, kai ekraną stipriau liečia bet koks objektas.

Kadangi į spaudimą reaguojantys ekranai yra gerokai pigesni, jie buvo populiaresni pirmos kartos liečiamuose telefonuose. Tačiau jie buvo ne tik pigesni, bet ir gerokai nejautresni.

Dėl to už mažą kainą aparatus įsigiję vartotojai bergždžiai baksnojo telefonų ekranus pirštais ar specialiais stiliais – užsispyręs ekranas nereaguodavo, o parašyti SMS žinutę su juo būdavo tikra kančia.

Tačiau greit padėtis drastiškai pasikeitė – jau 2011 metais 70 proc. telefonų turėjo į elektros krūvį reaguojančius ekranus.

Tad jei renkatės telefoną ne už kelis šimtus litų, jo jautrumas nebeturėtų būti problema.

Trumpaamžė baterija

Šioje srityje proveržio dar nematyti. Nors telefonų baterijos vis talpesnės ir patikimesnės, tačiau jos vis tiek išsikrauna greičiau nei per parą, nes naujausi mobilieji telefonai atlieka gausybę funkcijų – nuo interneto naršymo iki filmų žiūrėjimo.

Vis dėlto kai kurie išmanieji telefonai gali pasigirti kiek ilgesne baterijų gyvavimo trukme.

Tinklapis laptopmag.com tikrino įvairius naujausius telefonus ir surikiavo, kurie iš jų ilgiausiai dirba naršant internete įsijungus 4G ryšį ir su 40 proc. ekrano ryškumu. Pateikiame 5 geriausiai pasirodžiusius telefonus:

1. „LG G2“ - 13 valandų 44 minutės

2. „Samsung Galaxy Note 3“ - 11 valandų 15 minučių

3. „Motorola Droid Maxx“ - 9 valandos 25 minutės

4. „HTC One“ - 8 valandos 17 minučių

5. „LG Lucid 2“ - 7 valandos 55 minutės

Taigi, jei norite nuo ryto iki vakaro naršyti internete, jums reiktų vieno iš šių telefonų, arba apsirūpinti atsargine baterija.

Daug dėmesio reikalaujantis valdymas

Dabartiniai paaugliai jau įprato vaikščioti įbedę akis į savo išmaniuosius telefonus ir net nežino, kad dar prieš 6-7 metus mokinys tiesiog privalėjo mokėti rinkti SMS žinutes nežiūrėdamas į po suolu maigomą telefoną.

Nors dabartiniai išmanieji telefonai su virtualiomis klaviatūromis turi daug galimybių, tačiau į jas nežiūrint suregzti rišlų sakinį būtų sudėtinga.

Kita vertus, virtualios klaviatūros turi ir privalumų.

Visų pirma, pavertus mobilų telefoną ant šono, jo klaviatūros išdėstymas dažniausia atkartoja kompiuterinę klaviatūrą, tad nėra sudėtinga intuityviai jausti, kur yra koks mygtukas.

Be to, virtualioje klaviatūroje galima pasirinkti kokią nori kalbą, pridėti savo simbolius.

O tiems, kurie negali gyventi be mygtukų pojūčio, taip pat atsirado sprendimas.

2013 metų pasauliui buvo pristatytas įmonės „Tactus Technology“ gaminys „Tactus“ - savo formą keičiantis liečiamas ekranas.

Kai to pareikalauja naudotojas, pats telefono ekranas suformuoja įdubas ir iškilumus, taip sukurdamas realių klaviatūros mygtukų atitikmenis. Kai jų nebereikia, ekranas išsilygina ir veikia kaip įprastas liečiamas ekranas (straipsnio pabaigoje prisegtas „Tactus“ veikimo principus parodantis vaizdo įrašas).

Labai supaprastintai „Tactus“ veikimą galima paaiškinti taip – po telefono ekranu yra nedideli skysčio rezervuarai. Kai skysčio slėgis padidinamas, jis savo ruožtu iškelia į paviršių dalį ekrano.

Nors technologija šiuo metu dar tik tobulinama, ji sulaukė didelio susidomėjimo visame pasaulyje, tad galima tikėtis, kad netolimoje ateityje dauguma išmaniųjų telefonų mokės „užsiauginti“ klaviatūrą.

Tad jei iki šiol nesiryžote įsigyti telefono liečiamu ekranu tik dėl virtualios klaviatūros, galite dar kiek palaukti, kol ji taps tikra.

O jei jus nuo išmaniojo telefono atbaidė per pusdienį išsikraunančios baterijos ir nepajuntantys lietimo ekranai, metas dar kartą peržvelgti, ką siūlo gamintojai – galite būti maloniai nustebinti.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.