„Apple“ naujienos – plonytis „iPad Air“ ir žvėriškas „Mac Pro“

Jei kam atrodo, kad „Apple“ prarado buvusią trauką, turėtų pažiūrėti į naujų įrenginių pardavimų statistiką ir eilę, kuri vėsų spalio 22 d. rytą (San Fransiske 10 laipsnių šilumos, Lietuvoje – 19 val. vakaro) nusitiesė prie įėjimo į „Yerba Buena“ menų centrą, kuriame prasidėjo kompanijos naujovių pristatymas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 22, 2013, 9:37 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:38 PM

Akivaizdu, kad atėjo metas paskelbti naujojo šiukšlių dėžės formos „Mac Pro“, bei operacinės sistemos „OS X Mavericks“ kainą ir pasirodymo datą. Ir žinoma, metas naujiems „MacBook Pro“ bei „iPad“ dar raiškesniais ekranais? O jei užrašas ant pakvietimo į renginį „We still have a lot to cover“ turėjo ir kitą, slaptą, prasmę, tai buvo užuomina į tai, kad geriausi dalykai pasaulyje yra nemokami!

Įžanga  - kaip visada

Timas Cookas į sceną užlipo 20 val. 02 min. Lietuvos laiku. Išsipuošęs kaip visada – juodi marškiniai ir džinsai. Pirmiausia, aišku, reikia pasigirti puikiais „iPhone 5s“ ir 5c pardavimais – 9 mln. per savaitę skaičius tikrai vertas paminėjimo.

Parodo trumpus reportažus, kaip tai atrodė „Apple“ parduotuvėse visame pasaulyje. Lietuvos nerodo. Ai, teisingai, Lietuvoje nėra „Apple“ parduotuvės, o ir esančios tais telefonais dar neprekiauja. Ar tik ne todėl ir tapome gintarine „Samsung“ šalimi. Hmm, nukrypau.

Taigi, po to T.Cookas pasigyrė kaip visi giria „iOS7“ ir, kad šią sistemą per 5 dienas buvo įdiegta į 200 mln. įrenginių. Ir „iTunes“ radijo jau klauso 20 mln. žmonių… Tfu, šito irgi Lietuvoje nėra.

O štai faktas, kad programėlių kūrėjai iš „App Store“ jau uždirbo 13 mlrd. dolerių kai kam Lietuvoje tikrai patiks – juk esame startuolių šalis.

Timas Cookas atrodo skubėjo – tuoj peršoko prie „Mac“ kompiuterių ir scenoje jį pakeitęs Craigas Federini prabilo apie OS X.

„Mac“ programinė įranga „OS X Mavericks“

Naujas kompanijos požiūris – programine įranga atnaujinti jūsų įrenginius. Taigi, kompiuterių baterijos gyvavimo laikas ir greitis pagerės tik dėl to, kad įdiegsite naują operacinę sistemą „Mavericks“.

Tas pats požiūris ir į kompiuterio atmintį – nauja operacinė sistema ją kompresuoja, dėl to galima vienu metu nuveikti daugiau ir kompiuteris dėl to nesulėtėja.

Atnaujinimai taip pat bent du kartus pagreitina integruotą vaizdo variklį. Aišku, daug geriau palaiko daugybę monitorių. Dar kai kurios atnaujintos programėlės – žemėlapiai, knygos.

Toliau C.Federini demonstruoja naujos operacinės sistemos veikimą praktiškai – vaidindamas, kad kuria projektą apie Marsą, rodo, kaip naujai ir greitai kompiuteris dirba su žymomis. Kaip gaunamos ir susiejamos su kalendoriumi žinutės, pranešimai iš tinklalapių. Kaip gerai veikia nauji žemėlapiai (persižegnokime).

Tai labai patogu, bet apie viską jau rašėme prieš pusmetį, kai ši programa buvo pristatyta pirmą kartą.

Taigi, pagaliau kalba apie platinimą. „Apple“ keičia programinės įrangos atnaujinimo principą – atnaujintą programą žmonės gaus kartą per metus ir galės atsisiųsti iš „App Store“. Pirmoji vakaro sensacija – operacinė sistema „Maverics“ „Apple“ kompiuterių savininkams turintiems „Asnow Leopard“ sistemą bus platinama nemokamai! Ir atsisiųsti ją galima jau šiandien!

Nauji „MacBook Pro“ kompiuteriai

Atnaujintas „äMacBook Pro“ 13 colių įstrižainės ekranu gavo 4 kartos „Haswell“ procesorius (to ir tikėjomės), dabar jis mažiau sveria ir yra plonesnis. Žadama, kad baterija veiks iki 9 valandų, jo SSD diskas 60 proc. greitesnis, jame įdiegta du kartus greitesnė „Thunderbolt 2“ jungtis.

Kaina? Nuo 1299 dolerių, o tai bent 200 dolerių mažiau negu senesnis modelis! Valio, antra gera žinia „Apple“ gerbėjams. Tiek kainuos bazinis modelis, su 2,4 GHz dviejų branduolių i5 procesoriumi ir 4GB RAM atmintimi. Beje, prekyboje šis kompiuteris irgi pasirodo… šiandien! Tiesa, ne Lietuvoje…

15 solių įstrižainės ekrano „MacBook Pro“ gavo „Intel Crystalwell“ procesorių su „Iris Pro“ grafiką. Bus ir modelių su atskira „GeForce GT“ vaizdo plokšte.

Šis kompiuteris su baterija veikia 8 val., parduotuvėse pasirodys šiandien ir kainuos nuo 1999 dolerių. Tai, beje, irgi 200 dolerių mažiau negu senesnis modelis.

Naujasis „Mac Pro“

Apie jį jau ne tik girdėjome bet ir daugybę parodijų matėme – keista kosminė kompiuterio forma daug ką prajuokino.

Tiesa, neįtikėtinai mažytėje dėžėje telpa visai nejuokinga technologija. Naujausios kartos „Xeon e5“ procesoriai su 4, 6, 8 ir net 12 branduolių! 1866MHz DDR atmintis. „AMD FirePro“ vaizdo korta su dviguba 384 bitų atmintimi, galinčia siekti iki 12 GB DDR5.

SSD diskas sieks iki 1TB talpos, o išplėsti kompiuterio įrangą galima per šešias „Thunderbolt 2“ jungtis, keturias USB 3.0 jungtis, HDMI – žodžiu, skylių ir lizdų šiame kompiuteryje...

Reklamoje rodo, kaip kino kūrėjas Deanas Devlinas šiuo kompiuteriu realiu laiku montuoja 4K raiškos filmą. Mūsų televizijų montuotojams dabar pats metas apsiverkti.

Šio JAV pagaminto monstro kaina – nuo 2999 dolerių, o prekyboje jis pasirodys gruodį. Beje, energijos jis naudos 70 proc. mažiau negu praeitos kartos modelis.

Vakaro vinis – „iPad Air“  

Pirmiausia, aišku, buvo pristatyti visų „Apple“ programėlių (nuo „GarageBand“ iki „Keynote“) ir paslaugų (nuo „iCloud“ iki „iWork“) atnaujinimai – jos, aišku, nemokamos, dabar jau pritaikytos naujausiems 64 bitų procesoriams, puikiai veikia, tinka profesionalams ir t.t. Žodžiu, dabar atnaujinta daugiau negu 20 „Apple“ programėlių, kurias visas gausite nemokamai.  

Ir štai, vėl matome Tima Cooką – metas „mūsų tobuliausiai technologijos revoliucijai“. Jo didenybė „iPad“!  

Pasaulyje jų jau parduota 170 mln. Visi tyčiojosi, o jis tapo vienu sėkmingiausių „Apple“ produktu. „iPad“ žmonės naudoja keturiskart dažniau negu visus kitus planšetinius kompiuterius. „App Stre“ jau dabar yra 475 tūkst. specialiai „iPad“ sukurtų programėlių.  

Taigi, scenoje vėl Philas ir jis pristato „didžiausią atnaujinimą“. Naujasis „iPad“ vadinasi „iPad Air“ – jis plonesnis, lengvesnis ir galingesnis. Ekranas vis dar 9,7 colio įstrižainės retina, o atstumas nuo ekrano iki įrenginio kraštų 43 proc. mažesnis.

„iPad Air“ tik 7,5 mm storumo (20 proc. plonesnis negu „iPad 4“) ir sveria lygiai vieną svarą (beveik trečdaliu palengvėjo). Viduje, aišku, naujas 64 bitų architektūros A7 procesorius (tas pats iš „iPhone 5s“).

„iPad Air“ 8 kartus greitesnis už pirmąjį „iPad“, o jo grafika greitesnė… 72 kartus! Viduje įrengti du mikrofonai, 5MP raiškos „iSight“ kamera ir 1080p HD vaizdą filmuojanti vaizdo kamera.

Kartą pakrovus galėsite dirbti iki 10 val., „iPad Air“ bus sidabro, baltos, pilkos bei juodos spalvų, kainuos nuo 499 dolerių ir pasaulio parduotuves pasieks lapkričio 1 d. Kinijos – tikrai pasieks (pirmą kartą istorijoje, pirmąją prekybos dieną), o dėl Lietuvos kažko labai abejojame.

Kaip ir tikėjomės, atnaujintas „iPad mini“ gavo retina ekraną. Jo skiriamoji geba lygiai tokį pati, kaip „iPad Air“ – 2048x1536 taškų. Labai rimta tiek sugrūsti į 7,9 colių įstrižainės ekraną.  

Beje, viduje ne koks pasenęs, o naujausias A7 procesorius, taigi šis „iPad mini“ yra 4 kartus greitesnis negu prieš tai buvęs modelis, o jo grafika greitesnė net 8 kartus.

Įkrovus šis mažylis veiks 10 val.,  jam įrengta 5MP kamera, jis bus gaminamas baltos, pilkos, sidabrinės bei juodos spalvų. Prekyboje pasirodys lapkričio pabaigoje ir kainuos nuo 399 dolerių. Beje, senesnis modelis irgi bus parduodamas, tik jo kaina nukris iki 299 dolerių.

Kartu bus pasiūlyti ir atnaujinti „iPad“ viršeliai, kurie kainuos nuo 39 dolerių (odinis – 79 doleriai). Atrodo, kad klavišų į juos šį kartą niekas taip ir neįdėjo. Na, bet ir taip pasiūlė daug. Tik taip seniai lauktojo laikrodžio, atrodo, nė nebesiruošia siūlyti…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.