Kiaulę-taupyklę vaikams jau pakeis mobilusis telefonas?

Prieš porą savaičių kartu su virtualia „Mokipay“ pinigine pristatęs greitą pinigų pervedimą naudojant tik telefono numerį, „Danske Bank“ tęsia moderniausių technologijų revoliuciją asmeninių pinigų valdyme. Ne vienas vaikas ir dabar savo kambaryje turi molinę kiaulaitę, į kurią deda tėtės ar tetos padovanotas monetas. Tai ne tik taupymas, bet ir pirma pažintis su pinigais, kuri padeda auklėti bei drausminti, suteikia supratimą apie norų ir galimybių santykį. Tačiau juk gyvename amžiuje, kuomet telefonai jau pakeitė užrašų knygeles ir konstruktorius, tad atėjo metas atsisveikinti ir su taupyklėmis – siūloma nauja paslauga žada suteikti galimybę taip pat taupyti, tik be jokios kiaulės namie. Ir be kiaulysčių, kai vyresni broliai tą kiaulę iškrato.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 7:49 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Kursime naujas tradicijas

Kadaise britai indus, į kuriuos dėdavo monetas, vadino „pygg“. Vėliau pavadinimas sutrumpėjo ir virto „pig“ – lietuviškai „kiaulė“. Daugeliui kartų taupyklė buvo pirmųjų bandymų vaikystėje taupyti pinigus simboliu. Visgi ji pamažu praranda anksčiau turėtą populiarumą ir vis dažniau virsta žaismingu suvenyru.

„Dažniau žmonės ieško originalios, įdomios ir prabangesnės taupyklės, tačiau tokias dažniausiai perka ne vaikams, o kaip verslo dovanas. Populiariausia išlieka paršelio formos taupyklė. Tokia dovana prisimenama norint išskirtinumo ar siekiant pajuokauti“, – sako salono „Kemenos namai” vadybininkė Gabrielė Tėvainytė.

Finansų valdymo specialistai pripažįsta, kad taupyklės yra laiko patikrintas įrankis supažindinti vaikus su taupymu. Visgi dabar atsiranda šiuolaikiškesnių būdų, padedančių kontroliuoti asmeninius finansus.

„Ugdant atsakingą vaiko požiūrį ne mažiau svarbu pasitelkti ne tik teorines, bet ir praktines priemones”, – sako „Danske Bank” Asmeninės bankininkystės tarnybos direktorė Jūratė Nedzinskienė.

Dabar vaikai su pinigais susiduria ne tik leisdami kišenpinigius – jie turi mobiliuosius telefonus, naudojasi jų mokamomis funkcijomis, mato, kaip tėvai naudojasi bankomatais, kortelėmis ar elektronine bankininkyste.

„Atsakingi tėvai atžalas moko, kad pinigus reikia taupyti ne tik juos saugant, bet ir racionaliai leidžiant. Taigi, ruošdami vaiką savarankiškam finansiniam gyvenimui, turime nepamiršti ir išlaidų kontrolės”, – teigia J.Nedzinskienė.

Viso gero kiaule, atėjo telefonas-taupyklė

„Mokant finansinio raštingumo, labai svarbu užkariauti vaiko smalsumą. Dabar tėvai gali pervesti vaikams kišenpinigių naudodamiesi mobiliuoju telefonu – pasitelkus mobiliuosius mokėjimus nereikia jungtis prie elektroninės bankininkystės, pervesti pinigus galima per aplikaciją, tiesiog įvedus gavėjo telefono numerį”, – aiškino J.Nedzinskienė.

Tokiu būdu tėvai gali gerokai paprasčiau planuoti ir kontroliuoti vaiko kišenpinigius – bet kuriuo metu pervesti reikalingą sumą, skaidyti kišenpinigius į smulkesnes sumas bei matyti, kur buvo išleisti pinigai. Be to, dažnai aplinkybės reikalauja, kad tam tikri finansiniai klausimai būtų išspręsti greitai.

„Technologijos leidžia ir šeimos biudžeto klausimus spręsti realiu laiku. Vaikas iš savo išmanaus telefono gali siųsti užklausą tėvams dėl tam tikros pinigų sumos, kurią patvirtinus, jis iš karto gaus pinigus. Tai gali būti panaudojama kaip ugdymo priemonė vyresnio amžiaus atžaloms: nustatoma mėnesinė kišenpinigių suma, tačiau vaikas jų negauna iš karto, o prašo tėvų, taip parodydamas, ką ir kur planuoja įsigyti”, – pataria ji.

Tiesa, mažieji dažniausiai elgiasi ne taip, kaip jiems sakoma, o taip, kaip jie mato darant. Net pakeitus kiaulę–taupyklę mobiliuoju telefonu ar kita šiuolaikine priemone, tėvai išlieka pirmaisiais ir svarbiausiais atžalų mokytojais, padedančiais suvokti pinigų atsiradimo ir leidimo ratą. Galiausiai, juk ir į telefoną pinigai kris ne iš dangaus, o „Mokipay“ programėlė – tik priemonė greičiau ir paprasčiau pervesti savo lėšas kitam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?