„Žuvis - sugedusi“, - nustato lietuviška elektroninė „nosis“

Kauno technologijos universiteto mokslininkų sukurta elektroninė nosis, gebanti nustatyti produktų šviežumą pagal kvapą, konferencijos ICT2013 parodoje sutraukia bene daugiausia smalsuolių. Pirmą kartą oficialiai pristatytas gaminio prototipas, pagal išskiriamų dujų sudėtį nustato, ar šviežia mėsa tikrai tokia šviežia, kaip atrodo. „Pasaulyje egzistuojantys analogai įrengiami tik laboratorijose, o panašus įrenginys JAV karių naudojamas sprogmenų aptikimui kainuoja 140 tūkst. dolerių. Mūsų nosis 1000 kartų pigesnė“, – sako unikalų gaminį parodos lankytojams įsigyti už 145 eurus siūlantis „Art21“ atstovas Augustas Alesiūnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-11-07 13:10, atnaujinta 2018-02-20 13:10

„O ji nustato daržovių šviežumą?“ – kiek nepatikliai vartydamas žalios formos nuotolinio pulto dydžio įrenginį, tamsaus gymio užsienietis kamantinėjo spalvingos KTU komandos atstovų.

Kol kas daržovių ji neužuodžia, tačiau komandos merginos noriai išaiškino, kad čia demonstruojamas pirmasis prototipas, o pirkti siūlomas modelis bus dvigubai mažesnis ir galės nustatyti daugiau kvapų.

„Mes labai skubėjome pasirengti parodai, todėl šią „nosį“ (beje, tikras jos pavadinimas „Peres“) pagaminome 3D spausdintuvu. Kol kas ji nustato žuvies, kiaulienos, jautienos ir vištienos šviežumą. Sukalibravus, galės nustatyti ir daržovių šviežumą. Išties, ją galima pritaikyti ir narkotikų – marihuanos, LSD, heroino – aptikimui.

Pirmiausia gaminys skirtas termiškai neapdorotų maisto produktų šviežumui nustatyti, tačiau galimybių yra labai daug – tereikia parinkti dujų jutiklius ir sukalibruoti pagal užsakovo pageidavimą“, – pratęsė A.Alesiūnas.

Ant stalo stiklainiuose gulėjo keturi mėsos pavyzdžiai, tad iškart ir išmėginome nosies veikimą. Prie atverto stiklainio palaikyta „nosis“ duomenis perduoda į paprastą „Android“ planšetinį kompiuterį ir jo ekrane pasirodo lašišos gabalėlio temperatūra, santykinis drėgnumas, išskiriamo amoniako, bei organinių sudedamųjų dalių skaičiai.

Viršuje užrašas: „Šią žuvį valgyti pavojinga, nes gedimo procesas prasidėjo seniai.“ Pauosčiau turinį savo veide įrengtu jutikliu. Lašiša, kaip lašiša – jokios smarvės nejaučiu.

„Mes ją pirkome ryte prekybos centre ir tuomet rodė, kad lašiša šviežia. Tačiau čia tikrai netinkama vieta jai laikyti, tad jau pradėjo gesti“, – paaiškino komandos mergina.

Beje, nurodyta kaina galioja tik išankstiniams užsakymams parodos metu. Visuomeninio finansavimo kūrėjai dar neieškojo – gaminys kol kas labai naujas, tad būtent ICS2013 tapo testavimo aikštele, kur tiriama, ar gyventojams tokio daikto reikia.

„Sulaukiame bene didžiausio susidomėjimo „Lithuanian village“ ekspozicijos kampelyje. Žmonėms maistas – aktualu. Be to, atrodo, gerą vietą pasirinkome stendui“, – juokėsi tik dabar pradėję ieškoti investuotojų gaminio kūrėjai.

Savo ruožtu norėčiau pridurti, kad susidomėjimo jie sulaukia ir dėl vakarietiškai išmaniai surengto pristatymo – visi pasipuošę specialiomis kepurėmis, kiekvienas priėjęs mato tikro gaminio veikimą ir gali jį išbandyti, o ne pažiūrėti prezentaciją televizoriaus ekrane. O ir kaina nėra gąsdinanti.

Prietaisas veikia naudodamas dujų analizatorius, tad tik nuo jų skaičiaus priklauso, kiek skirtingų kvapų gali aptikti ši „nosis“. Tai cheminiai analizatoriai, todėl ilgainiui juos gali reikėti papildyti ar keisti, tačiau… Velnias, juk jei ne šita nosis, tikrai tokią lašišą valgyčiau!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.