Ima veikti kenkėjiškos mobiliųjų programos

„Kaspersky Lab“ specialistai užfiksavo nestandartinius virusinių programų kūrėjų metodus, taikomus mobiliosioms platformoms. Atsirado inovatyvus virusas „Svpeng“, tiesiogiai iš aukos išmaniojo telefono gaunantis prieigą prie banko sąskaitos, taip pat pirmą kartą buvo panaudotas kompiuterių zombių tinklas (ang. Botnet), kad būtų platinamas šiuo metu sudėtingiausias „Trojos“ virusas „Obad“ (operacinėje sistemoje „Android“).

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2013, 3:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:33 AM

Pastebėta, kad trečiąjį ketvirtį vyko daug tikslinių kibernetinio šnipinėjimo kampanijų.

„Kaspersky Lab“ duomenimis, trečiąjį ketvirtį 97,5 proc. visų atakų į mobiliąsias platformas buvo taikomos „Android“ operacinei sistemai.

„Trojos“ virusas „Svpeng“, kuris, skirtingai nei kitos šio tipo kenkėjiškos programos, suteikia apgavikams galimybę vogti pinigus iš banko sąskaitos užkrėtus tik vieną vartotojo išmanųjį telefoną. Virusas siųsdavo užklausą dėl balanso į mobiliosios bankininkystės sistemą ir gaudavo SMS pranešimą su pasiūlymu papildyti mobiliojo telefono balansą, vėliau virusas pervesdavo pinigus iš vartotojo banko sąskaitos į mobiliąją apgavikų sąskaitą ir išvengdavo tradicinės šiose vagystėse „išmanusis – kompiuteris“ sąsajos.

Taip pat šį ketvirtį atsirado naujų mobiliųjų įrenginių zombių kūrėjų gudrybių. Užpuolikai rado galimybę operatyviau valdyti „Trojos“ virusus užkrėstuose išmaniuosiuose telefonuose ir pradėjo paslaugą „Google Cloud Messaging“ (GCM) naudoti kaip papildomą komandinį centrą, suteikiantį galimybę siųsti neilgus pranešimus į mobiliuosius įrenginius.

Be to, „Kaspersky Lab“ ekspertai pirmą kartą užfiksavo trečiųjų šalių mobiliųjų įrenginių, užkrėstų kitų užpuolikų valdomomis kenkėjiškomis programomis, naudojimą.

„Didžioji kenkėjiškų priedų „Android“ įrenginiams dalis nukreipta į pinigų vagystes. Tik antroje vietoje – į asmenines informacijos vagystes. Taip visi užkrėtimo, plėtros ir pėdsakų slėpimo mechanizmai žaibišku greičiu migruoja iš klasikinių operacinių sistemų.

Dabar užpuolikai daro viską, kad pavogtų kuo daugiau. Greičiausiai virusų kūrėjai ir toliau didins kompiuterių zombių skaičių ir „Android“ sistemų užkrėtimo tempą“, – savo įžvalgomis dalijasi Victoras Chebyshevas, „Kaspersky Lab“ antivirusų ekspertas.

„Kaspersky Lab“ ekspertai taip pat užfiksavo naują „NetTraveler“ atakų kryptį – taikant „Watering Hole“ technologiją užkrėsti internetinių tinklalapių lankytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.