Šešios „Nokia“ naujienos ir tik šeši coliai Lietuvai

„Nokia“ išaugo. Visomis prasmėmis“, – per pristatymą Abu Dabyje rėžė „Nokia“ įrenginių ir paslaugų padalinio vadovas Stephenas Elopas ir iš kišenės išsitraukė milžinišką geltoną stačiakampį. Žodžiu, be savo planšetofono liko tik „Apple“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 22, 2013, 6:06 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:46 PM

Neįprasto dydžio „Lumia 1520“ ir „Lumia 1320“ švyti jau įprastomis ryškiomis polikarbonatinio korpuso spalvomis, įprastai ir pagrįstai giriasi nuostabiomis kameros funkcijomis ir žada net ryškioje saulės šviesoje puikiai rodantį ekraną. Tačiau įdomiausia pristatyme net ne kišenes draskantis naujo įrenginio dydis, o atnaujinta operacinė sistema ir stulbinančios naujos „Nokia“ programėlės, kurias žada pristatyta programinė įranga „Lumia Black“.

Trys pigūs telefonai rytams ir pietums

Teisybės dėlei priminsime, kad „Nokia World“ renginyje legendinė telefonų gamintoja pristatė šešis naujus įrenginius.

Pirmiausia, kruopščiai nutaisęs susižavėjusį veidą, S.Elopas pasauliui parodė naujus „Asha“ telefonų šeimos modelius –  „Asha 500“, „Asha 502“ ir „Asha 503“. Išties „pusišmaniai“ telefoniukai visu liečiamu ekranu atrodo puikiai. Tokios pat ryškios spalvos kaip „Lumia“, kurias gaubia lyg krištolas permatomo plastiko sluoksnis.

Tiesa, akivaizdu, kad jie skirti besivystančioms rinkoms, tad potencialus liečiamų ekranų pirkėjas Lietuvoje į tokius žvelgs iš aukšto. Asmeniškai aš manau, kad kur kas daugiau šansų sulaukti savo vartotojo čia turi tos pačios „Asha“ serijos telefonai su mygtukais negu be jų – pirmieji įtiks bent jau konservatyviems išmaniųjų priešams.

Ką reiškia „pusišmaniai“? Jie turi elementarias išmaniųjų funkcijas, leidžia naršyti socialiniuose tinkluose, talpinti ten savo nuotraukas, elementariai naudotis internetu. Tačiau programėlių parduotuvės gausos galite nesitikėti. Iš visų trijų modelių tik brangiausias „Asha 503“ palaiko 3G ryšį, o 5 MP raiškos kamerą turi ir „Asha 502“.

Tiesas, visi trys pasižymi bent jau viena patrauklia savybe – skirti Afrikos bei Azijos rinkoms jie kainuoja tikrai nedaug. Brangiausia „Asha 503“ – apie 250 Lt. be mokesčių ir subsidijų. Na, bet dar neaišku, ar Lietuvoje juos išvysime.

Vienas planšetinis kompiuteris šiaurei ir vakarams

Kita naujovė, kurios atsiradimu Lietuvos parduotuvėse abejoja ir patys „Nokia“ atstovai mūsų šalyje – pirmasis „Nokia“ planšetinis kompiuteris „Nokia Lumia 2520“. Tiesa, planšetė, kuriai skirta atskirai parduodama klaviatūra su papildomu maitinimu, yra dvigubai brangesnė už pigiausią „Asha“ telefoną ir kainuoja apie 375 litus, tikrai neskirta Afrikai.

Blizgios raudonos arba baltos, bei matinės žalsvai mėlynos arba juodos spalvos planšetinis kompiuteris su „Windows RT 8.1“ operacine sistema pirmiausia pasirodys JAV, Didžiojoje Britanijoje ir Suomijoje. Numatoma „Nokia Lumia 2520“ kaina be mokesčių – 499 JAV doleriai (1260 litų).

Pats įrenginys atrodo puikiai ir pasižymi nuostabiomis techninėmis charakteristikomis. 10,1 colio įstrižainės HD ekranas, kurio rodomas vaizdas saulės šviesoje, anot gamintojų, bus ryškesnis nei visų kitų planšetinių kompiuterių. Palaiko mobilųjį 4G LTE internetą ir bevielį Wi-Fi interneto ryšį. „Lumia 2520“ įrengta 6,7 megapikselio raiškos kamera su pirmą kartą planšetiniame kompiuteryje įdiegta Carl Zeiss optika.

Įdiegtos papildomos „Nokia“ programėlės išties įrenginiui suteikia tam tikro patrauklumo – tai vienintelis planšetinis kompiuteris, kuriame yra HERE žemėlapiai, visiškai nereikalaujantys interneto duomenų. „Nokia Video Director“, skirta kurti vaizdo klipus ir tiesiog fantastiška „Nokia Storyteller“, apie kurią dar pakalbėsime vėliau. Išskirtinai „Lumia 2520“ „DreamWorks“ studija sukūrė žaidimą „Dragon‘s Adventure“.

Visa tai nuostabu. Puiku ir tai, kad čia iš anksto įdiegtos „Microsoft Office“ ir „Microsoft Outlook“ programos, Tačiau ar visi privalumai gali išgelbėti su „Windows RT 8.1“ operacine sistema? Atrodo, „Microsoft“ lyg kurčia ir akla – nei girdi kritikos, nei mato savo nuostolius.

Taip, tikriausiai ateis ta diena, kai ši operacinė sistema tenkins vartotoją, kai čia bus bent jau būtiniausių programėlių pasirinkimas, tačiau ji – dar ne čia. Džiugu, kad šiame pristatyme buvo paminėta, jog į „Microsoft“ programėlių parduotuvę jau ateina „Instagram“ ir „Vino“, tačiau ar to pakanka, kad nurungtum „iPad“ ar „Samsung Galaxy“?

Ir tie džiaugsmai, kurių sulauksime Lietuvoje

„Nokia“ pristatė ir pirmuosius savo planšetofonus – „Lumia 1520“ ir „Lumia 1320“. Praėjus trejiems metams po pirmojo „Galaxy Note“ debiuto, „Nokia“ į peraugusių telefonų rinką žengė nesikuklindama – abu įrenginiai su tiesiog milžiniškais 6 colių įstrižainės ekranais.

Tiesa, šiuos įrenginius ir vienija tik ekrano dydis, atnaujinta programinė įranga „Lumia Black“ ir korpusų ryškumas. Jau iki Naujųjų Lietuvą pasieksianti „Lumia 1520“ daugiau negu dukart brangesnė už kitų metų pradžioje iki mūsų atkaksiančią „Lumia 1320“. Akivaizdu, kad ir šių telefonų parametrai gerokai skiriasi.

„Lumia 1520“ turi 20 megapikselių F/2.4 „PureView“ kamerą su optiniu vaizdo stabilizavimu. Naujasis telefonas taip pat turi „tobulo pikselio“ ir priartinimo technologijas, panašias kaip „Lumia 1020“.

6 colių įstrižainės 1080p Full HD raiškos ekranas gerai matomas tiek naudojant patalpose, tiek lauke. Nepriekaištingą garso įrašo kokybę užtikrina „Nokia Rich Recording“ technologija ir keturi (!) telefone įrengti mikrofonai.

Išplečiama microSD kortele 32 GB vidinė atmintis, 2 GB RAM atmintis ir keturių branduolių 2,2 GHz „Snapdragon 800 SoC“ procesorius prilygina šį telefoną aukščiausios klasės konkurentams.

Pridėkime bevielio įkrovimo galimybę, talpią 3400 mAh bateriją, 1,2 MP priekinę kamerą ir pasidarys aišku, kad numatoma 1900 litų kaina be mokesčių ir subsidijų nėra tokia jau didelė. „Nokia Lumia 1520“ bus galima įsigyti geltonos, baltos, juodos ir blizgios raudonos spalvos.

Numatoma „Lumia 1320“ kaina prieš mokesčius – 855 litai. Oranžinės, geltonos, baltos ir juodos spalvų telefonai Lietuvą turėtų pasiekti pirmajame kitų metų ketvirtyje. Kaina atrodo tikrai patraukli, tad pažiūrėkime, ko teks atsisakyti?

Ir šio telefono ekrano įstrižainė 6 coliai, tačiau raiška tik 720p – taškučius jau bus galima įžvelgti. Kamera irgi tik 5 MP raiškos, tad fotografijos entuziastai gali pradėti raukytis. Vidinė telefono atmintis taip pat gerokai mažesnė – 8 GB. Tiesa, ją galima išplėsti microSD kortelės pagalba.

Galiausiai, „Nokia 1320“ procesorius tik dviejų branduolių 1,7 GHz „Snapdragon 400“, o RAM atmintis – 1 GB. Taigi, už dvigubai mažiau ir gausime dvigubai mažiau. Aišku, nereiškia, kad to nepakanka – telefonų baterijos tokios pačios, abu turi LTE ryšį. O svarbiausia – programinė įranga irgi ta pati.

Ką slepia žodžiai „Lumia Black“?

Prisižadėjau, kad tos „Nokia“ programėlės tokios nuostabios, dabar reikia tai kažkaip pagrįsti. Iš esmės programinė įranga „Lumia Black“, tai naujausias sistemos „Windows Phone 8“ atnaujinimas GDR3, kartu su specialiai „Lumia“ įrenginiams sukurtomis naujausiomis „Nokia“ programėlėmis.

Gera žinia ta, kad šį atnaujinimą „Nokia“ žada pateikti ir anksčiau pardavime pasirodžiusiems savo telefonams. Tiesa, juose nebus trijų piktogramų plytelių stulpelių, kurie telpa milžiniškuose planšetifonų ekranuose. Tačiau galimybė laisviau keisti plytelių dydį, daugiau valdymo galimybių, atsiras visur.

Tačiau labiausiai sužavėjo šiame atnaujinime esančios trys „Nokia“ programos – „Nokia Camera“, „Nokia Storyteller“ ir „Nokia Beamer“. Na, apie tai, kad visuose „Nokia“ įrenginiuose įdiegti nemokami HERE žemėlapiai ir navigacijos jau nekalbu – tai seniai žinomas faktas.

„Nokia Camera“, tai viena patogiausių ir profesionaliausių, turinčių daugiausia valdymo galimybių programų, kada nors įdiegtų išmaniuosiuose telefonuose. Pasirinkę profesionalų režimą galite keisti ISO jautrumą ir išlaikymo laiką, kontrastą bei baltos spalvos balansą. Rankiniu būdu suvesti ryškumą. Ir net po to, kai nuotrauka jau padaryta!

Užtikrintai veikia ir automatiniai nustatymai – liks tik pasitreniruoti, kad ilgiau galėtumėte išlaikyti tokį dviem rankom vos apglėbiamą telefoną prieš akis.

„Nokia Beamer“ – programėlė leidžianti dalytis „Lumia“ telefono turiniu bet kurio HTML5 standartą palaikančio įrenginio ekrane. Programėlė leidžia dalytis dokumentais, žemėlapiais, vietos informacija, ar net veidu iš kameros. Žodžiu, viską ką turite savo telefono ekrane, lengvai perkelsite į kito telefono ekraną.

„Nokia Storyteller“ mane sužavėjo labiausiai. Tai toks nuotraukų archyvo, socialinio tinklo, kelionių žemėlapio ir atsiminimų saugyklos hibridas, kuris išties leidžia papasakoti savo gyvenimo istoriją užfiksuotais kadrais.

Pati idėja labai paprasta – kiekviena kažkada kažkur padaryta nuotrauka automatiškai per HERE  žemėlapį susiejama su vietove, kur ji buvo padaryta. Taigi, bet kada galėsite keliauti po atsiminimus ir erdvėje, ir laike.

Peržvelgiant tokias nuotraukas matote pasaulio žemėlapį su burbuliukais pažymėtomis vietomis, kur fotografavote, o juose įrašyti skaičiai rodo, kiek ten padarėte nuotraukų. Artinant vaizdą kiekviena nuotrauka po truputi atsistoja į tiksliai tą vietą, kur buvo padaryta.

Tokiu būdu išsaugomos ne tik paprastos, nejudančios nuotraukos, bet ir garsieji „gyvi kadrai“, užfiksavę judesio momentą. Dabar rodydami draugams aplankytą Paryžių, žemėlapyje iškart galėsite parodyti ir toje gatvėje tuo momentu padarytą kadrą.

Bevielis krovimas visiems

Na, ne visiems, o tik tiems, kas turi tam tinkamus telefonus. Tačiau šį sykį bent jau jokių geografinių apribojimų – naujoji „Nokia“ bevielio įkrovimo plokštelė „Nokia DC-50“ iki metų pabaigos pasirodys viso pasaulio parduotuvėse.

Štai tik klausimas, ar su visais „Lumia“ telefonais suderinamas įrenginys tikrai sukels pirkėjų ažiotažą. Šiaip ar taip, o numatoma jo kaina 250 litų. O tiek mokėti vien už tai, kad nereikėtų kišti kroviklio laido į lizdą telefone… Aišku, nesu suvalkietis, bet ką aš žinau…

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.