Pažadink savyje menininką. Pirma dalis – dailė telefonu

Yra tokia nerašyta taisyklė – kūrybinis polėkis visada žmogų apima ne laiku. Todėl svarbaus susitikimo protokolo kamputyje atsiranda pripaišytų veidelių, kompozitorius skundžiasi draugui, kad geniali melodija gimė skrendant lėktuvu, o pasiekus namus ji visiškai išgaravo iš galvos, o jau kino filmą tai kiekvienas sukurtume geriau už tuos lietuvių režisierius – tik, va, įrangos neturime. O juk turime! Tas pats kišenėje gulintis išmanus telefonas gali ir vaikui piešimo lapą atstoti, ir rimtam menininkui bent jau projekto juodraštį parengti. Taigi, pirma pamokėlė – kaip išmanųjį telefoną paversti piešimo mokytoju, piešimo lapu, tapytojo palete ar retušavimo studija.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 18, 2013, 4:26 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:27 AM

Įranga

Aišku, piešti patogiau didesniame ekrane ir naudojant kokį nors pieštuką, tačiau savo idėjas, akimirkos nuotaikas įamžinti įmanoma ir tiesiog mobiliojo telefono ekrane. Taigi, rimti piešėjai turėtų įsigyti planšetinį kompiuterį, norintys lavinti savo ranką – telefoną su rašikliu (pavyzdžiui „Samsung Galaxy Note“), kurio ekranas tiek jautrus, kad leidžia jame piešti paprastu pieštuku (pavyzdžiui „Sony Xperia Z Ultra“) ar bent jau specialų rašiklį, tinkamą visiems įrenginiams.

Apple“ įrenginiams sukurta daugiau ir labiau išbaigtų programėlių, tačiau daugelis geriausių yra ne tik mokamos, bet ir gana brangios. „Androidtelefonai bei planšetės savo galimybėmis niekuo nenusileidžia „iOS“, daugelis geriausių programėlių veikia ir juose, be to, daugiau nemokamo turinio. „Windows Phone“ įrenginiams taip pat piešimo programėlių jau prikurta pakankamai.

Na,o pasirinkę „Galaxy Note“ serijos įrenginius galės įsidiegti ir specialiai jiems sukurtų programėlių, pritaikytų dirbti komplekte esančiu rašikliu. Taigi, norintiems piešti tinka tiesiog bet koks išmanus įrenginys. O svarbiausia įrangos dalis yra jūsų vaizduotė, noras ir išmonė.

Besimokantiems

Pripažinkime – daugelis mūsų piešti tiesiog nemoka. Taigi, prieš diegiant sudėtingesnę dailės programėlę, labai pravartu susipažinti su paprasčiausiais piešimo amato pagrindais. Galima užsirašyti į kokią mokyklėlę, sumokėti kelis šimtus už pamokas, gaišti ir taip ribotą laisvalaikį, o galiausiai, parodžius ko išmokai konkuruojančios mokyklos atstovui, išgirsti, kad viską darei ne taip.

Galima į savo telefoną įdiegti nemokamas piešimo pamokėles teikiančią programėlę ir ramiai tobulintis, mokantis būtent to, ko nori.

Pavyzdžiui programėlėje „How to Draw – Easy Lesson“ („Android“ ir „iOS“ įrenginiams) rasite 200 pamokėlių, kaip nupiešti vieną ar kitą objektą, kurį pasirinksite iš 24 kategorijų.

Ekrane rodomas languoto popieriaus lapas, leidžia tiksliai pajusti formą, perspektyvą, programėlė žingsnis po žingsnio moko piešti skirtingais stiliais, o užbaigtu piešiniu leidžia pasigirti socialiniuose tinkluose.

„How to Draw – Art Lessons“ moko labai panašiu metodu, tačiau čia rasite bent 600 pamokėlių. Puikus būdas išmokti piešti ir garsių žvaigždžių portretus ir tatuiruočių projektus.

„Windows Phone“ savininkai gali išbandyti nemokamą programėlę „Slate“. Ji moko ir leidžia piešti ranka, spalvoti, o vaikams turėtų patikti žaidimas, kai linijomis sujungęs taškus gauni piešinį. Na, o išmaniai piešti tingintys gali rinktis „Connect The Dots“ ir tiesiog sujungę taškus ekrane pamatyti puikų piešinuką.

Piešiantiems

Vieni nori mokytis, o kiti nori piešti, kas jiems ant seilės užeina ir kuo patogiau. Matyt viena geriausių nemokamų piešimo ir eskizų programėlių mobiliems įrenginiams yra „SketchBook Mobile Express“ („Android“ bei „iOS“ įrenginiams).

Nemokama programėlės versija suteikia itin daug galimybių kūrybingai sielai. Milžiniškas pieštukų ir teptukų pasirinkimas, galimybė piešti keliais sluoksniais, atšaukti pakeitimus, piešiniu padailinti bet kurią nuotrauką ir t.t. Norintieji dar daugiau galimybių, gali rinktis mokamas programos versijas.

Beje, šią programėlę sukūrusi kompanija „Autodesk“ siūlo kur kas daugiau puikų mobilių programėlių kūrybingiems žmonėms. Ko vertos vien nemokamos nuotraukų gražinimo programėlės „Autodesk Pixlr Express“ ir „Pixlr-o-matic“.

Fantastiška nemokama skaitmeninių skulptūrų kūrimo programėlė „iOS“ įrenginiams „Autodesk 123D Sculpt“ leis tapyti ir kurti skulptūras nesusitepus rankų. „Autodesk 123D Catch“ nuotrauką paverčia 3D modeliu, o „Autodesk 123D Creature“ leis patiems sukurti trimačius sutvėrimus ir po to gautą vaizdą atspausdinti.

Programėlė „Android“ įrenginiams „Infinite Painter“ kainuoja 12,8 Lt, tačiau kūrėjai siūlo ir nemokamą jos variantą. Be to, yra sukurta atskira versija specialiai „Galaxy Note“ telefonams „Infinite painter Free (Note)“.

Programėlėje rasite daugiau negu 100 teptukų ir trintukų, piešiant rašikliu, ji reaguoja į spaudimo jėgą, galima kurti neribotą sluoksnių skaičių, maišyti spalvas, importuoti nuotrauką ir piešti ant jos. Leidžia kurti aukštos raiškos (iki 2048x2048 taškų) paveikslus. Nemokama versija išsaugo tik JPEG formatu, tačiau ar to maža?

Tų pačių kūrėjų „Infinite Design Free“ suteikia daugiau galimybių dirbti su simetriškomis formomis, tvarkingai keisti kreivių išlenkimą ir kurti iki 100 megapikselių raiškos vaizdus.

Nemokama „Android“ programėlė „ScribMaster“ pasižymi patogiu intuityviu įrankių parinkimu, leidžia kurti paveikslą sluoksnis po sluoksnio, kiekvieną jų darant pusiau skaidriu arba ne. Sukūrus savo paskyrą, galima dalintis darbais su kitais programėlės naudotojais.

Norintys piešti „Apple“ įrenginių savininkai taip pat turi puikų nemokamų programėlių pasirinkimą. Galbūt nemokama „Draw Box Free“ siūlo mažiau galimybių negu mokama programėlės versija, tačiau piešti ir tapyti galėsite. Išmėginę sako, kad pojūtis toks, lyg pieštum ant popieriaus.

Beje, jei jau kalbame apie popierių, negalime nepaminėti visiškai nemokamos „iOS“ iliustracijų piešimo, idėjų įamžinimo, pastabų rašymo programėlės „Paper by FiftyThree“. Čia galite kurti laisvai – piešti, rašyti, spalvoti, kurti eskizus, parinkti šešėlius. Piešti galima pirštais ir įsigijus specialų rašiklį, programėlė jaučia spaudimo jėgą, o norintieji gali atsisiųsti jau parengtų nemokamų temų.

Norintiems kurti kitaip

Piešti ant popieriaus lapo mėgsta ne visi. Kitiems, pavyzdžiui, kur kas patrauklesnė kūrybinė erdvė yra namų sienos, o priemonė – dažų balionėlis. Tiesa, realiame pasaulyje už tai gali tekti brangokai susimokėti, o štai ekrane treniruokis nors iki pasiutimo. Tai leis programėlė „iOS“ įrenginiams „Graffiti Spray Can HD“.

Tiems, kam patinka ne tik piešimo rezultatas, bet ir procesas, tiks „Android“ programėlė „Live Graffiti – draw and play“. Ji ne tik leidžia kurti piešinį, bet ir įsidėmi, kaip vyko tas procesas ir patį piešimą išsaugo lyg animacinį filmuką. Taigi, kitiems galite rodyti ne tik KĄ, bet ir KAIP piešėte.

Na, o norintys kurti tikrus animacinius filmukus, gali išmėginti itin paprastą ir intuityvią „Android“ programėlę „FlipaClip“. Pasitelkus šiek tiek kantrybės čia galima itin paprastai nupiešti savo animacinį filmuką. Vėlgi, patogiausia piešti naudojant „Galaxy Note“ rašiklį – programėlė visų pirma ir buvo kurta šiam planšetofonui.

Užtat kurti savo filmuką kadras po kadro itin paprasta – ekrane galite nustatyti, kad kurdami sekantį judesio elementą matytumėte prieš tai nupieštus vaizdus, kopijuoti buvusi kadrą ir t.t. Žodžiu, poros sekundžių filmuką sukursite per kelias minutes. Labai linksma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.