Internete paviešinti du milijonai pavogtų „Facebook“, „Google“, „Yahoo“ slaptažodžių

Internete paviešinti daugiau nei du milijonai pavogtų slaptažodžių ir prisijungimo vardų, naudojamų tokiose svetainėse kaip „Facebook“, „Google“, „Yahoo“ ir kt. Saugumo ekspertų manymu, duomenis veikiausiai įkėlė virtualūs nusikaltėliai.

Internete paviešinti daugiau nei du milijonai pavogtų slaptažodžių ir prisijungimo vardų, naudojamų tokiose svetainėse kaip „Facebook“, „Google“, „Yahoo“ ir kt.<br>123rf nuotr.
Internete paviešinti daugiau nei du milijonai pavogtų slaptažodžių ir prisijungimo vardų, naudojamų tokiose svetainėse kaip „Facebook“, „Google“, „Yahoo“ ir kt.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:47 PM

Įtariama, kad duomenys buvo gauti iš kompiuterių, užkrėstų kenkėjiška programa, kuri stebi klaviatūros klavišų paspaudimus ir persiunčia juos nusikaltėliams, rašo BBC.

Nėra žinoma, kada šie duomenys buvo surinkti, tačiau ekspertai įspėja, kad net kelių metų senumo informacija kelia grėsmę, kadangi vartotojai pernelyg retai keičia savo virtualių profilių prisijungimo duomenis. „Mes nežinome, kokia dalis jų vis dar veikia, – sako saugumo ekspertas Grahamas Cluley. – Tačiau mes žinome, kad 30–40 proc. žmonių naudoja tą patį slaptažodį skirtinguose tinklalapiuose. To daryti tikrai nereikėtų.“

Tinklalapį, kuriame paviešinti slaptažodžiai, atrado saugumo kompanijos „Trustwave“ specialistai. Jie nurodo, kad duomenys veikiausiai buvo surinkti iš didelio virusais užkrėstų kompiuterių tinklo (angl. botnet), praminto „Pony“ vardu.

Dauguma duomenų susiję su socialiniais tinklais. Rusiškame programišių tinklalapyje teigiama, kad iš viso duomenų bazėje yra daugiau nei 318 tūkst. „Facebook“ prisijungimo vardų ir slaptažodžių kombinacijų. Taip pat galima gauti prieigą prie kitiems asmenims priklausančių „Google“, „Yahoo“, „Twitter“, „LinkedIn“, „VKontakte“, „ Odnoklassniki“ ir kitų svetainių profilių.

Šių tinklalapių administratoriai buvo įspėti apie nutekėjusius duomenis. „Facebook“ atstovas spaudai teigė, kad šiuo atveju atsakomybė tenka saugumu nepasirūpinusiems vartotojams: „Nors šis atvejis dar nėra ištirtas, panašu, kad žmonių kompiuteriuose galėjo būti įdiegti virusai ir informacija rinkta tokiu būdu.“

„Facebook“ atstovas patarė vartotojams svetainės nustatymuose aktyvuoti „Prisijungimų patvirtinimo“ (angl. Login Approvals) ir „Įspėjimų apie prisijungimus“ (angl. Login Notifications) funkcijas. Tokiu atveju vartotojai bus įspėjami apie bandymus prisijungti prie jų profilio. Kitos didžiosios svetainės taip pat turi panašias funkcijas. „Google“ paslaugų vartotojai gali pasirinkti papildomą, nemokamą apsaugą, kad prisijungiant iš įrenginio, kuris iki tol nebuvo naudotas, į telefoną būtų atsiunčiamas patvirtinimo kodas, o jo neįvedus pašalinis asmuo duomenų pasiekti negalės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.