Visi biuro dokumentai išmaniajame telefone? Elementaru!

1990 m. prasidėjus asmeninių kompiuterių bumui, kai kas antras pasaulio žmogus jau svajojo tokį turėti, daugelis apklausų rodė – 90 proc. jų savininkų kompiuterius naudojo vietoj rašymo mašinėlių. Atrodo svarbiausia asmeninio kompiuterio funkcija ir dabar išliko darbas su dokumentais – tekstų failų kūrimas bei redagavimas, lentelių bei vaizdinės medžiagos ruošimas ir t.t. Tačiau ir šį, paskutinį bastioną, jau labai sėkmingai šturmuoja į kišenę telpantys išmanieji įrenginiai. Neturint klaviatūros tekstus rinkti gal ir nepatogu, tačiau redaguoti, įrašyti pastabas, pasiekti, parodyti ir perduoti jais net patogiau – juk gali tai daryti net kildamas link slidinėjimo trasos. Štai geriausios nemokamos biuro programėlės, kurias verta išmėginti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 13, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:59 AM

google.com/store/apps/details?id=com.cloudon.client"="">google.com/store/apps/details?id=com.cloudon.client"" target="_blank">„CloudOn“

Tiesiog skaityti dokumentų failus gali daugelis e.knygų skaitymo programėlių, tačiau dirbti su „Microsoft Office“ dokumentais, jau visai kitas reikalas. Tiek „Android“, tiek „iOS“ įrenginiuose veikiančios programėlės „CloudOn“ autoriai tvirtina, kad jų kūrinys produktyvumu mažai nusileidžia „Microsoft Office“ programų paketui.

Programėlė leidžia kurti, redaguoti ir tikrinti „Word“ dokumentus, „Excel“ lenteles ir „PowerPoint“ prezentacijas savo telefone arba planšetiniame kompiuteryje. Peržvelgti galima praktiškai bet kokio formato dokumentus bei vaizdinius failus (nuo PDF iki GIF), atverti juos tiesiai iš savo elektroninio pašto jungties, o paredagavus vėl siųsti.

Be to, programėlė leidžia prisijungti prie „Box“, „Dropbox“, „SkyDrive“ ir „Google Drive“ debesies saugyklų, tad lengva redaguoti ten saugomus failus, iškart išsaugant pataisytą versiją. Programėlė palaiko ir spausdinimą naudojant debesies spausdintuvų funkciją.

Tikėtis, kad nemokama programa veiks kaip visiškai išbaigtas biuro programų paketas būtų naivu, kai kurių funkcijų čia nerasite, tačiau būtiniausius darbus atlikti pavyks.

„Kingsoft Office 5.8“

Dar viena nemokama biuro programa, kuri veikia „Android“ bei „iOS“ nešiojamuose įrenginiuose, bei „Windows“ ir „Linux“ sistemų kompiuteriuose. Beje, kūrėjai siūlo atskiras nemokamos programėlės versijas „Android“ telefonams, planšetiniams kompiuteriams ir specialiai sukurtą „Samsung Note“ planšetofonui. Galima pasirinkti anglišką arba tarptautinę programėlės versiją.

Iš esmės, tai universali biuro programėlė – palaiko darbą su 23 formatų failais, leidžia tvarkyti tekstus ir net išsaugoti juos PDF formatu, rengti prezentacijas, dirba su skaičiavimo dokumentais, jungiasi prie debesies saugyklų, rodo judančius GIF failus. Rašymo programa leidžia keisti šrifto tipą, įterpti paveikslėlį ar grafinį vaizdą.

Tiesa, programos nustatymai kiek komplikuoti ir nelabai intuityvus, be to, ji lėtokai veikia silpnesniuose įrenginiuose. Tačiau prijungus išorinę klaviatūrą palaiko trumpąsias komandas.

Beje, rimtai dirbant su tekstu, išorinė klaviatūra tikrai labai pravers – ekrane nepatogu rinkti, be to, įsidiegus įprastai lietuviškas raides rodančios virtualios klaviatūros versiją (man labai patogi pasirodė „Lietuviška klaviatūra Beta“) mygtukai užims vos ne visą ekraną.

„Quickoffice“

Šią biuro programą neseniai įsigijo „Google“ ir iškart pamalonino visus, pasiūliusi programėlę nemokamai. Anksčiau gana daug kainavusi programa puikiai tinka visų „MS Office“ dokumentų tvarkymui – taigi galėsite atidaryti teksto failus, „PowerPoint“ prezentacijas. „Excel“ dokumentus.

Aišku, „Google“ geriausiai integravo ją su savo debesies saugykla „Google Drive“, tačiau galima sinchronizuoti savo failus ir kitose debesies saugyklose. Programėlė veikia „Android“ ir „iOS“ įrenginiuose.

Beje, įdiegus „Quickoffice“ ir „Google Drive“ programėles, visi „Google Doc“ failai automatiškai atsiveria specialiai pritaikytoje „Google drive“ aplinkoje.

„Google Drive“

Taip, tai debesies saugyklos programėlė, suteikianti kiekvienam turinčiam „Google +“ sąsają 15 GB nemokamos vietos debesyje. Tačiau čia įdiegta ir labai patogi bei funkcionali dokumentų tvarkyklė. Tiesa, ji pravers įpratusiems ir galintiems dirbti su „Google Doc“ formato prezentacijų, lentelių bei teksto redagavimo failais – „Microsoft“ formato nepalaiko. Tačiau teksto failus galima išsaugoti universaliu RTF formatu.

Užtat labai patogu, jei vienu metu ties vienu failu reikia dirbti keliems žmonėms, kurie yra nors ir skirtingose šalyse – tvarkomi „Google Drive“ išsaugoti dokumentai atsinaujina akimirksniu, galima spalvomis pažymėti, ką ir kuris iš tvarkančiųjų įrašė ar pakeitė. Taigi, tai lyg koks dokumentų „Skype“, kai nereikia susigrūsti prie vieno monitoriaus.

iwork/"="">iwork/"" target="_blank">„iWork“

Tai biuro programų „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“ paketas skirtas visiems išmaniems „Apple“ įrenginiams – kompiuteriams, telefonams bei planšetėms.

Specialiai pritaikytos naujausiems 64 bitų architektūros „iPhone“ bei „iPad“ procesoriams šios programėlės į po 2013 m. spalio 1 d. įsigytus įrenginius diegiamos nemokamai.

Jei savo darbui nenaudojate „MS Office“ ir dirbate „Mac“ kompiuteriais, šis biuro programų paketas siūlo tiesiog įspūdingą funkcionalumą ir išties gražų dizainą.

„AndrOpen Office“

Tai pirmoji „Open Office“ versija „Android“ įrenginiams. Tad visi, kas įprato namų kompiuteryje dirbti nemokamu „Open Office“, jau gali jį turėti ir savo „Android“ telefone.

Palyginti neseniai startavusi programėlė kol kas nepasižymi stulbinančiu dizainu, tačiau sulaukia nemažai gerų atsiliepimų. Patogus valdymas gestais dubliuoja visas didelės programos versijos funkcijas.

Programėlė gali dirbti su įvairiausiais failais, palaiko elektroninį parašą, leidžia dokumentus redaguoti, išsaugoti kitame formate ir, svarbiausia, ji visiškai nemokama.

Iš leidžiančių ne tik atverti, bet ir redaguoti, keisti bei tvarkyti dokumentus nemokamų programėlių, dar verta paminėti „Olive Office Premium“ – pakankamai funkcionali biuro programa „iOS“, „Android“ bei „Blackberry“ įrenginiams.

„Office Mobile for Office 365“

Tai oficiali „Microsoft“ programėlė, skirta jau turintiems „Office 365“ prenumeratą. Taigi, nemokamai dirbti čia negalėsite – reikės prisijungti prie įsigytos paskyros. Išimtis taikoma tik „Windows Phone“ savininkams – juose įdiegtu „Mobile for Office“ programų paketu jie gali naudotis nieko nemokėdami. Programėlė leidžia tęsti darbą su „MS Office“ dokumentais, redaguoti juos, išsaugoti debesy ir t.t.

Programėlė sukurta „iOS“, „Android“ bei „Windows Phone“ išmaniesiems telefonams. Būtent telefonams – didesniems planšetinių kompiuterių ekranams ji nepritaikyta, o norintiems dirbti jais, „Microsoft“ siūlo prisijungi per interneto naršyklę.

Tiesa, norintys tik užsirašyti tekstą, sukurti lyg ir kokią pastabų bei užrašų knygelę, gali atsisiųsti nemokamą „Microsoft“ programėlę „OneNote“. Ji leidžia lengvai dalytis savo tekstais, sinchronizuoti juos su debesimi, palaiko fizinę klaviatūrą ir vartotojai šią visoms pagrindinėms operacinėms sistemoms pritaikytą programėlę giria.

Pabaiga

Kaip skaitydami supratote, norint susikurti patogų mobilų biurą savo išmaniajame telefone, svarbu turėti ne tik dokumentus tvarkančias programėles, bet ir tiesiog būtina tapusią debesies saugyklą. Na ir, aišku, gerą mobiliojo interneto planą – juk kokia nauda iš galimybės padirbėti paplūdimy, jei teks eiti ieškoti bevielio interneto prisijungimo taško?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.