Kada rinkimuose dalyvausime balsuodami telefonu?

Mobilusis elektroninis parašas yra vienas iš tų atradimų, dėl kurių iš tiesų verta rankose laikyti išmanųjį telefoną ir jeigu jau ryžotės tokiam žingsniui, o tuo pačiu atsirado galimybė negaištant laiko iš karto pasikeisti įprastą SIM kortelę į tokią, kurioje integruota elektroninio pašto paslauga.

Šiuo metu elektroniniu parašu daugiausia naudojasi verslas, bet auga ir privačių klientų skaičius.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šiuo metu elektroniniu parašu daugiausia naudojasi verslas, bet auga ir privačių klientų skaičius.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Nov 30, 2013, 3:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:42 AM

Tai papildomai nieko nekainuoja ir nieko neprarandate, o jeigu dar nesijaučiate pasiruošę išbandyti naujovės, tegu toji galimybė tiesiog tūno jūsų telefone, kol ateis laikas persikelti į mobiliąją elektroninę erdvę.

Mobiliuoju parašu naudojuosi nuo tos akimirkos, kai tik įsigijau išmanųjį telefoną ir pasikeičiau SIM kortelę. Jokių bankinių kodų kortelių ar generatorių. Viskas jūsų delne. Atsirado savo banko programėlę ir galite čia pat atlikti pavedimą. Jūsų parašas bus elektroninis.

Prisipažinsiu, kol kas be elektroninės bankininkystės, daugiau niekur nebuvau paprašytas pasinaudoti e.parašu, tačiau, kaip suprantu, daugybė tų elektroninių paslaugų, kurios dabar tapatybei patvirtinti naudoja būtent jūsų prisijungimą prie elektroninės bankininkystės, elektroninis parašas gerokai palengvins užduotis.

Tele2” atstovas Andrius Baranauskas teigia, kad šiuo metu elektroniniu parašu daugiausia naudojasi verslas, bet auga ir privačių klientų skaičius. Iš esmės augimas sietinas su mobiliąja bankininkyste - kuo daugiau klientų ja naudojasi, tuo labiau auga ir mobiliojo e.parašo poreikis.

Be bankininkystės, tai bus aktualu tiek, kiek paslaugų, reikalaujančių tapatybės patvirtinimo, bus perkelta į elektroninę erdvę. Tai gali būti tiek įvairios valstybės paslaugos, pavyzdžiui, įvairių dokumentų pateikimas, galbūt ateityje - ir elektroninis balsavimas. Be to, įsivaizduokite, jums nebereikės eiti į banką norint atsidaryti jame sąskaitą.

Pasirašyti elektroniniu būdu ne ką sudėtingiau, nei atrakinti savo telefoną, įvedus PIN kodą ar pasiimti pinigų iš bankomato.

Jeigu vadovausitės instrukcijomis, būsite paprašyti įvesti keturių skaičių kombinaciją sPIN. Tai ši kombinacija ir bus jūsų elektroninis parašas. Ar tai saugu? Jeigu pasitikite, jog telefonas ir jūsų duomenys jame yra saugūs už keturių skaitmenų PIN kodo sienos, jeigu pasitikite, kad tiek keturi skaitmenys apsaugo jūsų banko kortelę, nuo ją ištuštinti norinčių vagių, tai belieka pasitikėti ir elektroniniu parašu. Tik, žinoma, jokių 1234 ir, dar blogiau, nepasilikite sPIN kodo telefono užrašinėje.

Artimiausiais metais Lietuvos laukia mobiliojo parašo naudotojų augimo šuolis. Lietuvos mobiliojo ryšio lyderė „Tele2“ prognozuoja, kad jau 2016-2018 m. dauguma žmonių naudosis SIM kortelėmis su integruotu elektroniniu parašu. 

Šiandien mobiliuoju parašu naudojasi vos daugiau nei 25 tūkst. visų Lietuvos operatorių klientų. Tai yra mažiau nei 0,5 proc. iš 4,9 mln. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) registruotų Lietuvos mobiliojo ryšio naudotojų.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, registruotų mobiliosios bankininkystės vartotojų šalyje šiuo metu yra 1,5 mln. 

Dauguma jų prie banko telefone jungiasi naudodami tradicines kodų kortelės ar generatorius. Tačiau mobilusis parašas ir patogesnis, ir saugesnis. Galiausiai jis ir kainuoja pigiau – tėra laiko klausimas, kol mobiliosios bankininkystės klientai ims naudotis juo vietoje tradicinių alternatyvų.

„Tele2“ mobiliojo parašo paslaugą teikia nemokamai. Keičiant seną SIM kortelę į naująją su mobiliuoju parašu, gali būti taikomas standartinis 20 Lt SIM kortelės keitimo mokestis.

Korteles galima įsigyti didžiuosiuose „Tele2“ salonuose, Registrų centro padaliniuose, banko „Danske Bank“ padaliniuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.