Kam tas termometras, kai orų prognozė yra išmaniajame telefone?

Žiema, prasidėjo, bet orai už lango sunkiai suvokiami. Sekmadienį Vilniuje žaibavo ir griaudėjo perkūnija. Tai neturėjo nustebinti tų, kurie klausėsi Naglio Šulijos per televizorių arba žvilgtelėjo į savo išmaniojo telefono ekraną. Orų programėlės yra vienos populiariausių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2013, 10:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:17 AM

Net du trečdaliai išmaniųjų telefonų naudotojų teigia, jog neatsiejama jų gyvenimo dalimi jau yra tapusios orų prognozės bei GPS programėlės.

„Kam tas termometras namuose?“ - retoriškai klausia pirmosios tiksliausiai Lietuvos orus pranešančios programėlės išmaniesiems telefonams kūrėjai.

Programėlė orų prognozę teikia tiesiai iš Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos visiškai nemokama programėlė yra pritaikyta „Windows Phone“, „Android“ ir „iPhone“ platformoms.

„Kai sugalvojome pasiūlyti pirmąją lietuvišką orų prognozę išmaniesiems telefonams, tikrai nesitikėjome, kad tiek daug žmonių susidomės mūsų kūriniu“, - sakė suburti profesionalią komandą ir sukurti šį tą naudingo sumanęs programuotojas Maksimas Golivkinas.

Komandos triūsas buvo įvertintas – lietuviški „Orai“ renginio „App Camp 2012“ metų buvo tituluota kaip geriausia programėlė „Windows Phone“ platformai.

„Mes pirmiausia kūrėme programėlę, nes buvo įdomu. Tikslius oro prognozės duomenis galinti pateikti Hidrometeorologijos tarnyba jų nemokamai neduoda, todėl sudarėme tokią sutartį – mes visiškai nemokamai pagaminame ir pateikiame vartotojams programėlę, neuždarbiaujame net iš reklamos rodymų, o už tai hidrometeorologai programėlei duomenis teikia nemokamai, – pasakojo programėlės kūrėjas Alius Petraška. – Mums iš to nauda ta, kad turėsime savo sukurtą stiprų produktą, su kuriuo ne gėda išeiti į užsienio rinką, kurio ne gėda rodyti pristatant save.

Visgi „Orai“ turi konkurentų.

Daugelyje išmaniųjų telefonų su „Android“ operacine sistema iš karto būna įdiegta programa „Weather“, pateikianti artimiausių keturių dienų orų prognozes. Programa leidžia matyti debesuotumo ir oro temperatūros prognozes Vilniuje ir kai kuriuose kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Daugeliui vartotojų šios programos paprastai visai pakanka.

Tačiau tiems, kuriems reikia daugiau ir tikslesnės informacijos apie laukiančius orus, programėlių kūrėjai tikrai turi ką pasiūlyti. Nemokama telefonams su „Android“ operacine sistema skirta programa Weather Channel“ nurodo ne tik numatomą temperatūrą bei debesuotumą, bet ir vėjo kryptį bei greitį, ultravioletinės spinduliuotės indeksą, oro skaidrumą, saulėlydžio ir saulėtekio laiką pasirinktoje vietovėje.

Programėlė pateikia valandinę paros, o taip pat trijų ir net dešimties parų prognozę, kritulių žemėlapius. Norimą vietovę galima įvesti klaviatūra arba balsu – tiesa, lietuvių kalbą ir vietovardžius ši, kaip ir daugelis kitų balsu valdomų programėlių, supranta gana sunkiai.

Kita populiari nemokama programėlė „Android“ telefonams WeatherBug leidžia sužinoti dar ir santykinį oro drėgnumą bei atmosferos slėgį.

Tiesa, ši programėlė pateikia šiek tiek trumpesnio laikotarpio, iki savaitės orų prognozę. Užtat ji leidžia žemėlapyje realiu laiku stebėti virš dominančios teritorijos pasklidusius debesis ir greitai sužinoti, kur geriau nevykti, jei ieškome vietos pasideginti.

Nemažai orų programų leidžia tiesiai į savo išmanųjį telefoną gauti pranešimus apie besikeičiančius orus ar gresiančias audras. Tai padės tinkamai pasirengti stichijos siautėjimui ir, pavyzdžiui, laiku pasitraukti iš kelio atūžiančiam viesului.

Aišku, daugeliui vartotojų tiek daug įmantrybių nereikia: pakanka ir paprasčiausios programėlės, visą svarbiausią informaciją apie šiandienos ir artimiausios savaitės orus pateikiančios viename lange.

Būtent tokia yra dar viena nemokama programa GO Weather“ – vienas spustelėjimas, ir telefono ekrane matote viską, ką reikia žinoti apie oro sąlygas jūsų vietovėje. Beje, informacija pateikiama vaizdingame, animuotame ekrane.

Yra ir labiau specializuotų programėlių, padedančių gauti informacijos apie orus. Buriuotojai ir jėgos aitvarų mėgėjai turėtų įvertinti nemokamą programą Windfinder“– ji praneša apie vėjo kryptį ir greitį, bangų aukštį ir, žinoma, orus pasirinktoje vietovėje – kad ir Palangoje ar Klaipėdoje.

Tuo tarpu slidininkams ir snieglentininkams (žiemą) bei ūkininkams (vasarą) galėtų praversti kita nemokama programėlė Snowstorm“. Ji kartu su orų prognozėmis nurodo duomenis ir apie numatomą kritulių kiekį – jeigu jums svarbu, kiek sniego ar lietaus reikia tikėtis artimiausiomis dienomis.

Viena tiksliausiai orus prognozuojančių programėlių - yahoo.mobile.client.android.weather"="">yahoo.mobile.client.android.weather"" target="_blank">„Yahoo Weather“. Esamas oro sąlygas matysite asociatyviose nuotraukose, kurios atitiktų tai, kas laukia už lango, pavyzdžiui, tamsa ir dargana, o gal rūkas. Valdiklyje matoma pagrindinė informacija: temperatūra, krituliai ir prognozė kelioms valandoms į priekį. Tačiau atsidarius programą patraukliai pateikiama penkių ar dešimties dienų prognozė. Galima pasirinkti vietovę, taip pasiržiūrėti vėjo greitį, barometrą ir net laiką, kada teka ir leidžiasi saulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.