Programėlės, kurias kiekvienas privalo turėti savo telefone

Daug rašėme apie įvairiausiose gyvenimo situacijose pagelbėjančias programėles išmaniesiems telefonams, tačiau kiekvienas žmogus turi skirtingų poreikių ir tai, kas būtina alpinistui, virėjui visiškai nereikalinga. Muzikantas nė nežvilgtelės į buhalterį pradžiuginsiančias funkcijas. Tačiau yra dalykų, kurių reikia kiekvienam. Programėlių, kurias būtinai turi įsidiegti kiekvienas išmaniojo telefono savininkas. Štai ką, remdamiesi asmenine patirtimi, rekomenduotume kiekvienam išmanųjį telefoną turinčiam lietuviui.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 29, 2013, 5:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:57 AM

Visiems „Android“ telefonams būtina

Atskirai pristatinėti programų, kurios tokios įprastos, kad apie jas nė nesusimąstome, lyg ir nėra reikalo. Tad nuoširdžiai tikimės, jog kiekvienas, skaitantis šį tekstą, savo telefone jau turi įsidiegęs oficialias „Google“ programėles – „Youtube“, elektroninį paštą „Gmail“, žemėlapius „Maps“ ir gatvių vaizdą rodančią „Street View“.

Turintiems „Google“ paskyrą (ją turi kiekvienas, prisiregistravęs „Play Google“ programėlių parduotuvėje ar „Gmail“ pašte) būtų kvaila neįsidiegti debesies saugyklos su 15 GB nemokamos vietos „Google Drive“ ar socialinio tinklo „Google+“ programėlių.

Gal daugelio dar neatrasta, tačiau išmėginus pasirodžiusi tikrai naudinga programėlė „Google keep“ leis greitai ir patogiai užsirašyti ar balsu įkalbėti reikiamas pastabas, pridėti nuotraukas su komentarais ir pati reikiamu laiku primins, ką pasižymėjote svarbaus. Visa tai sinchronizuojama su visais jūsų kompiuteriais ir pasiekiama prisijungus prie svetainės https://keep.google.com.

Saugumas

Virusų atakuojamiems „Android“ sistemos telefonams tiesiog būtina antivirusinė programėlė. O ir apsauga nuo vagių ar savo žioplumo taip pat svarbi kiekvienam.

Nuostabi universali saugos programėlė „Kaspersky Mobile Security“ kainuos 12,58 Lt. Beje, puikų šios kompanijos saugos sprendimą savo klientams „Tele2“ siūlo už visai nedidelį mėnesinį mokestį.

Norintys nemokamų sprendimų, turėtų išmėginti „Mobile Security & Antivirus“, „Lookout Mobile Security“, „Antivirus Free“. Šios programėlės siūlo ne tik apsaugą nuo virusų, bet ir galimybę surasti arba per atstumą ištrinti bei blokuoti savo pavogtą (pamestą) telefoną. Tiesa, norint pilno funkcionalumo reikės įsigyti pilną mokamą programos versiją.

Savo telefone turiu įdiegtą „Lookout Security“. Nemokama versija džiugina tuo, kad prieš išsikraunant baterijai elektroniniu paštu pasiunčia telefono buvimo vietos koordinates, tad padės rasti pamestą įrenginį. ji netgi automatiškai fotografuoja ir siunčia jums veidą to, kas mėgino 5 kartus suvesti neteisingą ekrano atrakinimo kodą.

Nepasiklysk

„Google Maps“ programėlė gali padėti orientuotis mieste, rasti netgi transporto stoteles, maršrutą iki reikiamo adreso, tačiau patogi ji ne visose situacijose ir ne visiems.

Todėl dažnai keliaujantys visuomeniniu transportų ir tie, kas keliauja retai, tačiau turi nuvykti į nežinomą vietą ir nė neįsivaizduoja, kokį autobusą pasirinkti, turėtų įsidiegti nemokamą programėlę „Maršrutai.lt“, kuri padės orientuotis didžiausių Lietuvos miestų visuomeninio transporto džiunglėse.

Programėlė leidžia surasti artimiausią stotelę, rodo transporto informaciją realiu laiku, suteikia galimybę nustatyti optimaliausią maršrutą nuo taško A iki taško B, rodo reikiamų persėdimų skaičių, kelionės trukmę ir t.t. Žodžiu, keliskart man neblogai pasitarnavo.

Alternatyva šiai būtų programėlės „Busai Vilnius“ ir „Busai Kaunas“ – čia dar matysite ir savo bilieto kortelėje likusius pinigus, tačiau maršrutų nustatymas nėra toks patogus.

Važinėjantys nuosavu transportu neprašaus įsidiegę nemokamą interneto nereikalaujančią navigacijos programėlę „Navfree“. Ji naudoja nemokamus atsisiunčiamus žemėlapius, tad Ispanijoje nurodė ne patį patogiausią kelią. Tačiau veikia, kalba ir neprašo mobiliojo interneto, o tai tikrai džiugina.

Vairuotojams Lietuvoje būtinai reikėtų įsigyti apmokėjimo už automobilio statymą programėlę. Man Vilniuje puikiai tinka „Parking Lithuania“ – paprasta, greita ir labai aiški programėlė. Tiesa, neužmirškite, kad toks apmokėjimas veiks tik prie automobilio stiklo priklijavusiems telefonų operatorių išduodamą lipduką.

Dokumentams

Nori nenori, kartais kiekvienam prireikia telefone paskaityti kokį darbo dokumentą, gauti elektroninį laišką ir t.t. Liūdna, kai negali patvirtinti viršininko atsiųsto failo tik todėl, kad telefone neturi jokios tą failą matančios programėlės.

Todėl tikrai nesigailiu įsidiegęs nemokamą biuro programą „Kingsoft Office“. Padeda peržvelgti ir net redaguoti bent 23 skirtingų formatų dokumentų failus, palaiko prisijungimą prie daugelio populiarių debesies saugyklų ir t.t. nesakau, kad džiaugiuosi dirbdamas laisvalaikiu, bet galimybė tai daryti esant reikalui tikrai džiugina.

Žinioms

Aišku, pirmiausia kiekvienam rekomenduotume įsidiegti „Lrytas.lt“ programėlę. Automatiškai prisitaikanti prie bet kurio dydžio ekranų, pateikianti profesionaliausios Lietuvoje komandos parengtas žinias, leidžianti žiūrėti „Lietuvos ryto“ televiziją tiesiogiai ir archyvuose esančią vaizdo medžiagą, patogiai susidėti pageidaujamų naujienų srautą, ji išlieka viena patogiausių mobiliųjų naujienų programėlių Lietuvoje.

Norintis viename lape matyti daugelio Lietuvos naujienų portalų pateikiamas žinutes, gali išmėginti programėlę „Lt Naujienos“.

Mano telefonuose nepakeičiama išlieka graži ir patogi universali naujienų programėlė „Pulse“. Čia gali susikurti savo naujienų sieną iš įvairiausių pasaulio portalų pranešamų žinių. Kiekviena dominanti sritis turi ne vieną šaltinį, tad kartą surinkęs norimos informacijos srautą, visada galėsi sekti pasaulio pulsą.

Panašiai veikia ir „Flipboard“ naujienų programėlė, puikiai jas derinanti su asmeninių socialinių tinklų pranešimais. Dažnai pavartau ir „Google Currents“. Tiesa, kad pajustumėte šių programėlių naudą, teks išmokti anglų kalbą, bet tai jau smulkmena.

Bendravimui

Kadangi mūsų šaly nėra tautiečio, neišsiuntusio į emigraciją bent vieno kito giminaičio, neturėtų būti ir tautiečio savo telefone neturinčio „Skype“. Galimybė nemokamai bendrauti su visais, besinaudojančiais šia programėlę, vaizdo skambučiai (itin praverčia apžiūrint lauktuves, kurias jums nupirko užsienyje esantys draugai) ir pigūs skambučiai internetu į telefonus visame pasaulyje. Ko dar reikia? Na, gal didesnio stabilumo, galimybės bet kada programėlę išjungti ir pigesnio mobilaus interneto, bet juk ne viskas iš karto.

Analogiškai veikianti ir netgi mažiau apkraunanti jūsų telefoną yra programėlė „Viber“. Su ja galėsite siųsti nemokamas žinutes ir skambinti naudodami tik mobilų internetą visiems, kas savo telefone turi įsidiegęs tokią pačią. Beje, „Viber“ nereikalauja specialiai ieškoti kito abonento ir automatiškai suranda visus, kurių numerius turite savo telefonų knygelėje.

Jei norite nemokamai susirašinėti su amerikiečiais, rekomenduotume įsidiegti „WhatsApp Messenger“. Lietuvoje ši susirašinėjimo internetu programėlė nėra labai populiari, tačiau JAV ja naudojasi kone visi išmaniųjų telefonų savininkai.

Kadangi nė neabejojame, kad savo telefone jau turite „Facebook“ programėlę (koks gi lietuvis be savo „veidaknygės“?), rekomenduotume įsidiegti ir „Facebook Messenger“ – patogu, kai iškart pamatote kas jums parašė, greitai galite atsakyti į žinutes ir t.t.

Apsipirkimui ir finansams

Kokio banko programėlę įsidiegti jums, nepatarinėsime – akivaizdu, kad kiekvienas privalo turėti savo banko programėlę. Vienos jų geresnės, kitos – blogesnės, bet jau kokį banką pasirinkote, tokia ir bus.

Užtat kiekvienam rekomenduotume telefone turėti programėles „Valiutų Kursai“ ir „Lietuvos bankomatai“. Ką jos daro, aišku ir iš pavadinimų.

Kiekvienam, kas valgo ar išvis ką nors perka prekybos centruose, privalu įsidiegti programėlę „PriceOn“. Net keista, kad kažkas ėmėsi tokio milžiniško darbo ir nuolat pateikia mums realias daiktų kainas įvairiose parduotuvėse. Taigi, sutaupyk begalę laiko ir nemažai pinigų lygindamas prekių kainas programėlėje, o ne lakstydamas iš parduotuvės į parduotuvę.

Kad sužinotumėte visą informaciją apie kurią nors prekę, pakaks tiesiog su telefono kamera nuskenuoti jos kodą.

Aš savo telefone dar turiu ir programėles „Aruodas.lt“ bei „Skelbiu.lt“. Tiesiogiai apsipirkimui naudos iš jų nedaug, tačiau smalsu pažiūrėti, kiek kokie butai šiuo metu kainuoja („Aruodas“) ir už kiek žmonės parduoda vieną ar kitą prekę („Skelbiu“).

Norintys pirkti internete gali įsidiegti ir „Pigu.lt“ parduotuvės programėlę. Tiesiog mano patirtis parodė, kad būtent ši parduotuvė retai siūlo pigesnių prekių negu konkurentai, tad noriau naudojuosi „ebay“. Ne lietuviška parduotuvė, tačiau daug ką galima ir atsisiųsti.

Vaizdo grotuvas

Kiekviena išmanusis telefonas turi savo vaizdo grotuvo programėlę, tačiau daugelis jų tampriai susietos su gamintojo siūlomomis vaizdo medžiagos pirkimo paslaugomis (kurios Lietuvoje dažniausiai neveikia), nori būti susietos su to paties gamintojo televizoriais ir ne visada atkuria visų formatų vaizdo medžiagą, kurią norite peržiūrėti telefone.

Todėl įsidiegiau savo telefone programėlę „MX Player“ ir ji nė karto dar nenuvylė. Labai patogiai valdoma, kokybiškai atkurianti turinį nemokama programėlė siūlo itin daug papildomų funkcijų visiems gyvenimo atvejams (pvz. vaikų užrakto įskiepis), o failų atkūrimui sėkmingai naudoja aparatinę įrangą. Aišku, daug žiūrintys galėtų už 14,37 Lt įsigyti „MX Player Pro“ versiją, tačiau ir nemokama veikia.

Visiems jau įpratusiems savo kompiuteriuose naudotis VLC filmų grotuvu, verta išbandyti ir mobiliąją versiją „VLC for Android Beta“.

Tai vis dar beta (bandomoji) versija, tad ne viskas idealu, tačiau daugelyje „Android“ įrenginių programėlė veikia ir leidžia atkurti ne tik telefone laikomus failus, bet ir tiesiogiai žiūrėti failus, esančius tinkle (kaip ir VLC grotuvas kompiuteryje).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.