Konferencijoje „Techday“ – atsisveikinimas su „Windows XP“

Viskas. Didingoji „Windows XP“ epocha, išpopuliarinusi nešiojamus kompiuterius, pavertus „Microsoft“ operacinę sistemą populiariausia pasaulyje, dovanojusi kas antro kompiuterį turinčio lietuvio namams po piratinę stabilią operacinę sistemą, nugrimzdo į praeitį. Tai oficialu – priminęs apie tai, kad spalio 18 d. pradėtas platinti nemokamas „Windows 8“ sistemos atnaujinimas „Windows 8.1“, „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris paskelbė, kad nuo balandžio 8 d. baigiasi bet koks techninis legendinių „Windows XP“ palaikymas. Taigi, ką prarasime ir ką gauname mainais?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2013, 9:11 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:18 PM

Viso gero, senuk

„Windows XP“ tapo tikra revoliucija ne dėl to, kad leido patogiau tvarkyti nuotraukas ir greičiau prisijungti prie interneto, net ne dėl to, kad įdiegė registracijos, sistemos atkūrimo ir kompiuterio „užmigimo/nubudimo“ funkciją. Netgi paprastesnė kompiuterinio tinklo sukūrimo galimybė ir integruotas įrašomų kompaktinių diskų palaikymas nepavertė šios sistemos legenda. Svarbiausia ir unikali jos savybė – tai buvo pirmoji „Windows“ operacinė sistemą iš kurios visas pasaulis nebegalėjo tyčiotis dėl nuolatinių „nulūžimų“.

„Mėlynasis mirties ekranas“ kuriame parašyta kažkas, ko niekas neskaito, kadaise buvo tapęs tikru „Windows“ simboliu, o „Windows XP“ įgavo jam imunitetą. Taip, prisidirbus sistema kartais ir „pakibdavo“, tačiau tam dažniausiai pakako uždaryti užstrigusią programą ir galėjai dirbti toliau. Likimo ironija yra tai, kad pasirodo pranešimų, jog „iPhone 5s“ kartais nušvinta mėlynai, tačiau dabar ne apie tai.

„Nokia“, HP, „Lenovo“, „Interactive Intellegence“, „Jabra“, „Squalio“ konferencijos ekspozicijų zonoje demonstravo naujausias technologijas, sprendimus ir įrenginius, o šalia blizgančių naujovių įsikūrusiame „Windows XP“ muziejuje nostalgiški lankytojai galėjo apžiūrėti akmens amžiaus laikus primenančius nešiojamus kompiuterius, plytos storumo korpusais ir plytos dydžio ekranais. Klaikiausia, kai supranti, kad tas „akmens amžius“ buvo mažiau negu prieš 15 metų

Pirmyn į dabartį debesyse

„Technologijos keičia verslo bendravimą su klientais, padidino darbo efektyvumą, keičia konkurencinį pasaulio reljefą, nes įgalina bet kurio dydžio įmonę pasiekti klientus visame pasaulyje. Technologijos padeda rasti naujus talentus ir kuria naują darbuotojų kartą. Todėl atėjo laikas kompanijoms strategiškai galvoti apie jų diegimą, kreipti dėmesį į lankstų darbo stilių.

Jei anksčiau „Microsoft“ filosofija buvo „Kiekvienam darbo stalui ir kiekvieniems namams po kompiuterį“, dabar mūsų tikslas padėti žmonėms, bendrovėms, verslui būti pasiekiamais visur ir visada. Dabar kalbame apie įrenginius ir paslaugas, kurios įgalina visus atskleisti savo potencialą. Tai ir yra pagrindinė šios dienos tema“, – sakė „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Kristijonas Kaikaris.

„Mūsų nuomone, vienintelis šio tikslo siekimo būdas yra mobilieji įrenginiai ir vientisos debesų kompiuterijos paslaugos. Toks technologijų derinys padės žmonėms efektyviau išnaudoti savo laiką darbe ir namuose.“ Konferencijos metu „Microsoft“ pristatė, kaip verslas gali išnaudoti vis labiau populiarėjančius socialinius tinklus ir juos integruoti į bendrovės procesus.

„Naujausi sprendimai, tokie kaip „Office 365“ leidžia naujai pažvelgti į verslo ir socialinių tinklų integravimą ir yra glaudžiai susieti su „Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“ bei pokalbių programa „Skype“. Naudodamos šiuos sprendimus bendrovės gali geriau išnaudoti darbuotojų potencialą“, – pasakojo K. Kaikaris. „Daugelis šiuolaikinių verslo įmonių sukuria milžiniškus duomenų srautus, kuriuos galėtų išnaudoti savo konkurencingumui didinti. Tokių duomenų apdorojimas yra tampriai susijęs su debesijos kompiuterijos paslaugomis. Šių paslaugų teikimas Lietuvoje dar tiktai įsibėgėja, tačiau mes jau matome praktinių pavydžių, kaip „debesis“ įdarbinusios įmonės kuria aukštos pridėtinės vertės paslaugas ir siūlo aukščiausios kokybės sprendimus.“

Taigi, visi nori dirbti su naujausiais lietimu valdomais kompiuteriais ar planšetėmis, o tam reikalinga gera programinė įranga, kuri leistų dar paprasčiau pasinaudoti šių įrenginių suteikiamais privalumais. „Windows 8.1“ – geriau ir saugiau Nors pats savo kompiuterio programinę įrangą į „Windows 8.1“ atsinaujinau praktiškai pirmąją dieną, pripažinsiu didelės revoliucijos nepajutau. Taip, „Start“ ekrane atsirado galimybė lebiau keisti ikonėlių dydžius, išmesti nenaudojamas, suvienodintas pagrindinio darbalaukio ir „Start“ ekrano fonas, grįžo gerokai pakitęs „Start“ mygtukas, tačiau iš esmės niekas nepasikeitė.

Ta prasme, programa kaip buvo patikima, greita ir stabili, taip ir liko, o tas mygtukas, dėl kurio dingimo taip pyko „Winsows 7“ gerbėjai, visiškai lengvai pakeičiamas sukūrus nuorodų langą į programų lauką, bei į ekraną iškėlus išjungimo ir perkrovimo mygtukus. Žodžiu, atsinaujinau nes nemokama ir nieko nesugadino.

Tačiau „Windows“ vadovas Baltijos šalims Andres Sirelis ir „Microsoft“ saugumo ekspertė Paula Januszkievicz išvardino ir daugiau privalumų.

„Windows 8.1 tęsia tą pačią ambicingą viziją – dar pagerinti visų tipų kompiuterijos įrenginių naudotojo patirtį. Rengdami šį atnaujinimą daugiausia dėmesio kreipėme į vartotojų pageidavimus. Todėl atnaujinti „Windows“ geriau pritaikyti dirbti įprastame darbalaukyje ir tuo pačiu metu patogesni įrenginiuose mažais ekranais“, – sakė Andres Sirelis.

Planšetinių kompiuterių naudotojams bus malonu, kad užrakto ekrano fonu galima paversti bet kurią nuotrauką, čia rodoma svarbi informacija, o , pavyzdžiui, kamerą galima įjungti tiesiog iš čia, nė ne neatrakinant planšetinio kompiuterio.

Didžiulių kompiuterių, kurie neturi liečiamo ekrano savininkų pageidavimu ne tik grįžo „Start“ mygtukas. Dabar nustatymuose galima nurodyti kompiuteriui įsijungti tiesiai įprasto darbalaukio režime, nė nepaleidžiant pradinio ekrano su lietimui pritaikytomis programėlėmis.

Beje, A.Sirelis paneigė gandus, kad „Microsoft“ gali atsisakyti „Windows RT“ operacinės sistemos planšetiniams kompiuteriams su ARM architektūros procesoriais. Jo teigimu daug kritikos sulaukianti sistema išlieka svarbia ir būtina „Windows“ dalimi, todėl bus palaikoma ir vystoma toliau.

Išties, gal kol kas ir trūksta reikiamų programėlių, tačiau nė viena kita operacinė sistema mobiliems kompiuteriams neleidžia taip paprastai viename ekrane atidaryti kelių programų. Sukurti antro vartotojo jungtį (pavyzdžiui vaikui), kur ekrane bus rodomos visiškai kitos programėlės. Planšetinių kompiuterių savininkams patiks ir didesnė laisvė kuriant savo programėlių išdėstymą.

„Prieš kelias savaites surengėme „Windows 8.1“ demonstracijas šimtams žmonių prekybos centruose. Net skeptiškai nusiteikusiems po demonstracijos sistema labai patiko, todėl tikime, kad sukūrėme labai gerą produktą“, – sakė Andres Sirelis.

Tiesa, planų dalinti „Windows“ nemokamai „Microsoft“ neturi – jų nuomone gaudami sistemą kartu su įrenginiais žmonės ir taip labai daug laimi, o ir perkant „Windows 8.1“ kaina studentams tik 210 litų.

Ir saugumo ekspertės Paulos Januszkievicz, kuri pati save pavadino „hakere“ teigimu, „Windows 8.1“ geresnė sistema negu atrodo iš pirmo žvilgsnio. Įdiegti papildomi programų saugumo tikrinimai, BIOS lygio apsauga, kelios skirtingos programų paleidimo aplinkos, įspės apie galimą virusų ar įsilaužimo grėsmę net neįgudusį vartotoją, o profesionalams gerokai palengvinta problemų paieška.

„Man labai patiko, kad į „Windows 8.1“ kur kas sudėtingiau įsilaužti. Daug daugiau apsaugos nuo įsilaužimo kodų įdiegimo. Labai gerai, kad paprastas žmogus gali žinoti, kokios programos gali kelti pavojų. Dažniausiai į kitą sistemą įsilaužti pavyksta ne dėl jos kūrėjų kaltės, o todėl, kad vartotojai blogai ją suderino. Tačiau „Windows 8.1“ 80 proc. įprastų įsilaužimo metodų neveikia, o likę suveikia tik dėl vartotojo klaidų“, – sakė saugumo ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.