Megabaitai – kiek tau realiai reikia mobiliųjų duomenų

Apie pokalbių mobiliaisiais trukmės ir pasiųstų SMS žinučių skaičiavimą jau pradedame užmiršti – daugelis ir taip turi planus, leidžiančius rašyti ir kalbėti daugiau negu jiems pavyksta, o nervingieji gali imti neribotus planus ir prisiklijuoti telefoną prie ausies lipnia juosta. Mobilieji duomenys, deja, kol kas ribojami gana griežtai ir jų apskaita žmogui nėra tokia akivaizdi, todėl dažnas, net turėdami pakankamai gerą planą, bijo išmėginti patogumus, kuriuos suteikia mobilusis internetas. Pažiūrėkime, kiek duomenų išnaudosime atlikdami vieną ar kitą veiksmą mobiliuoju internetu, ką galime daryti drąsiai, o kas gresia papildomais šimtais litų sąskaitoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 14, 2013, 5:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:05 AM

Kiekviename išmaniajame telefone žmonės gali pažiūrėti „Youtube“ vaizdo klipus, klausyti internetu transliuojamos muzikos, naršyti svetainėse, peržiūrėti elektroninius laiškus, naudotis „Skype“ ir žaisti žaidimus. Visos šios funkcijos reikalauja tam tikro interneto duomenų kiekio.

Žaidimai – megabaitai, kuriuos valdai tu

Protingi žmonės siunčiasi žaidimus tik prisijungę prie bevielio paprasto interneto – kai kurie jų, ypač palaikantys HD grafiką, gali užimti ir 300 MB vietos, tad siųsti tiek mobiliuoju internetu nebūtų protinga. Tačiau net įdiegti nemokami žaidimai jungiasi prie interneto bent jau tam, kad rodytų jų kūrėjus finansuojančią reklamą.

Todėl rankiniu būdu atjungus mobilųjį internetą, pavyzdžiui, „Piktuosius paukščiukus“ žaisti net maloniau – nešokinėja visą ekraną užimantys įkyrūs reklaminiai pranešimai.

Taip, visai neeikvojant mobiliųjų duomenų, galima žaisti visus žaidimus įsidiegtus į įrenginį ir nereikalaujančius bendravimo su kitais žaidėjais.

Įjungti mobilūs duomenys žaidimams siunčiant reklamą bus naudojami minimaliai – jei netyčia nepaspausite kokio reklamuojamo filmuko peržiūros, sąnaudos neturėtų būti didesnės nei 0,5 megabaito per dieną.

Žaidimai, kurie reikalauja bendravimo internetu, kurių duomenys saugomi debesy, kur kiti žaidėjai veikia toje pačioje erdvėje ir gali ką nors keisti jums neprisijungus, dažniausiai eikvos panašų duomenų kiekį kaip naršymas socialiniuose tinkluose.

Socialiniai tinklai ir nuotraukų talpinimas

Kaip ir visa kita, mobiliųjų duomenų sąnaudos čia priklausys nuo jūsų aktyvumo. Jei prisijungsite porą kartų kas dieną, paskaitysite kitų žinutes, parašysite kažką patys, mėnesio gale vien dėl to bus išeikvota bent 20 MB.

Nuotraukų siuntimas gali kainuoti kur kas daugiau. Daugelis išmaniųjų telefonų persiunčiant nuotraukas į socialinius tinklus automatiškai jas sumažina iki 100-250 kilobaitų. Tokiu atveju trys persiųstos nuotraukos „suvalgys“ bent megabaitą duomenų.

Blogiau jei siųsite nemažintas nuotraukas – šiuolaikinių telefonų kameros yra aukštos raiškos, tad kiekvienas kadras būna 2-5 MB dydžio, siunčiant jį duomenų bus išeikvota netgi dar daugiau. Abejojantys ir nepasitikintys, tačiau vis tiek norintys operatyviai talpinti nuotraukas iš telefono socialiniuose tinkluose, gali išmėginti programėlę „AVG Image Shrinker“. Ji leidžia pažymėti nors ir visas savo nuotraukas, ir sumažinti jas automatiškai arba iki rankiniu būdu nustatyto dydžio.

Tačiau vidutiniškai aktyvūs socialinių tinklų dalyviai, kiekvieną dieną bent keletą kartų prisijungiantys, skaitantys, rašantys, besidalijantys nuotraukomis mobiliuoju internetu, per mėnesį tikrai išeikvos apie 100 MB.

Ir tai tik tuo atveju, jei nesisiųs vaizdo filmukų. Skaičiuojama, kad normaliai naudojantis „Facebook“ per 15 min. sunaudosite 5 MB duomenų.

Garsas ir vaizdas

Vėlgi, sąnaudos priklauso ne tik nuo trukmės, kiek žiūrėsite ar klausysite, bet ir nuo gaunamo vaizdo bei garso kokybės. Dažniausiai tokio tipo paslaugos, naudojantis jomis mobiliuoju internetu, automatiškai parenka optimalią žemesnę vaizdo kokybę, kad taupytų jūsų duomenis.

Taigi, peržiūrėję vieną kokybišką 4 min. ilgio vaizdo klipą „Youtube“ sunaudosite apie 15 MB duomenų, o išklausę tokio pat ilgio dainą, kurią lydi statiškos nuotraukos vaizdelis – apie 7 MB. Užtat 5 min. ilgio 720p raiškos vaizdo klipas pareikalaus per 37 MB. Akivaizdu, kad norint žiūrėti vaizdo medžiagą interneto duomenų reikės nemažai, todėl tuo geriau nepiktnaudžiauti, arba žiūrėti prisijungs prie bevielio tinklo.

Internetinis radijas irgi gana ėdrus. Klausant aukštos kokybės dainų per 10 min. galite išnaudoti iki 15 MB duomenų. Tačiau tai jau maksimumas – dažniau 10 min. klausymo pakaks 7 MB. Klausant žinių ar pokalbių laidų, kurių įrašo kokybė gali būti ir keturiskart prastesnė, interneto sąnaudos taip pat mažės.

Visais atvejais, kiekvieną dieną klausant interneto radijo 40 min., mėnesiui prireiks 1 GB. Tiek pat išeikvosite, jei kas dieną žiūrėsite po du 4 min. ilgio vaizdo klipus „Youtube“. Tiesa, šiuo metu šis kanalas leidžia nedidelės apimties medžiagą trumpam atsisiųsti į savo įrenginį ir pažiūrėti neprisijungus prie tinklo.

Tiesioginė internetinės televizijos transliacija taupiuoju režimu eikvos apie 4 MB duomenų per minutę.

Naršymas ir elektroniniai laiškai

Elektroninis laiškas matyt mažiausiai interneto duomenų sunaudojanti komunikacijos priemonė. Vienas tekstinis laiškutis, kuriame nėra prikabintų nuotraukų ar kitų failų, pareikalaus 20-50 kilobaitų duomenų. Taigi 100 laiškų išnaudosite apie 2,5-5 MB.

Tiesa, jei bus prisegtų failų, nuotraukų ir juos visus nutarsite peržvelgti, vienas laiškas gali pareikalauti nuo 1 iki 10 MB duomenų, tad geriau be reikalo to nedaryti.

Naršymas internete tikrai nėra toks baisus, kaip daug kas galvoja. Viskas šiek tiek priklauso ir nuo naršyklės, kuria naudositės – pavyzdžiui „Nokia“ telefonams prireiks mažiau mobiliųjų duomenų, nes kompanija siūlo jų suspaudimo paslaugą. Naršyklė „Opera“ išsaugo aplankytų svetainių įrašą, tad naujai prisijungus reikės pakeisti tik tai, kas atsinaujino.

Vidutiniškai, valanda naršymo interneto svetainėse pareikalaus nuo 25 iki 150 MB duomenų. Taigi, jei kiekvieną dieną aplankote bent 6 svetaines, mėnesiui prireiks 1 GB.

„Skype“

Populiariausia garso ir vaizdo pokalbių internete programėlė leidžia bendrauti ir naudojantis mobiliuoju internetu. Kokybė, aišku, priklausys nuo greičio toje vietovėje, kur esate.

Jei kalbėsite nesinaudodami vaizdo kamera, tai valanda pokalbio „Skype“ pareikalaus apie 20 MB duomenų – visai neblogai, jei kalbate su tolimu užsieniu. Vaizdo skambučiai gerokai imlesni – viena valanda tokio bendravimo mažai skirsis nuo valandos ilgio vaizdo medžiagos žiūrėjimo internetu ir pareikalaus 150 MB duomenų.

Navigacija

GPS navigacija interneto duomenų neeikvoja. Tačiau retas perkame brangias programėles su brangiais žemėlapiais, o naudojantis „Google Maps“, tenka jungtis prie mobilaus interneto, nes iš ten siunčiami buvimo vietos žemėlapiai.  

Taigi, tiesiog smalsaujant, smarkiai priartinant, patolinant žemėlapio vaizdą, peržvelgiant, kaip vietovė atrodo iš satelito, per 15 min. naršymo žemėlapyje galime išeikvoti ir 30 MB duomenų.  

Tačiau jei nustatome vietą iš kur ir į kur reikia važiuoti, tiek duomenų pakaks 6 valandų kelionei, tad tai visai ekonomiška. O rimtai taupantys ir iš anksto numatę kur vyks, gali numatytos vietovės žemėlapį dar namie iš „Google maps“ atsisiųsti į savo telefono atmintį ir taip visiškai išvengti mokesčio už duomenis.

„Duomenų vagys“

Apie tai, kur žmonėms dingsta mobiliojo interneto megabaitai, kokios programėlės gali juos „vogti“ ir kaip galime išeikvoti juos per žioplumą, jau rašėme. Priminsiu tik, kad pats duomenų kontrolei naudoju programėlę „3G Watchdog“, todėl visada akivaizdžiai matau, kiek dar turiu duomenų atsargos.

Pažiūrėti, kokia programėlė jų išeikvoja daugiausiai leidžia beveik visų telefonų nustatymuose aptinkama „Data usage“ nuoroda. Čia galite įsitikinti, kuri programėlė ar koks jūsų veiksmas tų duomenų eikvoja daugiausiai.

Dar vienu duomenų rijiku tapo vis populiarėjantys debesys. Per neapsižiūrėjimą nustačius, kad, pavyzdžiui, visos jūsų nuotraukos ir nufilmuoti vaizdeliai būtų automatiškai sinchronizuojami su asmenine debesų paskyra mobiliuoju tinklu, galima kaip reikiant nusvilti. Viena laimė, kad pagal nutylėjimą visi nustato sinchronizavimą prisijungus prie bevielio interneto.

Svarbu, kad prisijungus mobiliuoju internetu nutarę pasižvalgyti po savo debesies laikmeną, netyčia nepasirinktumėte kokio failo atsisiuntimo ar papildomo sinchronizavimo funkcijos. Tokiu būdu neseniai įsidiegęs universalią visas turimas debesies talpyklas apjungiančią ir tikrai patogią programėlę „CloudCube“ akimirksniu per žioplumą išeikvojau 125 MB duomenų.

Dar vienas pavojus atsiranda naudojant savo telefoną, kaip bevielį modemą, prie kurio prijungiate, pavyzdžiui, savo planšetinį kompiuterį. Mat planšetinis kompiuteris šį modemą mato kaip bevielio interneto jungtį, prie kurios prisijungus galima saugiai sinchronizuoti reikiamus duomenis, atnaujinti programėles ir t.t.

Internetui negailėk arba jo neturėk

Pasiryžę išeikvoti minimalų duomenų kiekį mobiliuoju internetu gali tik tikrintis elektroninius laiškus ir kartais panaršyti būtiniausiose svetainėse. Išties, tam pakaktų ir 50 MB per mėnesį. Vienintelė bėda, kad daugelis programėlių tik ir taikosi prisijungti prie interneto ir aptikusios įjungtą, ima kažką siųsti.

„Facebook pranešinėja apie naujus draugų pasisakymus, programėlės – apie reikiamus atnaujinimus ir t.t. Kiekvienos jų nustatymuose tai galima atjungti ar pakeisti, tačiau, sąžiningai, kiek jūsų tai daro?

Štai dėl to prieš metus puikiai apsieidavęs su 250 MB per mėnesį, dabar vos įsitenku į 1 GB ir nė neįsivaizduoju, kur gausiu tokį planą, kurio prireiks po metų. Na, o jei manimi netikite, tele2.lt/mobilusinternetas/internetas_telefone.html"="">tele2.lt/mobilusinternetas/internetas_telefone.html"" target="_blank">šioje skaičiuoklėje patys pasitikrinkite, kas, kiek ir ko sunaudoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.